Sindrom Sheehan: Punca, Gejala & Rawatan

Sindrom Sheehan (HVL nekrosisadalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kekurangan ACTH. Ia disebabkan oleh ubat-ubatan atau perubahan anterior kelenjar pituitari dan kini mudah dirawat.

Apa itu sindrom Sheehan?

Sindrom Sheehan adalah kehilangan fungsi anterior kelenjar pituitari, yang biasanya berlaku selepas melahirkan anak. Puncanya tinggi darah kehilangan dan mengakibatkan kematian sel. Yang lain kejutan keadaan seperti terbakar boleh juga membawa ke HVL nekrosis. Sindrom ini dapat didiagnosis dengan jelas berdasarkan pelbagai gejala. Rawatan juga boleh dilakukan berkat teknik perubatan moden. Selalunya, bahagian anterior kelenjar pituitari pulih dengan sendirinya. Sindrom Sheehan biasanya tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, hemofilia dapat mengambil langkah berjaga-jaga yang tepat untuk mengelakkannya teruk darah kerugian dan berkaitan kejutan.

Punca

Sindrom Sheehan disebabkan oleh tinggi darah kehilangan dengan hipovolemik kejutan. Ini mengakibatkan pendarahan yang lebih rendah dan, tidak lama kemudian, berkaitan dengan iskemia nekrosis pituitari anterior. Punca kejutan yang tepat boleh sangat berbeza. Selalunya, sindrom berlaku akibat kelahiran anak, di mana kehilangan darah sangat tinggi. Kecederaan yang mengakibatkan kehilangan darah tinggi juga membawa kepada nekrosis. Ini boleh terbakar, luka teruk dan perkara serupa. Walau bagaimanapun, penyakit akut biasanya disebabkan oleh kelahiran anak. Pendarahan secara langsung dari kelenjar pituitari anterior juga boleh menyebabkan sindrom Sheehan. Ia boleh terhasil dari a kepala kecederaan dan selalunya tidak disedari sama sekali oleh individu yang terjejas. Ia hanya apabila sakit kepala dan masalah hormon berlaku bahawa individu yang terkena boleh campur tangan. Pembedahan kemudian adalah kaedah yang berkesan untuk menghilangkan pendarahan dan melegakan ketidakselesaan.

Gejala, keluhan dan tanda

Sindrom Sheehan berlaku terutamanya selepas melahirkan anak yang mengalami komplikasi dengan kehilangan darah tinggi pada ibu. Secara simptomatik, terdapat keluhan berikut: Selepas kegagalan kelenjar pituitari anterior, tidak ada susu let-down (agalactorrhea) kerana tidak ada lagi rembesan prolaktin. Gejala lain termasuk ketiadaan haid (sekunder amenorea) kerana kehilangan hormon hormon perangsang folikel (v) dan hormon luteinizing (LH), hipotiroidisme, perkumuhan air kencing yang meningkat secara tidak normal (poliuria) serta rasa dahaga yang meningkat secara tidak normal (polidipsia), kecenderungan untuk hipoglisemia (hipoglikemia) disebabkan oleh kehilangan hormon pertumbuhan dan kekurangan adrenokortikotropin (hormon yang juga bertanggungjawab untuk pertumbuhan). Mungkin ada juga kehilangan badan sekunder rambut, kekurangan keinginan seksual (kehilangan libido), pucat kulit (hipopigmentasi) kerana ketiadaan hormon perangsang melanosit, dan dalam kes yang jarang berlaku, perawakan pendek semasa pertumbuhan. Dalam sindrom Sheehan, kelenjar pituitari anterior adalah sebahagian atau keseluruhannya tidak berfungsi dan oleh itu banyak yang diperlukan hormon tidak dapat dihasilkan. Selalunya pesakit tidak peduli, tidak peduli dan terhad dalam keadaan mereka sebelum diagnosis. Dalam kes yang jarang berlaku, sindrom Sheehan juga boleh membawa kepada kekurangan adrenokortikal sekunder.

