Sindrom Shinbone Edge

Sindrom tepi Tibial adalah ketegangan kronik yang mempengaruhi otot di sekitar tepi tibial. Perkara ini biasa berlaku sekiranya berlaku overload yang salah atau loading yang salah kerana aktiviti sukan.

Punca

Sindrom Shinbone edge disebabkan oleh tekanan yang berlebihan pada otot dan fasciae mereka semasa bersukan. Ini khas untuk berlari sukan seperti lari pecut atau berjoging, yang memberikan tekanan yang besar pada otot kaki. Ini sudah berasal dari hujung atas tulang kering dan mempunyai tugas mengangkat kaki atau menjaga buku lali stabil sendi.

Bila berlari, daya hentak dan brek diberikan yang menuntut banyak otot di kaki. Fasciae mengikat dan melekatkan otot-otot ini ke tulang shin. Inilah sebabnya mengapa otot fasciae juga terlibat dalam sindrom tepi tibial.

Ketegangan otot semasa melakukan aktiviti dapat menekan saraf berlari di sana dengan membesarkan otot-otot bahagian bawah kaki. Ini boleh dicirikan oleh kesemutan atau membakar kesakitan. Di atas tahap keparahan tertentu, otot juga boleh menekan saraf ketika berehat.

Kerana sindrom tepi tibial adalah beban otot yang berlebihan, reaksi keradangan berlaku pada tisu otot dan pada lampiran tulang. Akibatnya, tanda-tanda keradangan dapat dilihat di kawasan tepi tibial. Ini termasuk pembengkakan kulit. Dengan palpasi, otot yang membesar dan tegang pada bahagian bawah kaki boleh berdebar.

Tempoh penyakit ini

Tempoh penyakit ini selalunya panjang dan otot perlu diberi banyak masa untuk tumbuh semula. Oleh kerana ia adalah beban otot yang kronik di tulang tulang, pertumbuhan semula memerlukan masa yang lama. Penyembuhan tisu otot berjalan dalam beberapa fasa dan boleh berlangsung beberapa minggu, bergantung kepada keparahan penyakit.

Beban berlebihan menyebabkan keradangan berterusan, yang merangkumi pengurangan bekalan tisu otot. Sekiranya otot tidak diberi masa yang cukup, pertumbuhan semula dapat berpanjangan dan gambaran klinikal dapat bertambah buruk. Oleh itu, rawatan awal adalah penting agar tidak memanjangkan jangka masa penyakit ini. Rawatan awal dan, di atas semua, perlindungan yang mencukupi dianggap dapat mendorong pertumbuhan semula yang cepat. Terutama dalam kes pembebanan kronik, tisu otot yang meradang dan penyambungan tulang yang berkaitan memerlukan masa penyembuhan yang panjang.