Serbuk BCAA

BCAA adalah singkatan untuk istilah Inggeris Branch-Chain Amino Acids. Ini adalah molekul protein (asid amino lat) valin, leucine dan isoleusin.

Ini dihubungkan bersama dalam rantai panjang dan membentuk rangkaian bercabang banyak molekul. Asid amino boleh dibahagikan kepada asid amino penting dan tidak penting. Asid amino penting mesti diambil bersama makanan, kerana ia tidak dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri.

Asid amino penting termasuk valin, leucine dan isoleusin. Atas sebab ini mereka harus dibawa masuk melalui makanan. Serbuk BCAA adalah salah satu daripada beberapa cara untuk menyerap BCAA. Di samping itu, bentuk serbuk BCAA dapat disimpan dengan baik dan boleh didapati hampir di mana-mana sahaja. Secara amnya, BCAA memainkan peranan penting dalam metabolisme otot dan oleh itu sangat menarik bagi atlet.

Apa yang ada untuk pengeluar?

Tubuh boleh menghasilkan asid amino yang tidak penting itu sendiri. Walau bagaimanapun, asid amino penting mesti diambil bersama makanan, seperti BCAA. Makanan yang mengandungi banyak BCAA adalah gandum, susu kedelai, jagung, oat, millet, ayam, daging lembu, tuna, salmon liar, dll.

Atlet yang ingin mengambil BCAA dalam bentuk serbuk boleh memilih daripada pengeluar berikut: ESN menawarkan serbuk BCAA dalam bentuk Serbuk BCAA ESN Nitro yang dijual kepada Weider® menjual serbuknya kerana Serbuk BCAA Premium Weider® MyProtein® menawarkan jenama BCAA Olimp sendiri ® BCAA Mega Caps 1100 Scitec Nutrition® menjual BCAA 6400 Powder Nu3 menawarkan serbuk BCAAnya Ultra Tec BCAA Powder Pengilang ini dianggap sebagai pengeluar terbesar dan terkenal. Sudah tentu ada pengeluar lain yang menawarkan serbuk BCAA. Varian yang disebutkan adalah yang paling umum di pasaran dan oleh itu boleh dibeli tanpa masalah. Pertanyaan mengenai perbezaan komposisi kecil harus dijawab dengan memuaskan oleh kakitangan penjualan dan pekerja pengeluar. - ESN menawarkan serbuk BCAA dalam bentuk Serbuk ESN Nitro BCAA

  • Weider® menjual serbuknya sebagai Serbuk BCAA Premium Weider®
  • MyProtein® menawarkan jenama BCAA sendiri
  • Olimp® BCAA Mega Caps 1100
  • Scitec Nutrition® menjual serbuk BCAA 6400
  • Nu3 menawarkan serbuk BCAAnya
  • Serbuk Ultra Tec BCAA

Adakah terdapat produk yang diuji?

Pada permulaan kecergasan "Gembar-gembur" pasar dibanjiri makanan tambahan dan banyak produk ini belum diuji. Contohnya, reaksi alahan yang disebabkan oleh kekotoran agak biasa. Atas sebab ini, semakin banyak produk serbuk BCAA mula diuji.

Sementara itu ujian ini dilakukan setiap tahun, kerana setiap pengeluar ingin menyatakan produknya sebagai "yang terbaik". Ini adalah perkembangan positif bagi para atlet, kerana produk yang diuji selamat dan tidak menimbulkan sebarang masalah kesihatan risiko. Ujian ini dijalankan pada platform yang berbeza dan dibahagikan kepada kategori yang berbeza.

Nisbah harga / prestasi dan komposisi dinilai secara khusus. Dalam satu ujian pada 2017 Scitec BCAAs, ESN Nitro BCAA Powder dan Olimp BCAA Powder diuji dan hasil berikut ditunjukkan: ESN BCAA Powder adalah produk terbaik yang diuji di antara serbuk BCAA dengan harga sederhana. ESN Nitro BCAA Powder berada di kedudukan kedua dengan hanya satu mata di belakang dan harga yang lebih rendah. Olimp BCAA Powder adalah yang paling mahal dan malangnya mempunyai penilaian terburuk dari semua produk yang diuji.