Terapi / kesan gelombang kejutan | Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks

Terapi / kesan gelombang kejutan

In kejutan terapi gelombang kronik kesakitan, ketegangan otot tetapi juga tendon dan struktur pasif dapat dirawat. Ini adalah gelombang bunyi dengan frekuensi tertentu yang diarahkan secara khusus pada tisu yang akan dirawat dan dapat mengungkap kesannya secara mendalam. Apabila digunakan untuk akar saraf mampatan, mereka bertambah baik darah peredaran darah dan dapat melonggarkan lekatan dan otot ketegangan. Mereka juga sesuai untuk merawat titik pemicu otot. Sama ada kejutan terapi gelombang dilindungi oleh kesihatan insurans atau sama ada perkhidmatan membayar sendiri harus dijelaskan terlebih dahulu.

Mobilisasi

Mobilisasi tulang belakang serviks sekiranya berlaku akar saraf sindrom mampatan adalah penting untuk memulihkan atau mengekalkan mobiliti fungsional tulang belakang serviks. Pergerakan ke semua arah gerakan adalah penting untuk menjaga sendi utuh dan untuk mengelakkan pemuatan yang salah. Oleh itu, mobilisasi tulang belakang serviks juga berguna dalam kes akar saraf mampatan.

Kadang-kadang boleh berlaku bahawa satu arah pergerakan meningkatkan tekanan pada mampatan; arah ini kemudiannya harus dihilangkan dan hanya dilaksanakan di kesakitanKawasan bebas. Ahli terapi boleh menggerakkan tulang belakang serviks secara manual, dan dengan gerakan tertentu dia dapat menggerakkan vertebra individu satu sama lain dan dengan itu meningkatkan permainan sendi. Untuk melatih mobiliti kepala dan tulang belakang serviks secara keseluruhan adalah tugas pesakit. Semasa terapi, pesakit ditunjukkan latihan menggerakkan (mis kepala bulatan, latihan penarikan, kecondongan lateral). Setelah pesakit menguasai latihan, program pekerjaan rumah disusun sehingga dia dapat meningkatkan mobilitas tulang belakangnya secara kekal.

Pengukuhan / mengapa dan bagaimana ini kelihatan dalam praktik?

Pemampatan akar saraf biasanya didahului oleh ketegangan berat yang panjang atau pendek, dan pesakit biasanya mengalami postur yang lemah dan ketidakseimbangan otot. Ini mesti dilatih dalam fisioterapi untuk pemampatan akar saraf sindrom. Otot yang terlalu lemah diperkuat dengan latihan aktif.

Sejak pemampatan akar saraf juga boleh membawa kepada kelemahan otot di kawasan yang dibekalkan oleh saraf (mis. peluasan lengan atau jari/ pergerakan tangan), otot yang dilemahkan oleh mampatan juga harus dilatih. Menguatkan adalah bahagian aktif terapi, ahli terapi memberi petunjuk kepada pesakit dan mengawal pelaksanaannya. Tanggungjawab untuk kejayaan jangka panjang terapi terletak pada pesakit, yang mesti terus melakukan senaman secara teratur dan konsisten di rumah secara bebas untuk mencapai peningkatan kekuatan yang berkekalan.