Seks semasa kehamilan: Dibenarkan, kecuali untuk pengecualian ini

Seks - kanak-kanak itu dilindungi dengan baik

Bapa khususnya sering bimbang bahawa mereka boleh membahayakan anak dalam kandungan semasa hubungan seks semasa mengandung. Walau bagaimanapun, bayi dilindungi dengan baik di dalam rahim ibu oleh rahim, cecair amniotik dan otot di sekelilingnya, supaya getaran tidak membahayakannya. Walaupun perut menjadi keras semasa orgasme dan rahim berdenyut, kanak-kanak itu baik. Secara anatomi, zakar lelaki itu tidak boleh menembusi bayi.

Apabila badan berubah, seks juga berubah

Kehamilan boleh disertai dengan gejala seperti loya dan muntah, terutamanya dalam beberapa minggu pertama. Keletihan, perubahan mood dan sakit payudara juga biasanya mengehadkan keinginan seksual wanita. Ramai wanita hamil lebih berminat untuk rapat, peluk, belaian atau urutan yang menenangkan.

Trimester kedua kehamilan: seks menjadi lebih menyeronokkan

Pada trimester kedua kehamilan, loya dan keletihan biasanya berkurangan, dan bagi kebanyakan wanita masa yang menyeronokkan dengan sensasi erotik baru bermula. Hormon menyebabkan bahagian kemaluan dibekalkan dengan lebih banyak darah. Payudara yang lebih penuh, puting sensitif dan lebih banyak rembesan faraj bermakna wanita hamil orgasme lebih mudah pada minggu-minggu ini.

Selain itu, ramai bakal bapa tertarik dengan lekuk tubuh dan bentuk feminin yang baru pasangan mereka. Kehidupan cinta sangat memuaskan bagi ramai pasangan dalam fasa kehamilan ini.

Pertiga terakhir kehamilan: seks selalunya menjadi membosankan

Menjelang akhir kehamilan, kebanyakan aduan wanita meningkat semula. Sakit belakang, pedih ulu hati, perut besar dan kebocoran kolostrum dari payudara boleh meredakan keinginan untuk melakukan hubungan seks semasa hamil. Walau bagaimanapun, jika anda berasa selesa dengan badan anda dan tiada risiko dari sudut ginekologi, tidak ada sebab untuk tidak melakukan hubungan seks walaupun dalam kehamilan lanjut.

Walau bagaimanapun, perut sering menghalang dan kedudukan biasa tidak lagi berfungsi. Ramai wanita kemudiannya mendapati posisi baring atau duduk dengan selesa.

Tidak lama sebelum tarikh matang, hubungan seks semasa kehamilan kadangkala mempunyai kesan sampingan yang membantu: bahan seperti hormon yang terkandung dalam air mani, dikenali sebagai prostaglandin, boleh mencetuskan kontraksi. Mereka juga melembutkan serviks dan menjadikannya lebih mudah untuk dibuka. Tetapi tidak perlu risau: ini hanya berfungsi jika badan anda sudah bersedia untuk kelahiran.

Kebersihan itu penting!

By the way: Sudah tentu, lelaki itu juga mesti memberi perhatian kepada kebersihan dan kebersihan.

Pendarahan selepas hubungan seks semasa mengandung

Disebabkan oleh aliran darah yang bertambah baik di kawasan kemaluan, tidak jarang terdapat pendarahan ringan selepas hubungan seks semasa kehamilan. Ini tidak selalu menimbulkan kebimbangan. Ia biasanya dipanggil pendarahan sentuhan, yang juga boleh berlaku selepas pemeriksaan faraj. Pendarahan dalam lendir faraj berasal dari serviks, yang dibekalkan dengan baik dengan darah. Mereka tidak berbahaya dan tidak mendatangkan bahaya kepada ibu atau anak. Mereka biasanya reda dengan cepat. Walau bagaimanapun, jika punca pendarahan tidak jelas, mungkin digabungkan dengan kesakitan, anda harus selalu berjumpa doktor!

Bilakah anda harus menahan diri daripada melakukan hubungan seks semasa mengandung?

Dalam sesetengah kes, pakar sakit puan anda akan menasihati anda untuk tidak melakukan hubungan seks semasa kehamilan, contohnya jika ia adalah kehamilan berisiko tinggi. Secara umum, mungkin perlu menahan diri daripada melakukan hubungan seks semasa mengandung dalam situasi berikut:

  • Keguguran sebelumnya atau kelahiran pramatang
  • buruh pramatang
  • pembukaan pramatang serviks (ligamen berlubang)
  • Kehilangan cecair amniotik
  • plasenta praevia (kekurangan plasenta)
  • kehamilan berganda
  • pendarahan
  • Jangkitan

Bentuk seks baharu semasa kehamilan

Yang berkata, seperti yang dinyatakan di atas, seks semasa mengandung mungkin tidak digalakkan atas sebab perubatan.

Dalam kes sedemikian, anda dan pasangan anda juga boleh mencuba bentuk keintiman yang lain. Bercakap secara terbuka tentang keinginan anda sendiri dan mungkin mendapatkan nasihat daripada ahli terapi pasangan, bidan atau pakar sakit puan anda. Seks semasa kehamilan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk – jadi kreatif dan bekerjasama dengan pasangan anda untuk mencari satu bentuk keintiman yang boleh anda berdua nikmati!