Persetubuhan Seksual: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Bukan hanya bayi yang dikandung melalui hubungan seksual, keseronokan dialami dan hubungan dengan pasangan terjalin. Sebilangan besar orang mengalami percintaan dan terutama orgasme sebagai perasaan luar biasa.

Apakah hubungan seksual?

Istilah hubungan seksual menggambarkan penyatuan dua orang. Dalam proses itu, lelaki itu menembusi vagina wanita dengan zakarnya yang tegak dalam tindakan heteroseksual. Istilah hubungan seksual menggambarkan penyatuan dua orang. Dalam tindakan heteroseksual, lelaki itu menembusi vagina wanita dengan zakarnya yang tegak. Yang sangat penting semasa melakukan hubungan seksual adalah pergerakan yang betul sehingga anggota lelaki itu dapat meluncur masuk dan keluar dari faraj. Geseran yang dihasilkan merangsang kelenjar lelaki, yang akhirnya menyebabkan orgasme dan ejakulasi. Hubungan seksual bukan sahaja merupakan kaedah kelahiran tetapi juga berfungsi untuk kepuasan seksual. Penembusan zakar ke dalam faraj tidak hanya merangsang lelaki secara seksual, tetapi juga wanita. Sekiranya keinginan lelaki itu semakin meningkat, ejakulasi berlaku. sperma sel dilepaskan bersama air mani. Ini mencapai serviks melalui faraj wanita dan dapat memenuhi sel telur yang dapat disenyawakan di sana. Proses yang dijelaskan di atas juga disebut persetubuhan faraj dan merupakan prasyarat bagi seorang wanita untuk hamil. Walau bagaimanapun, istilah hubungan seksual juga boleh digunakan untuk menggambarkan penembusan atau rangsangan organ seksual dalam konteks tindakan seksual sesama jenis. Selain itu, seks oral juga hubungan seksual.

Kesan pada badan, hormon dan perasaan

Semasa melakukan seksual, keseluruhan koktail hormon dilepaskan. Contohnya, seks meningkat testosteron peringkat. Testosteron adalah hormon lelaki yang unggul, tetapi juga dihasilkan dalam tubuh wanita. Pada wanita, yang testosteron tahap meningkat lebih banyak semasa hubungan seksual berbanding lelaki. Walaupun sebelum seks, adrenalin semakin dilepaskan. Hormon ini menyiapkan badan untuk senaman fizikal; ia menjadikan jantung mengalahkan lebih pantas, sebagai contoh. Tahap estrogen yang tinggi meningkatkan keinginan untuk seks pada wanita. Hormon pelukan yang disebut oxytocin juga dilepaskan semasa hubungan seksual; ia menguatkan perasaan ikatan kekasih. Kemuncak cinta adalah orgasme, selama itu darah aliran ke organ seks luaran meningkat dengan mendadak dan tidak terkawal pengecutan otot berlaku. Otot pengecutan semasa orgasme menunaikan hasrat seksual yang telah didorong secara melampau. Pada lelaki, orgasme disertai dengan ejakulasi. Melalui ejakulasi, lelaki itu sperma sel memasuki faraj wanita, di mana mereka dapat menyuburkan telur yang mungkin ada.

Penyakit, risiko dan bahaya

Hubungan seksual juga mempunyai sisi yang kurang menyenangkan, termasuk penyakit kelamin, mati pucuk serta lipidosis. Penyakit kelamin adalah penyakit yang ditularkan melalui hubungan seksual. Ini boleh berlaku semasa hubungan faraj, tetapi juga semasa hubungan oral atau dubur. Mungkin STD yang paling terkenal adalah sifilis dan gonorea. Kedua-dua penyakit tersebut adalah jangkitan kuman. Semasa perjalanan sifilis secara beransur-ansur dan gejala tidak berlaku sehingga terlambat, gonorea jangkitan sering menyebabkan gejala yang teruk. Ini merangkumi terutamanya keradangan daripada tiub fallopio, uretra or uterus. Chlamydia jangkitan juga biasa terjadi STD. Jangkitan dengan klamidia sering berjalan tanpa gejala. Jangkitan boleh membawa kepada keradangan daripada tiub fallopio dan uterus. Jangkitan klamidia yang tidak dirawat bukanlah penyebab anak yang tidak diingini. Selain STD bakteria, ada juga penyakit yang disebabkan oleh virus. Ini termasuk HIV, hepatitis B dan hepatitis C, dan kemaluan herpes. Bukan sahaja STD, tetapi juga mati pucuk boleh menghalangi pengalaman seksual yang memuaskan. Mati pucuk mempunyai sebab organik atau psikologi; dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, terdapat campuran kedua-duanya. Gangguan libido juga dapat menghalangi kehidupan cinta yang memuaskan bagi lelaki dan wanita. Penyebab kehilangan libido hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku secara fizikal, biasanya terdapat komponen psikologi. Pada prinsipnya, adalah normal tidak selalu mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seks, ini sahaja tidak menggambarkan gambaran klinikal. Walau bagaimanapun, jika berlaku kehilangan libido sepenuhnya di mana hubungan itu juga terjejas, pertolongan perubatan harus dicari.