Diagnosis dan kursus

Walaupun sindrom Sheehan adalah gangguan serius, diagnosis sukar. Selalunya berlaku bertahun-tahun kemudian, tetapi boleh dibuat pada masa selepas bersalin. Tanda yang jelas adalah kehilangan badan sekunder rambut. Kurangnya hasrat seksual dan kekejaman kulit juga boleh menjadi gejala. Perkara yang sama berlaku untuk ketiadaan susu membekalkan. Dalam kebanyakan kes, ini adalah gejala pertama yang disebabkan oleh kehilangan prolaktin rembesan. Kerugian hormon v dan LH, yang berkaitan dengan nekrosis lobus anterior kelenjar pituitari, mengakibatkan ketiadaan haid. Hipotiroidisme juga merupakan gejala biasa. Begitu juga, kecenderungan untuk hipoglisemia mungkin menjadi petunjuk. Walau bagaimanapun, tanda yang paling jelas adalah ketidakselesaan di kawasan mata. Sekiranya gangguan visual berlaku selepas bersalin, sindrom Sheehan disyaki. Sebab untuk ini adalah perjalanan saraf optik, yang terletak di sekitar kelenjar pituitari. Gangguan dalam pergerakan mata juga merupakan gejala yang diketahui. Diagnosis tepat dibuat oleh doktor. Doktor memeriksa kiraan darah, mendapatkan maklumat mengenai pesakit sejarah perubatan dan mengecualikan penyakit lain sebagai penyebabnya. Diagnosis kemudian dapat dibuat dengan cepat. Kursus sindrom Sheehan sangat berbeza. Dalam beberapa kes, kawasan badan yang rosak pulih dengan sendirinya. Dalam kes lain, kekurangan boleh menyebabkan gangguan serius, bahkan koma. Oleh itu, rawatan awal sangat penting.

Komplikasi

Komplikasi dan gejala sindrom Sheehan sangat bergantung pada tahap keparahannya, oleh itu kursus umum biasanya tidak dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, individu yang terjejas terutamanya mengalami kegagalan untuk menyatakan susu sekiranya pesakit telah hamil. Ini boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan pada anak, walaupun ketiadaan susu boleh diganti dengan produk lain. Haid juga terjejas secara negatif kerana sindrom Sheehan, dan pendarahan boleh berhenti sepenuhnya. Individu yang terjejas terus menderita ketara hipotiroidisme, yang memberi kesan negatif terhadap kesihatan. Terdapat keguguran rambut dan keengganan seksual. Gangguan seksual boleh memberi kesan yang sangat negatif terhadap hubungan dengan pasangan dan mungkin menyebabkan ketidakselesaan sosial. Dalam banyak kes, yang kulit pesakit sangat pucat. Sekiranya sindrom Sheehan berlaku di zaman kanak-kanak, ia sering membawa kepada perawakan pendek. Sebagai peraturan, sindrom Sheehan dapat dirawat dengan mudah dengan penyakit ini pentadbiran hormon. Tidak ada komplikasi tertentu dan dalam kebanyakan kes penyakit ini positif. Jangka hayat mereka yang terjejas juga biasanya tidak terjejas secara negatif oleh sindrom.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Sindrom Sheehan selalu memerlukan rawatan oleh doktor. Hanya pengesanan dan rawatan awal gejala yang dapat membatasi atau mencegah komplikasi selanjutnya. Sindrom Sheehan yang lebih awal dikesan, semakin baik perjalanan penyakit ini. Seorang doktor harus berunding sekiranya orang yang terkena menderita kurang aktif kelenjar tiroid. Ini biasanya dapat dilihat melalui pelbagai aduan dan gejala dan harus selalu dirawat oleh doktor. Selanjutnya, kekal hipoglisemia atau pertumbuhan yang sangat perlahan pada kanak-kanak juga boleh menunjukkan penyakit dan mesti juga diperiksa oleh doktor. Kekurangan atau lain-lain buah pinggang aduan juga sering menunjukkan sindrom Sheehan dan harus disiasat jika ia berlaku dalam jangka masa yang panjang dan tidak hilang sendiri. Penyembuhan diri biasanya tidak boleh berlaku dengan sindrom Sheehan. Sindrom Sheehan dapat dikesan oleh doktor am. Walau bagaimanapun, rawatan selanjutnya bergantung pada gejala yang tepat dan kemudian dilakukan oleh pakar.

