Fungsi Sensorimotor: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Sensorimotor akronim terdiri daripada dua istilah sensori dan motor dan menggambarkan fungsi motor otot, yang dikendalikan sebahagian besarnya secara tidak sedar oleh kesan deria. Sebagai peraturan, ini melibatkan urutan pergerakan yang kompleks seperti berjalan tegak, menunggang basikal, bermain dengan bola, memandu kereta dan banyak lagi. Semasa pembelajaran proses, sambungan (sinaps) terbentuk di pusat-pusat tertentu di otak, yang disimpan dalam pergerakan multisensori memori.

Apakah fungsi sensorimotor?

Sensorimotor akronim terdiri daripada dua istilah deria dan motor. Biasanya merujuk kepada pergerakan kompleks yang dipelajari seperti berjalan tegak, menunggang basikal, atau mengemudi kereta. Istilah sensorimotor adalah singkatan dan terdiri daripada istilah 'sensory' dan 'motor'. Sensori merangkumi semua perkhidmatan deria yang dapat dialami secara sedar, seperti penglihatan, pendengaran, sensasi vestibular dan proprioceptive, dan banyak lagi. Ciri utama aktiviti sensorimotor adalah bahawa proses pergerakan yang kompleks didasarkan pada mesej multi-deria, beberapa di antaranya mungkin diterima secara tidak sedar. Urutan pergerakan sensorimotor yang kompleks itu sendiri juga dapat dilanjutkan secara tidak sedar setelah mereka dilatih dengan cukup intensif. Ini mempunyai kelebihan bahawa petunjuk motor ke otot berlaku lebih cepat, hampir secara refleks. Kegiatan motor pembetulan, berdasarkan input dari sensor tertentu, dengan demikian dapat dimulakan dan dilancarkan dengan lebih lancar, elegan dan halus dalam aktiviti motor halus. Lazimnya adalah pembelajaran gaya berjalan tegak pada seorang kanak-kanak, yang memerlukan banyak masa dan latihan intensif untuk dapat berjalan tegak dengan lancar dan tidak sedar. Bidang sains sensorimotor menyangkut kedua ilmu saraf, yang berkaitan dengan pemprosesan rangsangan di otak dan terjemahannya ke dalam rangsangan motor selain transmisi rangsangan, dan sains sukan, yang berkaitan dengan pengoptimuman sistem muskuloskeletal.

Fungsi dan tugas

Urutan pergerakan yang kompleks bergantung pada input dari deria kita untuk mengawal fungsi motor kasar dan halus. Pemprosesan "isyarat input" yang disediakan oleh mata, rasa mengimbangi, telinga, dan proprioception menempati ruang terbesar. Oleh itu, hubungan yang sistematik antara sistem deria dan motorik membentuk prasyarat bukan sahaja untuk urutan pergerakan yang sangat kompleks, tetapi juga untuk urutan pergerakan yang menjadikan kehidupan normal mungkin. Sambungan yang kompleks antara sensor individu bahkan memungkinkan untuk meneruskan urutan pergerakan walaupun berlaku kegagalan sementara sensor. Sebagai contoh, cara berjalan tegak mungkin dilakukan walaupun dalam gelap, kerana kawalan gaya berjalan tegak hanya mungkin dilakukan melalui sistem vestibular (organ keseimbangan) yang berkaitan dengan proprioception. Maklum balas dari proprioceptor di kaki cukup untuk berjalan tegak. Sebaliknya, menunggang basikal dalam kegelapan sepenuhnya tidak mungkin kerana proprioceptor di kaki tidak dapat memberikan maklum balas mengenai kedudukan basikal dan sistem vestibular hanya dapat melaporkan pecutan. Sebaliknya, mata juga bergantung pada mesej vestibular kerana rangsangan vestibular lebih cepat daripada pemprosesan gambar yang kompleks di otak. Ini dapat dilihat, misalnya, dalam simulator penerbangan tanpa sistem pergerakan. Ramai juruterbang sukar menghadapi simulator penerbangan tetap tanpa platform gerakan kerana rangsangan vestibular yang cepat untuk pembetulan kawalan sensitif dan tepat pada masanya hilang. Urutan gerakan multisensori kemudian menjadi urutan gerakan satu dimensi yang hanya bergantung pada mata. Paling melindungi refleks, seperti kelopak mata refleks penutupan atau refleks tendon patellar, juga didasarkan pada proses sensorimotor, yang dalam beberapa kes hanya dialihkan melalui satu ganglion, menyokong pengurangan masa tindak balas antara rangsangan dan pelaksanaan refleks. Di dalam kelopak mata refleks penutupan, yang bertujuan untuk mencegah serangga yang menghampiri dari mata yang tidak dilindungi, misalnya, beberapa milisaat dapat menentukan kejayaan atau kegagalan refleks.

Penyakit dan keluhan

Sensorimotor istilah majmuk sudah menunjukkan bahawa masalah boleh berlaku baik di sisi deria atau motor. Oleh kerana kerumitan neuron keseluruhan sistem deria dan litar neuron, tidak menghairankan bahawa masalah dan penyakit lebih biasa di sisi deria daripada di motor, sisi berotot. Disfungsi motorik-sensori sering disebabkan oleh penyakit saraf utama seperti strok, Penyakit Parkinson, pendarahan otak, demensia, atau oleh kerosakan jalur transmisi sensori aferen neuron atau motor eferen saraf. Dalam pukulan, oklusi daripada arteri menyebabkan kekurangan oksigen ke kawasan otak yang dibekalkan oleh arteri yang terkena. Ini boleh memberi kesan serius pada prestasi sensorimotor jika pusat-pusat yang berkenaan dipengaruhi oleh infark. Polyneuropathy penyakit mempengaruhi periferal saraf, termasuk saraf sensitif, sehingga prestasi sensorimotor mungkin terganggu secara serius. Peningkatan risiko berlakunya neuropati terdapat pada pesakit diabetes, secara kronik alkohol penyalahgunaan dan dalam nikotin ketagihan. Polyneuropathy adalah contoh kehilangan fungsi sensorimotor kerana penyakit periferal saraf atau saluran penghantaran mesej deria. Pusat sistem saraf tidak terjejas dalam neuropati. Penyakit Parkinson adalah penyakit neuron tidak berjangkit yang menampakkan diri pada awal perjalanannya dalam penurunan prestasi sensorimotor kerana pergerakan perlahan yang ketara. Kerosakan sistem sensorimotor juga boleh menyebabkan genetik, yang dalam kes yang lemah hanya dapat dilihat pada remaja. Selalunya, sensor taktil dari kulit terjejas, menyebabkan kerosakan dan kekurangan tertentu dalam fungsi sensorimotor. Di bahagian otot, pelbagai penyakit otot boleh menyebabkan gangguan fungsi motor. Penyakit khas termasuk keradangan otot (miopati) dan distrofi otot, serta pelbagai penyakit metabolik.