Mekanisme Maklum Balas Ringkas: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Istilah mekanisme maklum balas pendek berasal dari endokrinologi. Ini merujuk kepada rangkaian peraturan di mana hormon secara langsung dapat menghalang tindakannya sendiri.

Apakah mekanisme maklum balas pendek?

Mekanisme maklum balas pendek adalah litar kawalan yang bebas dan sangat kecil. Salah satu contohnya ialah mekanisme maklum balas pendek hormon perangsang tiroid (TSH). Mekanisme maklum balas pendek adalah salah satu rangkaian peraturan. Litar pengatur mengatur banyak fungsi badan yang berbeza. Mekanisme maklum balas pendek terutamanya terdapat di bidang hormon. Dalam mekanisme ini, hormon dapat menghalang rembesannya sendiri. Proses ini biasanya berdasarkan tindakan autokrin. Dalam mod rembesan autokrin, sel kelenjar melepaskan produk hormon mereka terus ke interstitium sekitarnya. Oleh itu, rembesan autokrin pada dasarnya adalah kes khas dari rembesan hormon parakrin. Kelenjar paracrine juga melepaskan rembesannya ke dalam lingkungan terdekat, tetapi mereka tidak mempengaruhi diri mereka dengan melakukannya. Contoh mekanisme maklum balas pendek ialah rangkaian atau mekanisme pengawalseliaan Brokken-Wiersinga-Prummel dalam rembesan LH dan v. Insulin juga mempunyai kesan autokrin, seperti banyak sitokin dan tisu hormon.

Fungsi dan peranan

Mekanisme maklum balas pendek adalah litar pengawal selia yang sangat kecil. Walau bagaimanapun, mereka biasanya melengkapkan rangkaian peraturan yang lebih besar. Contoh gelung kawalan pelengkap ialah mekanisme maklum balas pendek hormon perangsang tiroid (TSH). TSH adalah hormon yang dihasilkan di kelenjar pituitari. Ia bergerak melalui aliran darah ke reseptor TSH di kelenjar tiroid dan mengikat di sana. TSH merangsang pertumbuhan tiroid dan rembesan tiroid hormon triiodothyronine (T3) dan tiroksin (T4). The kelenjar pituitari sentiasa langkah-langkah tahap hormon tiroid dalam darah dan menggunakannya untuk mengatur rembesan hormonnya sendiri. Oleh itu, apabila terdapat banyak hormon tiroid dalam darah, ia menghasilkan lebih sedikit v. Sekiranya, sebaliknya, kelenjar pituitari langkah-langkah kekurangan hormon tiroid, menghasilkan lebih banyak v untuk merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkannya. Gelung kawalan ini juga dikenali sebagai gelung kawalan tirotropik. Sebagai tambahan kepada ini, terdapat mekanisme maklum balas panjang dan mekanisme maklum balas pendek. Yang terakhir adalah maklum balas pendek tahap TSH untuk pelepasannya sendiri. Untuk tujuan ini, TSH, yang dihasilkan di kelenjar pituitari, mengikat pada apa yang disebut reseptor tirotropin. Ini terletak secara langsung di lobus anterior kelenjar pituitari, tepatnya di lokasi di mana TSH juga dihasilkan. Apabila TSH mengikat sel folikulostellar ini, mereka mungkin mengeluarkan thyrostimulin. Ini menghalang rembesan dari sel tirotropik kelenjar pituitari. Mekanisme maklum balas pendek dianggap menghalang kelenjar pituitari daripada rembesan TSH yang berlebihan. Di samping itu, maklum balas pendek ini juga memungkinkan untuk melepaskan TSH seperti denyut nadi. Mekanisme maklum balas pendek fisiologi lain terdapat dalam rembesan LH dan FSH. LH adalah hormon luteinizing. Bersama dengan FSH, hormon perangsang folikel, ia bertanggungjawab untuk penghasilan dan pematangan gamet wanita. Kedua-dua LH dan FSH dihasilkan di kelenjar pituitari. Hormon lain dari hipotalamus, seperti hormon pelepasan galanin dan gonadotropin, juga diatur oleh maklum balas pendek. Pada prinsipnya, mana-mana mekanisme maklum balas pendek dalam badan boleh mengalami gangguan. Selalunya, ini kemudian menyebabkan gangguan dalam hormon mengimbangi.

Penyakit dan penyakit

Contoh yang terkenal mengenai gangguan mekanisme maklum balas pendek adalah penyakit Graves '. penyakit Graves ' adalah penyakit autoimun yang banyak mempengaruhi penyakit ini kelenjar tiroid. Sekitar dua hingga tiga peratus daripada semua wanita di Jerman menderita penyakit Graves '. Lelaki hanya jarang terjejas. Kejadian maksimum penyakit ini adalah antara usia 20 hingga 40 tahun. Punca penyakit adalah kompleks. Di satu pihak, terdapat kecacatan genetik pada mereka yang terjejas. Ini mungkin menyebabkan gangguan pada sistem imun. Walau bagaimanapun, pelbagai pengaruh dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Ini termasuk rokok atau jangkitan virus. Wabak penyakit ini sering diperhatikan selepas kejadian tekanan psikologi. Tubuh terbentuk antibodi terhadap tisu kelenjar tiroid. The antibodi dipanggil antibodi reseptor TSH (TRAK). Mereka dijumpai di lebih daripada 90% pesakit. Ini mengikat kepada reseptor TSH organ. Biasanya, TSH berlabuh di sini dan merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon tiroid. Walau bagaimanapun, reseptor ini dihuni secara kekal oleh antibodi. Ini mempunyai kesan yang sama dengan TSH. Hipertiroidisme berlaku. Biasanya, mekanisme maklum balas pendek di kelenjar pituitari harus melindungi daripada hipertiroidisme. Tetapi tiroid diasingkan dari pengawal selia oleh serangan antibodi. Ia menghasilkan hormon secara bebas dari tahap TSH di darah. Akibatnya, kelenjar pituitari tidak mengeluarkan TSH. Walaupun begitu, mekanisme maklum balas pendek masih memainkan peranan penting dalam penyakit Graves. Selalunya, nilai TSH sahaja ditentukan oleh doktor semasa pemeriksaan susulan. Walau bagaimanapun, ini selalunya tidak mencukupi, kerana antibodi dapat mengikat bukan hanya pada reseptor tiroid, tetapi juga pada reseptor TSH yang terletak secara langsung di kelenjar pituitari. Di sana mereka menghalang pembebasan TSH. Oleh itu, mungkin kelenjar tiroid tidak masuk hipertiroidisme namun tahap TSH rendah.