Rawatan dan terapi

Setelah diagnosis telah dibuat dengan jelas dengan bantuan a ujian darah, Sindrom Sheehan dapat diubati dengan berkesan. Tiang penting bagi terapi adalah bekalan hormon yang hilang. Ini dilakukan dengan menambahkan pelbagai persiapan. Selanjutnya, penyakit sekunder yang telah berlaku mesti diatasi, yang kadang-kadang memerlukan banyak masa. Perubahan hormon juga boleh menyebabkan masalah psikologi yang menjadikan rawatan lebih sukar. Oleh itu, perlu merujuk pesakit ke a pakar psikiatri. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, cukup untuk membekalkan hormon yang hilang untuk memulihkan normal keadaan. Sindrom Sheehan juga dapat dirawat secara pembedahan. Khususnya, jika kelenjar pituitari terluka, pembedahan saraf dapat membawa peningkatan. Pembedahan dilakukan melalui hidung dan sangat menjanjikan.

pencegahan

Kerana sindrom Sheehan biasanya disebabkan oleh kehilangan darah secara tiba-tiba, sukar untuk dicegah. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk memantau kelahiran secara dekat dan terutamanya fungsi pituitari anterior untuk mencegah nekrosis berlaku sejak awal. Sekiranya berlaku kemalangan, tentu saja ini tidak mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, jika gejala awal dikesan lebih awal, sindrom dapat didiagnosis sebelum tisu mati sepenuhnya. Selalunya mungkin untuk memulihkan fungsi melalui terapi. Terakhir, doktor harus berunding sekiranya terjatuh kepala. Pencitraan resonans magnetik membolehkan kecederaan pada kelenjar pituitari dikesan pada peringkat awal dan kemudian dirawat. Ini sekurang-kurangnya akan mencegah penyakit sekunder.

Penjagaan susulan

Dalam sindrom Sheehan, pesakit biasanya hanya sangat terhad dan juga sangat sedikit langkah-langkah penjagaan segera disediakan. Oleh itu, orang yang terjejas harus berjumpa doktor dengan tepat pada gejala dan tanda pertama penyakit ini untuk mengelakkan berlakunya aduan dan komplikasi lain. Semakin awal doktor dirujuk, semakin baik penyakit ini. Oleh kerana sindrom Sheehan adalah penyakit genetik, biasanya tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Oleh itu, jika orang yang terkena ingin mempunyai anak, dia harus menjalani ujian dan kaunseling genetik untuk mencegah berulang sindrom pada kanak-kanak. Dalam kebanyakan kes, penghidap sindrom Sheehan bergantung pada pengambilan pelbagai ubat yang dapat membatasi gejala. Selalu penting untuk memastikan bahawa ubat diambil secara berkala dan juga dalam dos yang betul untuk mengurangkan gejala. Sekiranya terdapat ketidakpastian atau pertanyaan, doktor harus berjumpa terlebih dahulu. Penyakit itu sendiri tidak menghadkan jangka hayat pesakit.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Untuk rawatan sindrom Sheehan, persediaan khas digunakan, yang menggantikan hormon yang hilang. Dalam konteks pertolongan diri, ia juga perlu mempertimbangkan penyakit sekunder berikutnya. Ini sering merupakan aduan psikologi yang berkait rapat dengan terapi itu sendiri dan meletakkan beban yang berat kepada pesakit. Terapi yang disasarkan dengan a pakar psikiatri membantu mereka yang terjejas untuk memahami keadaan mereka. Ia boleh berlaku dalam jangka masa yang panjang dan meningkatkan harga diri pesakit. Pada masa yang sama, mereka yang terjejas harus memerhatikan tubuh mereka sendiri sehingga mereka dapat mengenali perubahan pada tahap awal. Dengan cara ini, kemalangan atau jatuh yang serius dapat dielakkan. Keadaan seperti itu dapat dielakkan dengan pengambilan hormon yang ditetapkan secara berkala. Terapi ubat ini dapat diintegrasikan dengan mudah ke dalam tugas seharian. Oleh itu, fungsi tubuh yang biasa dipastikan dan orang yang terkena dapat menjalani kehidupan yang normal. Hubungan baik dengan doktor juga bermanfaat. Pesakit harus membuat janji temu dalam masa yang singkat sekiranya terdapat kesulitan yang telah diketahui dan juga sekiranya terdapat masalah yang baru muncul. Dengan cara ini, akibat yang lebih buruk dapat dielakkan pada tahap awal.