Vaksinasi Kayap: Faedah dan Risiko

Apakah vaksinasi kayap?

Vaksin kayap melindungi mereka yang divaksinasi daripada wabak kayap (herpes zoster). Penyakit ini disebabkan oleh virus varicella zoster, yang menyebabkan cacar air apabila pertama kali dijangkiti, kemudian kekal di dalam badan dan boleh menyebabkan penyakit lain di kemudian hari: kayap.

Pemvaksinan menyelamatkan kebanyakan orang yang divaksinasi daripada ruam kulit dan kesakitan yang boleh bertahan selama beberapa minggu atau bulan.

Baca lebih lanjut mengenai punca, gejala dan akibat herpes zoster dalam artikel mengenai kayap.

Vaksin kayap

Untuk vaksinasi kayap (vaksinasi herpes zoster), Jawatankuasa Tetap Vaksinasi di Institut Robert Koch (STIKO) mengesyorkan vaksin mati. Ia mengandungi komponen tertentu patogen kayap yang merangsang sistem imun untuk menghasilkan antibodi tertentu.

Vaksinasi kayap: Apakah kesan sampingan yang boleh berlaku?

Vaksinasi kayap dengan vaksin Tot dianggap selamat. Kajian yang dijalankan untuk kelulusan vaksin tidak menunjukkan bukti kesan sampingan yang serius atau berlakunya penyakit autoimun akibat vaksinasi.

Kira-kira satu daripada sepuluh orang yang divaksinasi mengalami reaksi tempatan di tapak suntikan (sakit, kemerahan, bengkak) dan/atau gejala umum seperti sakit kepala, sakit otot, demam atau keletihan. Kadang-kadang nodus limfa juga membengkak. Sakit sendi juga berlaku sekali-sekala.

Kesan sampingan vaksin kayap ini menunjukkan bahawa badan bertindak balas terhadap vaksin mati. Mereka biasanya mereda selepas satu hingga tiga hari.

Berapa kerapkah vaksin perlu diberikan?

Jika anda mengalami sistem imun yang lemah, sebaiknya berbincang dengan doktor anda apabila masa yang sesuai adalah untuk kedua-dua vaksin kayap. Ini benar terutamanya jika kekurangan imun anda disebabkan oleh rawatan perubatan (seperti kemoterapi atau terapi kortison).

Vaksin kayap kedua diberikan terlalu awal?

Kadangkala vaksin kayap kedua diberikan secara tidak sengaja kurang daripada dua bulan selepas dos vaksin pertama. Kemudian tidak ada perlindungan imun. Untuk membina perlindungan vaksin yang diingini, vaksinasi kayap kedua pramatang kini dikira sebagai dos vaksin pertama. Selewat-lewatnya dua dan selewat-lewatnya enam bulan kemudian, vaksinasi kayap seterusnya akan menyusul.

Vaksinasi kayap kedua diberikan terlalu lewat?

Vaksinasi kayap: Untuk siapa ia disyorkan?

Vaksinasi kayap amat berguna untuk orang yang lebih tua, kerana mereka lebih cenderung untuk dijangkiti herpes zoster daripada orang yang lebih muda. Khususnya, orang yang mempunyai penyakit asas yang teruk atau sistem imun yang lemah (sama ada disebabkan oleh penyakit atau akibat rawatan seperti kemoterapi) berisiko: mereka bukan sahaja lebih terdedah kepada penyakit kayap, tetapi juga lebih kerap mengalami kursus yang teruk. dan komplikasi.

Atas sebab ini, pakar STIKO mengesyorkan vaksinasi kayap dengan vaksin mati di negara ini kepada kumpulan orang berikut:

  • Semua orang yang berumur lebih dari 60 tahun
  • Semua orang berumur 50 tahun ke atas dengan kekurangan imun kongenital atau diperolehi atau penyakit yang mendasari (cth HIV, diabetes, arthritis rheumatoid, lupus erythematosus sistemik, penyakit Crohn, kolitis ulseratif, COPD, asma, kegagalan buah pinggang kronik)

Vaksinasi kayap: siapa yang tidak boleh divaksinasi?

  • Sekiranya diketahui alahan kepada mana-mana komponen vaksin.
  • Jika tindak balas alahan berlaku selepas dos pertama vaksin kayap
  • Jika seseorang sedang mengalami penyakit demam akut, teruk dan demam (maka vaksinasi ditangguhkan sehingga kemudian)
  • Semasa mengandung dan menyusu
  • Pada kanak-kanak

Sejauh manakah keberkesanan vaksinasi kayap?

Kedua-dua penyakit kayap dan sakit saraf yang berterusan (neuralgia post-herpetic, post-zoster pain) dicegah dengan baik oleh vaksin mati yang disyorkan. Ia menyediakan 92 peratus perlindungan terhadap kayap dan 82 peratus perlindungan terhadap neuralgia selepas herpetik untuk orang berumur 50 tahun ke atas.

Perlindungan vaksin berkurangan sedikit mengikut usia: contohnya, orang yang berumur 70 tahun atau lebih pada masa vaksinasi adalah kira-kira 90 peratus dilindungi daripada kayap.

Vaksinasi kayap: Apa lagi yang penting

Vaksinasi tidak sesuai untuk rawatan kayap atau kesan lewatnya (seperti neuralgia post-herpetic)!

Vaksinasi tanpa penyakit cacar air yang diketahui?

Sesetengah orang tidak tahu sama ada mereka pernah menghidap cacar air dan oleh itu berisiko untuk kayap. Walau bagaimanapun, virus cacar air sangat menular. Oleh itu, diandaikan bahawa hampir semua orang yang berumur lebih dari 50 tahun yang telah membesar di Eropah pernah mengalami cacar air pada satu ketika dan dengan itu membawa patogen tidak aktif dalam diri mereka. Oleh itu, vaksinasi kayap juga masuk akal jika anda tidak pasti tentang jangkitan cacar air sebelum ini.

Vaksinasi mati selepas vaksin hidup?

Sesetengah warga emas telah pun menerima vaksin kayap hidup – dengan keberkesanan dan tempoh tindakan yang terhad. Bagi mereka, adalah mungkin untuk menerima vaksin mati kayap juga. Walau bagaimanapun, selang antara vaksin kayap hidup dan mati mestilah sekurang-kurangnya dua bulan.

Vaksinasi kayap: kos

Pemvaksinan kayap adalah manfaat insurans kesihatan: Kos untuk vaksinasi yang mati dilindungi oleh syarikat insurans kesihatan berkanun untuk mereka yang disyorkan oleh STIKO untuk menerima vaksinasi. Kebanyakan penanggung insurans kesihatan swasta juga membayar untuk vaksinasi kayap.

Vaksin kayap kekurangan bekalan: siapa yang mendapatnya?

Kadangkala vaksin menjadi terhad. Ini juga boleh menjejaskan vaksin kayap, contohnya, semasa krisis apabila terdapat kekurangan bekalan. Untuk mengetahui perkara yang doktor lakukan apabila kekurangan bekalan vaksin kayap ini berlaku, baca artikel kami Kekurangan Vaksin.