Dompet Gembala: Dos

Dompet gembala ramuan adalah komponen pelbagai teh, sebagai contoh, sebagai ubat tunggal dalam teh yang mempengaruhi darah kira atau digabungkan dengan tanaman lain di jantung and peredaran teh.

Bentuk dos lain dari beg gembala.

Dalam bidang ubat-ubatan herba, beg gembala tersedia sebagai persediaan gabungan dalam bentuk titisan, tinctures, tablet dan tablet bersalut. Untuk kegunaan luaran, infus ramuan boleh digunakan untuk membuat tapalade atau tamponade hidung.

Dos yang betul

Rata-rata setiap hari dos adalah 10-15 g ramuan, kecuali jika dinyatakan sebaliknya. Untuk cecair ekstrak, yang disyorkan setiap hari dos hanya 5-8 g. Untuk kegunaan luaran tempatan, 3-5 g beg gembala ramuan boleh ditambah hingga 150 ml air dan dijadikan infus.

Dompet gembala: penyediaan

Untuk menyediakan teh, 3-5 g ramuan cincang halus (1 sudu teh kira-kira 1.5 g) dituangkan semasa mendidih air dan setelah 10-15 minit dilewatkan melalui saringan teh.

Untuk kegunaan luaran, tapalade atau tamponade hidung boleh disediakan. Untuk melakukan ini, tuangkan 3-5 g beg gembala lebih daripada 150 ml mendidih air, setelah 15 minit melalui saringan teh dan rendam kain atau tamponade dengan infusi suam.

Petua untuk penggunaan dan penyimpanan

Kesan sampingan, interaksi dengan ubat lain dan kontraindikasi tidak diketahui setakat ini. Walau bagaimanapun, ramuan dompet gembala tidak boleh diambil dalam dos yang terlalu tinggi dan dalam jangka masa yang terlalu lama.

Dompet gembala harus disimpan di tempat yang kering dan dilindungi dari cahaya. Penyimpanan lembap boleh mengakibatkan penukaran amina kepada bahan yang tidak berkesan.