Gangguan Sensitiviti: Punca, Rawatan & Bantuan

Gangguan kepekaan dimanifestasikan oleh perubahan persepsi sensasi fizikal, seperti mati rasa atau tidak dapat ditentukan kesakitan. Penyebabnya boleh banyak dan mesti didiagnosis dengan tepat untuk penyembuhan berlaku.

Apa itu gangguan kepekaan?

Penyebab gangguan kepekaan boleh berkisar dari kerengsaan sementara saraf, kepada penyakit serius sistem saraf. Hujung saraf, reseptor, dan sensor merasakan rangsangan ke seluruh badan dan menghantar maklumat mengenainya ke otak, di mana ia diproses menjadi sensasi dan kesan. Rangsangan dibahagikan kepada rangsangan mekanikal, seperti tekanan atau getaran, sensasi suhu dan kesakitan, dan sensasi pergerakan. Sekiranya terdapat gangguan kepekaan, rangsangan ini dianggap tidak menyenangkan, diperhebat atau tidak ada. Khas gangguan seperti itu kesemutan, membakar, gatal, rasa mati rasa, tidak dapat ditentukan kesakitan, atau persepsi berlebihan mengenai sejuk dan panas, juga disebut hyperalgesia. Pesakit dengan gangguan kepekaan boleh mencederakan diri sendiri tanpa menyedarinya, akibatnya gagal merawat luka dan dijangkiti jangkitan serius. Walau apa pun, gangguan deria yang berpanjangan mesti dirawat oleh doktor.

Punca

Penyebab gangguan kepekaan boleh berkisar dari kerengsaan sementara saraf, kepada penyakit serius sistem saraf. Secara khusus, penyebab berikut mungkin berlaku:

 • stroke
 • Tumor, terutama di otak dan saraf tunjang
 • Dadah
 • Alahan
 • Virus
 • Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria
 • Anemia
 • Kekurangan vitamin, magnesium dan zat besi
 • Hyperventilation
 • Serangan kegelisahan dan panik
 • Kerosakan saraf dari jangkitan, toksin, atau rangsangan mekanikal
 • Burns
 • Kerengsaan saraf kerana pemeriksaan seperti cecair serebrospinal tusuk.
 • Kerosakan pada sistem muskuloskeletal (contohnya, cakera herniated).
 • Diabetes dan alkoholisme
 • Penyakit neurologi seperti Parkinson atau MS
 • Gangguan peredaran darah
 • Migrain

Penyakit dengan gejala ini

 • stroke
 • Sindrom pencuri subclavian
 • Multiple sclerosis
 • Polyneuropathy
 • Alahan
 • Myelosis funikular
 • Sindrom Kaki yang tidak sihat
 • Pendarahan subarachnoid
 • Gangguan peredaran darah
 • Kekurangan vitamin B12
 • Jangkitan virus Zika
 • Sindrom Guillain-Barré

Diagnosis dan kursus

Pemeriksaan oleh doktor sangat mustahak untuk gangguan kepekaan kerana banyak kemungkinan penyebabnya. Ia mesti ditentukan sama ada terdapat kerengsaan saraf yang tidak berbahaya atau penyakit serius. Pemeriksaan jenis ini dilakukan oleh pakar neurologi. Kadang-kadang kebas anggota badan individu tidak dipandang serius, walaupun boleh disebabkan oleh penyakit seperti a strok. Diagnosis pertama kali dibuat dengan menyoal pesakit. Doktor mesti menjelaskan sejak ketika pesakit telah menderita dari aduan yang ada, kejadian yang mencetuskan boleh menjadi asasnya, apakah ada keluhan lain atau penyakit sebelumnya dan adakah ubat diambil secara berkala. Selain wawancara, teliti pemeriksaan fizikal, darah ujian dan pemeriksaan neurologi dilakukan. Melalui ujian kepekaan, doktor menguji sama ada sensasi tekanan rosak, sama ada orang yang terkena mengalami sensasi suhu dan kesakitan yang lemah, dan apakah sensasi pergerakan terganggu. Diagnosis konkrit mesti dibuat setelah menyempitkan gejala dengan tomografi komputer, pengimejan resonans magnet, elektroneurografi, electroencephalography, pemeriksaan cecair serebrospinal, sinar-X, dibezakan darah ujian, angiografi, alahan ujian, dan pemeriksaan ortopedik.

