Serangan Iskemia Sementara: Punca, Gejala & Rawatan

A serangan iskemia sementara (TIA pendek) berlaku akibat gangguan peredaran darah di otak. Kekurangan neurologi yang dapat dipulihkan berlaku sebagai sebahagian daripada serangan.

Apakah serangan iskemia sementara?

Dalam pakej serangan iskemia sementara (TIA), darah mengalir ke otak terganggu. Gejalanya serupa dengan gejala a strok. Atas sebab ini, TIA juga disebut kecil strok. Gangguan neurologi akibat mikroembolisme di otak selesaikan dalam 24 jam. Rata-rata, serangan berlangsung satu hingga dua jam. Sebarang kekurangan neurologi yang berlangsung lebih lama dari 24 jam menunjukkan adanya iskemia strok. Serangan berlaku paling kerap antara usia 60 dan 70 tahun serangan iskemia sementara boleh dianggap sebagai pertanda strok sebenar dan oleh itu harus segera dijelaskan oleh doktor. Dalam dua jam pertama selepas TIA, risiko strok meningkat sebanyak sepuluh peratus. Dalam dua minggu pertama, risikonya meningkat sebanyak lima peratus. Satu daripada tiga pesakit dengan serangan iskemia sementara akan mengalami strok sepanjang hayatnya. Separuh daripada semua pukulan berlaku pada tahun selepas TIA.

Punca

TIA disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen ke kawasan otak tertentu. Kekurangan bekalan ini juga dikenali sebagai iskemia. Iskemia disebabkan oleh gangguan peredaran mikro pada serebrum kapal. Terutama, mikroemboli serebrum darah kapal bertanggungjawab untuk gangguan peredaran darah. Telah didapati bahawa banyak TIA disebabkan oleh strok ringan. Oleh itu, penyebabnya serupa dengan penyebab strok. Emoli arteri dari darah kapal adalah biasa. trombosis saluran keluar vena juga boleh menyebabkan iskemia. Sebagai contoh, jika pecah vaskular berlaku akibat tekanan darah tinggi, otak tidak dibekalkan dengan cukup oksigen. Pendarahan juga mengakibatkan gejala kekurangan neurologi. TIA juga boleh berkembang dalam pendarahan spontan kerana pembekuan darah terganggu, pendarahan subarachnoid, dan hematoma subdural atau epidural. Jarang, serangan dipicu oleh vasospasme, seperti pada a migrain serang.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala TIA serupa dengan gejala strok lengkap. Walau bagaimanapun, mereka biasanya tidak begitu jelas. Lengan hemiplegik dan kaki lumpuh adalah ciri. Dalam istilah perubatan, ini juga disebut hemiplegia atau hemiparesis. Orang yang terjejas mungkin mempunyai gangguan pertuturan. Dalam kes ini, pemahaman ucapan dan pencarian kata terganggu. Dalam pertuturan spontan, terdapat gangguan kekeliruan kata dan neologisme kata. Dalam beberapa kes, pesakit mempunyai dorongan kompulsif untuk mengekspresikan diri secara lisan (logorrhea), mengakibatkan aliran pertuturan yang tidak terganggu dan cepat. Sebagai tambahan kepada gangguan pertuturan, gangguan pertuturan juga mungkin berlaku. Sekiranya berlaku gangguan pertuturan, orang yang terlibat tidak dapat lagi mengartikulasikan bunyi ucapan dengan betul. Aliran pertuturan mungkin terganggu oleh gagap atau pencemaran. Mikroemboli di kapal retina atau di kawasan optik saraf boleh menyebabkan amaurosis fugax, sementara buta. Pendengaran dan seimbang gangguan dengan pening dan apa yang disebut serangan jatuh juga boleh berlaku. Serangan jatuh adalah jatuh secara tiba-tiba sementara pesakit biasanya sedar. Mereka disebabkan oleh kehilangan nada pada kaki otot. Kesedaran pesakit mungkin kabur. Sekiranya ia benar-benar TIA, gejala akan hilang sepenuhnya dalam masa 24 jam. Untuk otak, iskemia boleh diterima dalam jangka masa lima hingga lapan minit. Sekiranya iskemia berlangsung lebih lama, gejala tidak akan mundur. Dalam kes ini, terdapat strok.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Kerana simptom biasanya tidak bertahan lama, TIA sukar didiagnosis. Oleh itu, fokus diagnosis adalah pada sejarah dan pemeriksaan klinikal. Sekiranya pesakit diketahui mempunyai aritmia jantung atau koronari arteri penyakit, ini menguatkan kecurigaan TIA dengan adanya gejala neurologi yang boleh diterbalikkan. Pencitraan resonans magnetik dengan pemberat difusi boleh digunakan sebagai modaliti pengimejan. Ini boleh digunakan untuk mendiagnosis tisu otak dengan bekalan darah yang tidak mencukupi. Walau bagaimanapun, sensitiviti hanya 50 peratus, jadi tidak semua kekurangan dikesan. Modaliti pengimejan lain yang digunakan untuk mendiagnosis TIA termasuk ultrasonografi Doppler dari saluran cerebral ekstrakranial, ultrasonografi transkranial Doppler, tomografi dikira, resonans magnetik angiografi, dan angiografi penolakan digital.

