Gangguan Seksual pada Wanita

Pada masa lalu, keengganan seksual, "anorgasmia" atau kekurangan keinginan seksual pada wanita telah dimasukkan di bawah istilah payung frigidity, yang sebenarnya bermaksud "kebas". Gangguan ini ditunjukkan oleh kekurangan keinginan seksual dan keseronokan berkurangan semasa hubungan seks. Manakala pada lelaki seksualiti berlaku lebih pada tahap fizikal dan orgasme adalah matlamat, pada wanita seksualiti berlaku terutamanya dalam minda. Oleh itu, jiwa, minda dan badan mesti berada dalam harmoni jika pengalaman seksual itu menyenangkan.

Di mana-mana peringkat kehidupan, aktiviti seksual dan keinginan seksual boleh terjejas. Perbezaan harus dibuat antara selera makan yang berkurangan, iaitu, keinginan yang lebih rendah, dan gangguan rangsangan seksual, gangguan orgasmik, dan disfungsi lain. Hanya dalam sangat sedikit wanita masalah seksual disebabkan oleh sebab fizikal semata-mata.

Apakah gangguan seksual yang ada?

“Gangguan rangsangan seksual: Sedikit atau tiada cecair faraj terbentuk walaupun rangsangan seksual, sehingga hubungan seksual sering menyakitkan. Sebagai tambahan kepada simptomologi fizikal ini, wanita juga secara subjektif merasakan kekurangan rangsangan dan keinginan.

"Gangguan orgasme: Selepas fasa keghairahan, wanita yang terjejas tidak mengalami orgasme atau tertunda. Dalam perubatan seksual, ia masih belum dijelaskan sepenuhnya sama ada ini adalah gangguan sebenar. Begitu juga, ia mungkin merupakan variasi seksualiti wanita. Para wanita selalunya tidak mengalami kekurangan orgasme, tetapi menikmati bentuk perhatian dan kelembutan seksual serta tidak merasa tidak puas. Mereka biasanya terangsang.

Apakah punca-punca gangguan tersebut?

Gabungan sebab psikologi dan juga fizikal bertanggungjawab terhadap gangguan seksual. Pada asasnya, wanita yang terjejas nampaknya meletakkan diri mereka di bawah tekanan tertentu untuk melakukan atau sangat kritikal dalam pemerhatian diri mereka.

“Pendidikan: Semasa didikan, ibu bapa memberikan nilai yang boleh mempengaruhi tingkah laku seksual kemudiannya. Jika seks dianggap tidak bermoral semasa dibesarkan secara konservatif, ia agak tidak mungkin menikmati seks pada masa dewasa.

” Masalah perkongsian: ramai wanita menghadapi masalah dalam perkongsian mereka. Mungkin pertengkaran harian atau kekurangan komunikasi tentang keperluan seksual yang menghalang keseronokan.

Pengalaman traumatik: Jika aktiviti seksual terdahulu dialami sebagai menakutkan atau memalukan, pengalaman seksualiti yang menggembirakan kemudian menjadi lebih sukar. Pengalaman kesat memainkan peranan yang serius dalam hal ini.

“Faktor fizikal: Sakit semasa hubungan intim sering juga berlaku apabila berlaku perubahan pada alat sulit luar, contohnya akibat keradangan, parut dan lain-lain. Kekeringan pintu faraj juga boleh menjadi punca sakit. Faraj yang terlalu kering adalah disebabkan, sebagai contoh, rangsangan yang tidak mencukupi atau juga kekurangan estrogen selepas menopaus.

” Pengaruh lain: Kontraseptif yang tidak mencukupi dan ketakutan kehamilan menjejaskan sensasi seksual. Begitu juga, pada zaman moden, ketakutan terhadap penyakit kelamin boleh menyebabkan ketegangan semasa hubungan seks. Faktor lain ialah ramai wanita tidak dapat membebaskan diri mereka daripada idea sosial tradisional mengenai seksualiti wanita. Mereka berkelakuan pasif, tidak membuat sebarang tuntutan terhadap seks pasangan dan tidak menyatakan keinginan mereka sendiri dalam hal ini.

Apakah pilihan rawatan?

Matlamat terapi ialah kedua-duanya belajar menikmati keintiman dan seksualiti. Matlamatnya adalah untuk lebih santai antara satu sama lain dan untuk mengurangkan sebarang tekanan untuk melakukan. Kedua-dua pasangan harus belajar bahawa tidak semua kelembutan harus berakhir dengan hubungan seksual. Keperluan dan keutamaan seksual perlu diterokai.

“Latihan perkongsian: Untuk tujuan ini, sama seperti terapi untuk ejakulasi pramatang, terdapat program langkah demi langkah di mana rakan kongsi belajar semula untuk menjadi lembut antara satu sama lain. Kelembutan tanpa hubungan seksual: Satu pasangan mengambil peranan aktif, yang lain berkelakuan pasif - kemudian peranan ditukar. Tangan pasangan dipandu. Menyentuh organ seksual dibenarkan dan juga rangsangan seksual bersama, tetapi belum ada hubungan seksual. Pada peringkat berikut, hubungan seksual boleh - tetapi tidak perlu - berlaku. Tumpuan adalah pada semua yang dialami sebagai menyeronokkan. Wanita itu harus memilih kedudukan yang paling sesuai untuknya.

Maklumat pengarang & sumber

Teks ini sepadan dengan spesifikasi kesusasteraan perubatan, garis panduan perubatan dan kajian semasa dan telah disemak oleh pakar perubatan.