Kasut | Fisioterapi untuk hallux rigidus

Kasut

Terdapat banyak cara untuk menyesuaikan kasut untuk menyokong terapi tunda tegar. Kasut dengan sol-roll adalah cara yang baik untuk memastikan corak gaya fisiologi apabila fungsi sendi digantung. Tumit penyangga juga boleh diletakkan di bawah kasut sedemikian rupa sehingga beban hentakan semasa berjalan dapat diserap. Berunding dengan kesihatan syarikat insurans, kos untuk pembuatan kasut ortopedik boleh ditanggung. Sebaik-baiknya, ini harus ditentukan berdasarkan analisis kiprah.

Rail

Splint sangat berguna apabila jari kaki juga menyimpang dari kedudukan pusatnya, misalnya ke dalam ( hallux valgus, sering berlaku bersama dengan tunda tegar). Terdapat serpihan yang membetulkan jari kaki dalam kedudukan neutral dan dengan itu memastikan beban sendi fisiologi yang paling mungkin. Serpihan seperti itu juga sesuai untuk pembetulan postur.

Walau bagaimanapun, ini adalah perubahan pasif. Untuk memastikan penstabilan kedudukan yang aktif, pesakit harus berusaha mengekalkan postur aktif. Terdapat pelbagai serpihan yang berbeza yang harus disesuaikan secara individu. Dalam artikel berikut, kaedah dan teknik untuk penstabilan diri disenaraikan dan dijelaskan.

  • Dinamika Spiral
  • PNF

Pembalut

Pembalut sokongan juga dapat membantu mengurangkan gejala tunda tegar. Pembalut selalunya lebih lembut dan lebih fleksibel daripada insole atau serpihan dan oleh itu boleh digunakan dalam pelbagai cara, misalnya dalam pelbagai jenis kasut. Sudah tentu, kerana kelenturannya, sokongan yang diberikan oleh pembalut kurang. Walau bagaimanapun, ia sangat berguna dan mudah digunakan untuk gejala ringan. Dalam jangka masa panjang, rawatan pembalut mungkin tidak mencukupi dan penyesuaian belat atau kasut harus dipertimbangkan.

Spring

Untuk rawatan hallux rigidus, sol roll on dengan bekalan spring sesuai. Bekalan spring membolehkan gerakan bergulir secara fisiologi dan dapat melindungi yang lain sendi. Kaki dapat disokong dengan cara yang disasarkan dan mata air logam kecil dimasukkan ke dalam orthosis kaki di kawasan di mana daya diserap untuk membolehkan kesakitan-Free, corak gaya fisiologi dengan mengurangkan tekanan pada sendi. Kelemahan spring Hallux rigidus adalah bahawa insole harus dibuat khas dan biasanya hanya boleh dipakai dengan sepasang kasut. Oleh itu, ia lebih berkesan tetapi kurang fleksibel dalam penggunaan seharian.