Otot kaki pendek | Anatomi kaki

Otot kaki pendek

Kepentingan yang pendek otot kaki terhad kepada ketegangan lengkungan kaki. Terdapat juga struktur yang jelas di sini: Kotak jari kaki besar Kotak jari kaki kecil Kotak otot tengah Walau bagaimanapun, harus dikatakan bahawa susunan serta bekalan oleh saraf serupa dengan tangan. - Kotak jari kaki besar

  • Kotak jari kaki kecil
  • Loge Otot Tengah

Perbezaan dibuat di sini antara musculus extensor hallucis brevis dan musculus extensor digitorum brevis.

Kedua-duanya mempunyai asal-usul pada permukaan penunjuk ke atas calcaneus. Otot nipis tetapi luas ini melintasi bahagian belakang kaki dan tendonnya melekat pada jari kaki depan. Saraf fibularis profundus dari saraf tunjang segmen L5-S1 membekalkan kawasan ini.

Fungsi kedua-dua otot adalah panjangan jari kaki ke arah belakang kaki atau lanjutan jari kaki ke-2. Otot ibu jari kaki: Musculus abductor hallucis: Seratnya mempunyai beberapa asal. Di satu pihak pada proses tulang calcaneus dan di sebelah lain di skafoid dan plat tendon kasar di permukaan bawah kaki (aponeurosis plantar).

. saraf dibekalkan oleh N. plantaris medialis dari saraf tunjang segmen S1, S2. Fungsinya adalah lenturan dan penculikan kaki besar. Musculus flexor hallucis brevis: Ini adalah otot berkepala dua dengan asal di bahagian dalam tulang kuboid dan pada tulang sphenoid.

Ia juga mempunyai asal berserabut pada lilitan otot tibial posterior (M. tibialis posterior). Kedua-dua kepala bermula dengan hujungnya yang sinewy di tulang sesamoidal tengah atau lateral. Fungsinya terbatas pada lenturan jari kaki.

Musucus adductor hallucis: Ia adalah otot berkepala dua. Dengan caput melintangnya berasal dari ketiga hingga kelima sendi metatarsophalangeal jari kaki. Caput obliquum berasal dari tulang kuboid, tulang sphenoid luar dan ossa metatarsi 2-4 dan terletak di bahagian tengah telapak kaki.

Tendon biasa berjalan di sepanjang tulang sesamoid lateral dan menghubungkan ke sendi metatarsophalangeal kaki besar. Kerengsaan saraf diberikan melalui saraf lateral plantar dari segmen S1, S2. Fungsinya adalah penekanan dan kelenturan jari kaki.

Otot ibu jari kaki: Musculus abductor digiti minimi Musculus flexor digiti minimi brevis Musculus oppens digiti minimi Saraf plantar lateral membekalkan ketiga-tiga otot sekiranya berlaku kerengsaan saraf. Tidak ada perbezaan fungsi ketiga otot tersebut. Mereka semua menuju ke penculikan dan lenturan jari kelingking.

Walau bagaimanapun, asal usulnya berbeza. Contohnya, otot penculik minimi berasal dari plat tendon yang disebutkan di atas, sementara dua otot lain berasal dari ke-5 metatarsal (Os metatarsi 5). Otot penggigit digiti minimi dan otot brek digiti minimi brevis kedua-duanya berasal dari hujung anterior jari kaki kecil.

Hanya M. oppiti digiti minimi yang mempunyai lampiran di bahagian belakang metatarsi ke-5. Otot lobus tengah: Musculus flexor digitorum brevis: Asalnya terletak pada plat tendon telapak kaki dan di bahagian tumit calcaneus. Asalnya adalah pada anggota tengah jari kaki ke-2 hingga ke-5.

Di sini juga, rangsangan saraf disebarkan melalui saraf plantaris medialis dari saraf tunjang segmen S1, S2. Ia menyebabkan lenturan jari kaki di sendi metatarsophalangeal. Musculus quadratus plantae: The tulang belakang berfungsi sebagai sumber otot ini.

Lampirannya berada di tendon daripada musculus flexorum digitorum longus. N. plantaris lateralis membekalkan otot ini. Di sini juga, fungsi terletak pada lenturan jari kaki.

