Sensitiviti: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Dengan kepekaan, perubatan memahami kemampuan persepsi manusia. Ini merangkumi perasaan dan kepekaan.

Apakah kepekaan itu?

Dengan kepekaan, perubatan memahami kemampuan persepsi manusia. Ini merangkumi perasaan dan kepekaan. Profesional perubatan merujuk kepada kepekaan sebagai kemampuan untuk merasakan pelbagai sensasi. Keupayaan ini merangkumi perasaan. Di samping itu, istilah kepekaan juga sering digunakan untuk kepekaan asas sistem mental dan fizikal badan. Sekiranya terdapat kepekaan yang meningkat, ia disebut idiosyncrasy. Istilah kepekaan berasal dari kata Latin "sensibilis". Diterjemahkan, ini bermaksud sesuatu seperti "terhubung dengan persepsi, sensasi dan deria" atau "mampu sensasi" ketika istilah itu merujuk kepada manusia. Oleh kerana setiap manusia dilahirkan dengan perasaan, dia adalah makhluk yang sangat sensitif. Pada akhirnya, kemampuan psikologi untuk merasa bergantung pada bagaimana orang itu melihat persekitarannya dan bagaimana persepsi dirinya dalam lingkungan otak dikembangkan. Tertinggi dalam kehidupan juga boleh memainkan peranan.

Fungsi dan tugas

Sensitiviti adalah prestasi kompleks manusia sistem saraf. Persepsi deria boleh dibahagikan kepada kualiti dan kuantiti. Di pusat pusat yang lebih tinggi sistem saraf (CNS), mereka menghasilkan sensasi subjektif. Sensitiviti dipengaruhi oleh variasi intraindividual dan interindividual. Ini bermaksud bahawa orang merasakan rangsangan yang sama dengan cara yang berbeza. Menurut aspek fisiologi dan anatomi, kepekaan dibahagikan kepada julat yang berbeza. Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat pertindihan yang cukup besar. Sebagai contoh, pembahagian berdasarkan lokasi asal rangsangan. Ini merangkumi persepsi rangsangan luaran melalui kulit dan mukosa (lihat juga exteroception) dan persepsi rangsangan dalaman (interoception). Persepsi yang terakhir dapat dibahagikan kepada persepsi rangsangan yang berasal dari organ dalaman (visceroception) dan persepsi keadaan pergerakan dan ketegangan sistem muskuloskeletal (proprioception). Kriteria lain termasuk lokasi penerimaan rangsangan, seperti kepekaan permukaan dan kedalaman, serta jenis rangsangan yang dihantar, seperti persepsi halus terhadap sentuhan, tekanan dan getaran (kepekaan epikritik) atau persepsi kasar terhadap suhu dan kesakitan (kepekaan protopatik). Selanjutnya, pembezaan dibuat antara jenis reseptor seperti termoreception sejuk dan haba, mekanore penerimaan tekanan, sentuhan dan ketegangan, penerimaan kimia terhadap karbon tekanan separa dioksida, oksigen tekanan separa atau pH, nociception of kesakitan atau arah persepsi. Ini seterusnya dapat dibahagikan kepada persepsi haptik dan taktil. Dalam persepsi haptik, suatu objek dirasakan secara aktif, sementara persepsi taktil melibatkan persepsi pasif mengenai sentuhan. Bentuk kepekaan yang dibahagikan secara kasar ini boleh dikaitkan dengan struktur anatomi terkemuka dan juga proses fisiologi khas. Rangsangan deria diterima oleh ujung saraf tertentu, termasuk sel Merkel, spindle otot dan corpuscles Ruffini. Melalui saraf, penghantaran rangsangan berlaku ke arah akar belakang tulang belakang ganglion. Dari lokasi ini, rangsangan sensitif bergerak melalui saraf tunjang ke pusat yang lebih tinggi seperti korteks serebrum dan Thalamus. Pelbagai saraf tunjang saluran bertanggungjawab untuk menghantar rangsangan deria dari kawasan luaran ke pusat sistem saraf. Ini termasuk anterior traktus spinocerebellaris, traktus spinocerebellaris posterior, traktus spinothalamicus anterior, tractus spinothalamicus lateralis, dan funiculus posterior.

Penyakit dan gangguan

Sekiranya kegagalan kepekaan patologi berlaku, doktor bercakap mengenai gangguan deria. Ini merujuk kepada gejala neurologi yang menyebabkan kehilangan kepekaan separa atau lengkap. Gangguan kepekaan dapat menampakkan diri dengan cara yang sangat berbeza. Oleh itu, ada kemungkinan bahawa sensasi kesakitan, sentuhan, suhu, pergerakan, getaran, kedudukan dan daya terganggu. Gangguan kepekaan yang paling biasa merangkumi perubahan kualitatif. Istilah ini digunakan untuk merujuk kepada sensasi seperti sensasi elektrik, kesemutan, atau kegelisahan. Gangguan biasanya muncul di kawasan bekalan individu saraf atau secara terang-terangan di hujung anggota badan. Bertanggungjawab terhadap bentuk gangguan kepekaan ini adalah kebanyakkan keterlaluan serat saraf atau reseptor sensitif. Perubahan kualitatif dibahagikan kepada disesthesia dan paresthesia. Dalam disestesia, orang yang terkena merasakan persepsi sebagai tidak menyenangkan. Dalam paresthesia, sensasi yang tidak menyenangkan atau bahkan menyakitkan berlaku tanpa rangsangan pencetus tertentu. Persepsi deria juga dapat dikurangkan atau hilang sepenuhnya. Dalam kes ini, pesakit tidak lagi merasakan sensasi di kawasan yang terjejas. Jumlah kerugian disebut sebagai anestesia, yang pada gilirannya dapat dibahagikan kepada analgesia (penghapusan kepekaan kesakitan), thermanesthesia (penghapusan sensitiviti suhu), dan pallanesthesia (kehilangan persepsi getaran). Gangguan di mana terdapat penurunan persepsi kepekaan disebut hipestesia atau penurunan persepsi taktil. Subform yang diketahui adalah hypalgesia (pengurangan persepsi kesakitan), termhypesthesia (sensitiviti suhu berkurang), atau pallhypesthesia (pengurangan persepsi getaran). Dalam gangguan kepekaan terasing, terdapat penurunan rasa sakit dan sensasi suhu di kawasan tertentu di kulit. Dalam kes ini, orang yang terkena merasakan kesakitan hanya sebagai sentuhan atau tekanan. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan gangguan kepekaan membawa kepada peningkatan persepsi. Ini merangkumi, misalnya, allodynia. Dalam kes ini, orang yang terjejas menderita kesakitan yang disebabkan oleh rangsangan yang tidak normal membawa hingga sakit. Pada hiperalgesia, terdapat peningkatan kepekaan terhadap rasa sakit, sehingga rangsangan kecil bahkan menyebabkan rasa sakit. Pada hiperpati, pesakit menganggap rangsangan sentuhan tidak menyenangkan. Sekiranya terdapat peningkatan kepekaan terhadap sentuhan, kita bercakap mengenai hiperestesia.