Komplikasi

ini keadaan boleh membawa kepada pelbagai keluhan dan komplikasi. Ini sangat bergantung pada manifestasi penyakit yang tepat. Secara amnya, pesakit mengalami parah gangguan peredaran darah di otak. Ini membawa kepada gangguan pertuturan dan pemikiran yang lemah secara umum. Oleh itu, kehidupan seharian mereka yang terjejas lebih sukar dan terhad. Dalam banyak kes, pesakit juga menderita gagap dan masalah pendengaran atau penglihatan. Dalam kes yang teruk, mereka bergantung pada pertolongan orang lain dalam hidup mereka. Terdapat kesadaran yang mendung dan kehilangan kesedaran yang lebih jauh. Nada otot juga menurun secara mendadak akibat penyakit ini, sehingga mereka yang terjejas tidak lagi dapat melakukan aktiviti sederhana dalam kehidupan seharian. Selanjutnya, strok boleh berlaku, yang dalam keadaan terburuk boleh berlaku membawa hingga kematian pesakit. Rawatan penyakit ini dijalankan dengan bantuan ubat. Ini tidak membawa untuk komplikasi lebih lanjut. Walau bagaimanapun, ini tidak mengurangkan gejala sepenuhnya, sehingga strok masih boleh berlaku. Hasil jangka hayat orang yang terjejas berkurang dengan ketara. Saudara-mara atau ibu bapa pesakit juga mungkin terjejas oleh gejala ini.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Kelainan tingkah laku, gangguan seimbang, pening, atau disfungsi umum harus segera disampaikan kepada doktor. Sekiranya terdapat perubahan dalam kemampuan berbicara, sekatan penglihatan, dan ketidakteraturan dalam memori aktiviti, ada keperluan akut untuk bertindak. Sekiranya terdapat keanehan atau kelainan secara tiba-tiba, rawatan perubatan diperlukan secepat mungkin. Gangguan pencari kata dan penurunan pemahaman pertuturan adalah isyarat amaran organisma. Mereka menunjukkan a memori kecelaruan. Sekiranya berlaku kesedaran atau kehilangan kesedaran, perkhidmatan perubatan kecemasan mesti dimaklumkan. Terdapat keadaan yang mengancam nyawa bagi orang yang terjejas. Walaupun serangan itu hilang sepenuhnya pada kebanyakan pesakit, penyakit yang tidak baik ini boleh menyebabkan strok. Oleh itu, perundingan dengan doktor harus selalu dicari dan pemeriksaan komprehensif dimulakan. Sekiranya gangguan urutan pergerakan, kesukaran penyelarasan serta kehilangan otot kekuatan muncul, doktor diperlukan. Perasaan sakit, penurunan keupayaan mental atau perasaan tidak enak badan juga harus diperiksa dan dirawat. Sekiranya terdapat kelumpuhan atau tingkah laku kompulsif, ada sebab untuk dikhawatirkan. Bercakap tanpa henti dan aliran ucapan yang sangat pantas adalah ciri. Mereka yang terjejas sering tidak membiarkan diri mereka terganggu dalam arus pertuturan mereka. Bantuan perubatan mesti dicari untuk mencegah kemerosotan penyakit kesihatan.

