Seksualiti dalam Menopaus

Kontraseptif semasa menopaus

Berapa lama saya perlu menggunakan kontraseptif semasa menopaus?

Sebagai peraturan, anda harus terus menggunakan kontraseptif selama satu hingga dua tahun selepas haid terakhir anda. Ini bermakna bahawa kontraseptif tidak lagi menjadi isu dalam menopaus paling awal. Adalah lebih baik untuk berbincang dengan pakar sakit puan anda. Secara kebetulan, masa haid terakhir berbeza bagi setiap wanita: Walaupun sesetengah wanita mengucapkan selamat tinggal kepada haid mereka pada pertengahan 40-an, yang lain masih mengalami haid pada awal 50-an.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai fasa menopaus dalam artikel “Menopaus – dari bila?

Apakah kontraseptif semasa menopaus?

Kesan sampingan yang diketahui pil termasuk oklusi vaskular (trombosis), serangan jantung dan gangguan peredaran darah. Risiko penyakit kardiovaskular meningkat dengan usia. Atas sebab ini, doktor menasihatkan wanita dalam menopaus untuk tidak mengambil pil. Sebagai alternatif, kaedah berikut tersedia untuk kontraseptif menopaus:

 • IUD
 • Pensterilan
 • Kontraseptif semulajadi (cth kaedah suhu)

Libido semasa menopaus

Menopaus kadangkala boleh menyebabkan pergolakan sebenar dalam kehidupan seks anda: sesetengah wanita tidak lagi mempunyai keinginan untuk seks, manakala yang lain melaporkan peningkatan keinginan semasa menopaus. Anda boleh mengetahui mengapa ini berlaku di bawah.

Kehilangan libido semasa menopaus

Kami bercakap tentang kehilangan libido apabila keinginan seksual berkurangan dengan ketara. Mereka yang terjejas hanya tidak mempunyai keinginan untuk seks.

Lelaki mempunyai masalah yang sama. Diakui, bukan menopaus yang menjejaskan seksualiti lelaki. Sebaliknya, perubahan fizikal akibat peningkatan usia yang menyebabkan dia bermasalah. Di samping itu, tahap testosteron menurun. Ini meningkatkan risiko disfungsi erektil dan kehilangan libido.

Sebagai tambahan kepada sebab fizikal, faktor psikologi juga mungkin untuk keinginan yang berkurangan atau tiada, contohnya:

 • Kesedihan akibat kehilangan (contohnya, anak-anak berpindah dari rumah ibu bapa, kematian ibu bapa sendiri)
 • tekanan akibat tanggungan baru (contohnya, menjaga ibu bapa)
 • Kurang keyakinan diri
 • masalah perkongsian
 • mood murung

Di samping itu, ubat-ubatan - seperti antidepresan, ubat penahan sakit, pil tidur dan penenang - boleh memberi kesan negatif pada libido.

Kadang-kadang keinginan itu kembali semasa atau selepas menopaus, apabila kesejahteraan mental dan fizikal bertambah baik. Teknik relaksasi (contohnya, Qi Gong), akupunktur atau perubahan dalam diet boleh menyumbang kepada ini. Walau bagaimanapun, hampir tidak ada bukti saintifik untuk keberkesanan kaedah penyembuhan alternatif.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai punca dan pilihan rawatan untuk keinginan seksual pada wanita dalam artikel "Kehilangan libido".

Sesetengah wanita mengalami sebaliknya: menopaus menghidupkan semula keinginan mereka untuk seks. Khususnya, mereka merasakan penghapusan beban kontraseptif sebagai pembebasan. Selain itu, pemergian anak-anak yang kini sudah dewasa memberikan lebih banyak kebersamaan dengan pasangan. Wanita ini lebih bersedia untuk bereksperimen, ingin mendapatkan pengalaman baru dan menemui semula seksualiti mereka. Ini lebih benar untuk wanita yang jatuh cinta lagi. Mereka juga mengalami peningkatan keinginan seksual semasa menopaus.

Jika seksualiti semasa menopaus menyebabkan kesakitan (dispareunia), kekurangan estrogen dalam saluran kemaluan sering bertanggungjawab. Ini membawa, antara lain, kepada:

 • Penipisan kulit faraj
 • Pengurangan rembesan faraj
 • @ Kelewatan dalam pelinciran faraj semasa rangsangan seksual

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai punca seks yang menyakitkan dan apa yang boleh dilakukan mengenainya dalam artikel "Sakit semasa hubungan seks".