Komplikasi

Bergantung pada gangguan kepekaan, pelbagai komplikasi fizikal dan psikologi mungkin berlaku. Khususnya, apabila terdapat kehilangan kepekaan sepenuhnya, ada risiko kecederaan atau penyakit lain dapat diabaikan kerana orang yang terjejas tidak menyedarinya. Risiko meningkat jika, di samping itu, kebersihan diri diabaikan. Atas sebab ini, penting untuk memeriksa secara visual kawasan tubuh yang terkena secara berkala. Peluang yang baik adalah semasa mencuci setiap hari. Buka luka yang tidak ditemui pada waktunya boleh dijangkiti. Sekiranya gangguan kepekaan disebabkan kencing manis melitus, penyembuhan luka gangguan juga mungkin berlaku. Ini menimbulkan risiko jangkitan yang tinggi dan keradangan. Akibatnya, dalam kes yang teruk, komplikasi perubatan lebih lanjut seperti darah keracunan, abses atau kematian tisu badan adalah mungkin. Gangguan kepekaan juga mewakili beban psikologi yang berpotensi. Pelbagai komplikasi mental mungkin berlaku, terutama dengan peningkatan sensasi kesakitan. Selalunya, gangguan kepekaan membawa untuk meredakan penderitaan mental. Walau bagaimanapun, penyakit tertentu seperti kemurungan mungkin juga berkembang. Di samping itu, gangguan kepekaan dalam beberapa kes membawa kepada batasan dalam kehidupan dan pekerjaan seharian. Persepsi yang diubah sering kali membiasakan diri. Dalam beberapa kes, pergerakan menjadi tidak pasti apabila maklum balas biasa dari sistem deria tidak ada. Ini juga boleh membawa kepada masalah motor sekunder. Khususnya, orang yang dekat dengan pesakit (misalnya, rakan kongsi) harus terlebih dahulu berurusan dengan peningkatan kepekaan terhadap kesakitan (hiperalgesia), kerana walaupun sentuhan normal dapat menyebabkan rasa sakit.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sebagai peraturan, doktor harus berkonsultasi setiap kali gangguan sensori muncul secara tiba-tiba tanpa sebab tertentu. Walau bagaimanapun, orang yang terjejas dapat menunggu beberapa hari, kerana dalam banyak kes gangguan itu hilang sendiri. Walau bagaimanapun, jika mereka bertahan secara kekal dan tidak hilang sendiri, lawatan ke doktor adalah perlu. Begitu juga, lawatan ke doktor adalah wajar sekiranya berlaku peningkatan kepekaan terhadap kesakitan. Ini mungkin disebabkan oleh penyakit yang mendasari, yang mesti diperiksa dalam apa jua keadaan. Painkillers tidak boleh diambil dalam jangka waktu yang lama, jika boleh, kerana ia merosakkan perut. Sekiranya gangguan kepekaan berlaku selepas keradangan atau jangkitan, disarankan juga berjumpa doktor. Ini akan membantu mengelakkan kerosakan sekunder dan komplikasi selanjutnya. Sekiranya, selain gangguan, terdapat juga kemerahan pada kulit, doktor juga boleh mendapatkan nasihat setelah beberapa hari tanpa penambahbaikan. Dalam beberapa kes, gangguan kepekaan juga berlaku setelah pengambilan alkohol dan lain-lain dadah. Dalam kes ini, simptom biasanya hilang sendiri setelah sekian lama. Sekiranya perlu, penarikan diri diperlukan untuk pesakit.

Rawatan dan terapi

Bergantung pada penyebabnya, rawatan untuk gangguan kepekaan dapat berbeza-beza dan dapat mengatasi penyebab atau gejala. Penyakit sistem saraf biasanya memerlukan ubat terapi. Mencubit saraf boleh dikeluarkan secara manual atau melalui pembedahan. Sekiranya strok hadir, perubatan intensif langkah-langkah mesti segera diambil. Tidak dirawat strok menyebabkan kerosakan dan boleh membawa maut. Sekiranya terdapat sebab yang berkaitan dengan ubat, ubat mesti dihentikan hanya di bawah pengawasan doktor. Jangkitan bakteria memerlukan pentadbiran of antibiotik, ketagihan arak memerlukan penarikan dan serentak pentadbiran of vitamin B1. Pada pesakit diabetes, pengoptimuman gula darah peringkat dan pentadbiran asid alfa-lipoik boleh melegakan. Rawatan penyebab gangguan kepekaan dapat disokong dengan mengurangkan gejala. Ini berguna dalam bidang penghilang rasa sakit melalui pentadbiran ubat penahan sakit, antikonvulsan atau antidepresan. Rangsangan saraf elektrik transkutan tambahan atau menggantikan ubat terapi kesakitan.