Rawatan dan terapi

Selagi gejala TIA berterusan, rawatan yang sama diberikan untuk strok. Percubaan dibuat untuk membubarkan embolus dengan ubat. Istimewa dadah dipanggil fibrinolitik digunakan untuk tujuan ini. Sekiranya rawatan dengan ubat tidak berjaya, pembedahan, tromboendarterektomi, mungkin ditunjukkan. Setelah gejala TIA hilang, tumpuannya adalah untuk mencegah serangan selanjutnya. Serangan iskemia sementara sering menjadi pendahulu kepada strok "utama". Skor ABCD2 digunakan untuk menilai risiko. Skor ini menggabungkan lima faktor-faktor risiko Umur, tekanan darah, gejala, tempoh simptom dan penyakit kencing manis mellitus. Mata yang berbeza diberikan bergantung pada kriteria, sehingga secara keseluruhan skor antara sifar dan tujuh dapat dicapai. Skor ABCD2 memberikan maklumat mengenai seberapa tinggi risiko menderita strok dalam dua hari dari serangan sementara. Skor sifar hingga tiga menunjukkan risiko rendah. Empat hingga lima mata mewakili risiko dua hari sederhana dan enam hingga tujuh mata mewakili risiko dua hari yang tinggi. Pada tahap enam hingga tujuh, pesakit kemungkinan lapan peratus mengalami strok dalam dua hari tersebut.

pencegahan

Antikoagulan diberikan untuk mengelakkan TIA lain. Pembedahan pada kapal yang membekalkan otak dapat meningkatkan aliran darah untuk mencegah serangan selanjutnya.

Penjagaan susulan

Selepas rawatan serangan iskemia sementara, mungkin penting untuk mengambil ubat penipisan darah (Macumar) untuk mencegah kemungkinan strok dan infark miokard, terutama jika aterosklerosis adalah penyebabnya. Penting untuk memeriksa Pantas dan INR nilai dalam darah secara berkala untuk mengelakkan darah menjadi terlalu kurus. Di samping itu, sekiranya tekanan darah meningkat, ubat antihipertensi harus diambil. Di samping itu, pemeriksaan susulan otak secara berkala (MRI, CT) tetapi juga pemeriksaan otak jantung (ECG) oleh pakar yang tepat sangat penting untuk mengesan penyempitan vaskular dan kemungkinan pengurangan aliran darah pada tahap awal dan dengan itu mencegah berulang serangan iskemia sementara, tetapi juga serangan jantung dan strok. Pesakit juga harus menahan diri rokok. Yang nikotin terdapat dalam tembakau menyempitkan saluran darah, dan karbon monoksida disedut melalui tembakau asap juga menyumbat darah platelet. Alkohol pengambilan harus dielakkan, kerana alkohol juga mempunyai kesan vasokonstriktor dan juga meningkat tekanan darah. Selain aktiviti sukan melancarkan darah peredaran dan menurunkan tekanan darah secara berterusan. Mengelakkan garam seboleh-bolehnya, yang terdapat dalam makanan mudah alih, tetapi juga makanan ringan (kerepek, tongkat garam, keropok), dan diet rendah di vitamin K (elakkan sayur-sayuran hijau seperti kangkung dan brokoli) juga membantu meningkatkan vaskular peredaran dan mencegah penyakit sekunder yang serius.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Walaupun gejala hilang sepenuhnya dalam 24 jam, TIA harus selalu dilihat sebagai pertanda apoplexy. Untuk mengelakkannya, individu yang terjejas harus mengurangkan faktor-faktor risiko dan mengembangkan kepatuhan positif. Oleh kerana penyebab serangan iskemia sementara biasanya dirawat dengan ubat, latihan ubat adalah penting. Pesakit perlu mengetahui ubat mana yang harus diambil dan kapan, dan siapa yang harus diberitahu mengenai aplikasi tersebut. Tambahan pula, rawatan susulan merupakan bahagian penting dalam rawatan dan pencegahan. Doktor harus menjelaskan pentingnya janji temu kepada penderita. The faktor-faktor risiko yang membawa kepada TIA boleh menjadi banyak. Orang dengan kencing manis harus bertujuan untuk hbaxnumxc kurang daripada 8% untuk melambatkan kesan akhir penyakit ini. Orang dengan tekanan darah tinggi mengurangkan risiko apoplexy berkali-kali jika, secara purata, nilai sistolik tidak melebihi 140 mm Hg dan nilai diastolik tidak melebihi 90 mm Hg. Deposit arteriosklerotik, yang dapat dikesan kembali meningkat LDL pengambilan, dapat dikurangkan dengan sangat besar oleh mereka yang terpengaruh dengan mengubah tabiat pemakanan mereka. Ini kerana a diet rendah lemak dan kolesterol dan kaya dengan serat dan vitamin di satu pihak akan menghalang simpanan baru dan di pihak lain akan membubarkan simpanan yang ada. Sekiranya penyebab iskemia berlebihan alkohol pengambilan, penghidap dapat mengurangkan risiko penyakit sekunder dengan bantuan penarikan.