Serotonin: Kesan dan Struktur

Apa itu serotonin?

Serotonin adalah apa yang dipanggil neurotransmitter: ia adalah bahan utusan yang menghantar maklumat dari satu sel saraf ke sel saraf yang lain dalam sistem saraf kita. Serotonin terdapat dalam kedua-dua sistem saraf pusat dan periferi. Ia juga terdapat dalam platelet darah (trombosit) dan dalam kuantiti yang banyak dalam sel-sel khas saluran gastrousus kita.

Serotonin: pembentukan, pemecahan dan perkumuhan

Serotonin siap kemudian disimpan dalam vesikel simpanan kecil dan dilepaskan dari sana seperti yang diperlukan. Selepas dilepaskan, ia diserap semula melalui pengangkut 5-HT dan sebahagiannya disalurkan ke vesikel simpanan, sebahagiannya dipecahkan. Ini berlaku dengan bantuan pelbagai enzim seperti monoamine oxidase A (MAO-A). Hasil akhir degradasi serotonin adalah apa yang dipanggil asid 5-hydroxyindoleacetic, yang kemudiannya dikumuhkan dalam air kencing.

Tindakan serotonin

 • Suhu badan
 • Selera
 • Emosi
 • Sistem Ganjaran Pusat
 • Mood dan pemanduan
 • Tahap kesedaran dan irama tidur-bangun
 • Penilaian kesakitan

Di luar otak, neurotransmitter mempengaruhi pelebaran saluran darah, tiub bronkial dan usus. Ia juga merangsang platelet darah (trombosit) dan dengan itu memainkan peranan penting dalam pembekuan darah.

Serotonin: Makanan mempengaruhi tahap serotonin

Bilakah untuk menentukan serotonin?

Tahap serotonin ditentukan terutamanya apabila doktor mengesyaki lebihan hormon berkaitan penyakit akibat tumor yang menghasilkan hormon. Karsinoid seperti itu biasanya berkembang di saluran gastrousus, tetapi juga boleh berkembang di bahagian lain badan. Gejala yang mungkin termasuk:

 • Flushing (muka kemerahan dan rasa panas)
 • berdebar-debar
 • cirit-birit berair
 • kekejangan (kekejangan) saluran pernafasan (bronkospasme)

Nilai Rujukan Serotonin

Bilakah tahap serotonin diturunkan?

Sesetengah pakar perubatan mengesyaki bahawa perkembangan beberapa penyakit mental (seperti kemurungan atau gangguan kecemasan) berkaitan dengan tahap serotonin yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, setakat ini, ini hanyalah teori semata-mata, dan tiada bukti penting ditemui.

Kekurangan Serotonin

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana kekurangan serotonin berlaku dan apa yang dicetuskan dalam badan, baca artikel Kekurangan Serotonin.

Tahap asid hidroksiindoleacetik (HIES) yang tinggi dan dengan itu serotonin boleh menunjukkan, di atas semua, sindrom karsinoid. Nilai terukur lebih daripada 40 miligram HIES dalam air kencing terkumpul 24 jam dianggap sebagai bukti tumor sedemikian.

Walau bagaimanapun, tahap HIES yang tinggi juga boleh berlaku dalam epilepsi dan penyakit seliak (sprue).

Apa yang perlu dilakukan jika tahap serotonin berubah?