Prospek dan prognosis

Prognosis untuk gangguan kepekaan bergantung pada yang mendasari keadaan hadir. Sekiranya aduan tersebut berlaku kerana pendedahan berlebihan kepada sejuk atau berlebihan badan, gangguan biasanya hilang lagi tanpa rawatan. Organisma kemudiannya harus diberi kehangatan dan rehat yang mencukupi. Dalam beberapa jam, serta tidur yang nyenyak, pemulihan sepenuhnya mungkin berlaku dalam kes-kes ini. Sekiranya gangguan deria disebabkan oleh masalah dengan darah peredaran, rawatan mesti dimulakan, jika tidak, gejala akan meningkat. Semakin cepat rawatan perubatan diberikan, semakin baik peluang untuk sembuh. Sekiranya terdapat gangguan peredaran darah yang teruk, a jantung serangan atau strok mungkin berlaku. Dalam kedua-dua kes, terdapat bahaya akut bagi nyawa. Orang yang selamat sering mengalami gangguan kekal. Kelumpuhan, gangguan irama jantung atau sekatan fungsi tertentu sering berlaku selama bertahun-tahun selepas kejadian. Sekiranya gangguan deria disebabkan oleh otot atau kerosakan saraf, prognosisnya baik. Keradangan atau jangkitan dapat disembuhkan dengan memberi ubat sehingga gangguan hilang sepenuhnya dalam beberapa minggu. Saraf yang terjepit dapat dilepaskan dengan teknik ortopedik atau pembedahan. Rasa tidak selesa dapat diatasi dalam masa yang singkat, sehingga hilang sepenuhnya dalam beberapa hari. Selalunya, menemani fisioterapi disyorkan agar orang yang terjejas tetap bebas dari gejala dalam jangka masa panjang.

pencegahan

Tidak ada cara umum untuk mencegah gangguan kepekaan. Disyorkan adalah seimbang diet, melalui mana badan dibekalkan semua yang penting vitamin dan mineral, banyak bersenam, jumlah yang sihat kelonggaran dan mengehadkan tekanan. Dalam kes penyakit ortopedik, jangka panjang fisioterapi juga boleh memberi kesan pencegahan.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Rawatan gangguan kepekaan dapat ditambah dengan langkah-langkah yang menyokong pemulihan. Walau bagaimanapun, perubatan yang luas terapi adalah perlu dalam apa jua keadaan. Sekiranya terdapat batasan dalam persepsi atau pengurangan sensasi kesakitan, sensor dirangsang oleh rangsangan luaran. Orang yang terjejas boleh melakukan ini sendiri, bermula dengan sebatan ringan kulit dengan bulu jika berlaku sekatan ringan. Pada tahap lanjut, disarankan untuk mengetuk ringan hingga keras pada bahagian badan yang terkena dengan palu kayu. Sekiranya gangguan itu teruk, kejutan elektrik oleh alat yang sesuai juga dapat digunakan. Walau bagaimanapun, ini hanya contoh rangsangan luaran. Begitu juga, seseorang boleh bekerja dengan objek dengan pelbagai bentuk atau permukaan, atau melalui urutan. Urut dilakukan sama ada oleh orang yang terkena sendiri atau oleh orang lain. Sebagai contoh, dalam kes yang terakhir, adalah mungkin untuk meneka bahagian badan yang sedang disentuh. Sekiranya deria lain dipengaruhi oleh gangguan, ada juga kemungkinan rangsangan. Untuk rasa bau, Ammonia atau minyak wangi yang kuat disyorkan. Sekiranya rasa cacat, lemon, lobak pedas, panas mustard, wormwood teh atau cili boleh membantu. Pendengaran didorong oleh muzik yang kuat atau suara lain. Secara amnya, orang yang terkena bencana dapat berusaha melatih pancainderanya dalam kehidupan seharian, sama ada melalui persepsi aktif terhadap persekitarannya atau sebarang aktiviti yang sangat mengganggu kulit, bau, rasa dan pendengaran.