Ia juga meningkatkan kesan otot flexor digitorum longus pada buku lali sendi. Musculii lumbricales: Ini adalah empat otot yang berasal dari tendon otot flexor digitorum longus. Penyisipan otot-otot ini meluas ke anggota badan hujung depan kaki ke-2 -5.

Di sini juga, penghantaran impuls saraf berasal dari saraf plantar. Walau bagaimanapun, melalui bahagian tengah dan bahagian luarnya. Keempat-empat otot menyokong lenturan jari kaki pada sendi metatarsophalangeal.

Musculii interossei dorsales 1-4: Berasal di metatarsals 1-5. Asal-usulnya berada di bahagian anterior phalanges terminal 2-4. Penyebaran jari kaki 2-4 dimediasi oleh saraf plantar lateral.

Musculii interossei plantares: Ini juga adalah tiga otot. Semuanya berasal dari metatarsals 3-5 dan juga bermula di bahagian depan phalanges distal jari kaki 3-5. Di sini, saraf lateral plantar menyebabkan jari kaki 3-5 melekat pada jari kaki 2.

  • Musculus abductor hallucis: Seratnya mempunyai beberapa asal. Di satu pihak pada proses tulang calcaneus dan di sebelah lain di skafoid dan plat tendon kasar di permukaan bawah kaki (aponeurosis plantar). The saraf dibekalkan oleh N. plantaris medialis dari segmen saraf tunjang S1, S2.

Fungsinya adalah lenturan dan penculikan kaki besar. - Musculus flexor hallucis brevis: Ini adalah otot berkepala dua dengan asal di bahagian dalam tulang kuboid dan pada tulang sphenoid. Ia juga mempunyai asal berserabut pada lilitan otot tibial posterior (M. tibialis posterior).

Kedua-dua kepala bermula dengan hujungnya yang sinewy di tulang sesamoidal tengah atau lateral. Fungsinya terbatas pada lenturan jari kaki. - Musculus adductor hallucis: Ia adalah otot berkepala dua.

Dengan caput melintangnya, ia berasal dari sendi metatarsophalangeal jari kaki ketiga hingga kelima. Caput obliquum berasal dari tulang kuboid, tulang sphenoid luar dan ossa metatarsi 2-4 dan terletak di bahagian tengah telapak kaki. Tendon biasa berjalan di sepanjang tulang sesamoid lateral dan menghubungkan ke sendi metatarsophalangeal jari kaki besar.

Kerengsaan saraf diberikan melalui saraf lateral plantar dari segmen S1, S2. Fungsinya adalah penekanan dan kelenturan jari kaki. - Musculus penculik digiti minimi

  • Musculus flexor digiti minimi brevis
  • Musculus oppens digiti minimi
  • Musculus flexor digitorum brevis: Asalnya adalah pada plat tendon telapak kaki dan di tumit tumit tulang belakang.

Lekapannya berada di pautan tengah jari kaki ke-2 hingga ke-5. Di sini juga, rangsangan saraf disebarkan melalui saraf plantaris medialis dari segmen saraf tunjang S1, S2. Ia menyebabkan lenturan jari kaki pada sendi metatarsophalangeal.

  • Musculus quadratus plantae: The tulang belakang berfungsi sebagai sumber otot ini. Lampirannya berada di tendon daripada musculus flexorum digitorum longus. N. plantaris lateralis membekalkan otot ini.

Di sini juga, fungsi terletak pada lenturan jari kaki. Ia juga menguatkan kesan otot flexor digitorum longus pada buku lali sendi. - Musculii lumbricales: Ini adalah empat otot yang berasal dari tendon otot flexor digitorum longus.

Penyisipan otot-otot ini meluas ke anggota badan hujung depan kaki ke-2 -5. Di sini juga, penghantaran impuls saraf berasal dari saraf plantar. Walau bagaimanapun, melalui bahagian tengah dan bahagian luarnya.

Keempat-empat otot menyokong lenturan jari kaki pada sendi metatarsophalangeal. - Musculii interossei dorsales 1-4: Berasal di metatarsals 1-5. Asal-usulnya berada di bahagian anterior phalanges terminal 2-4.

Penyebaran jari kaki 2-4 dimediasi oleh saraf plantar lateral. - Musculii interossei plantares: Ini juga tiga otot. Semuanya berasal dari metatarsals 3-5 dan juga bermula di bahagian depan phalanges distal jari kaki 3-5. Di sini, saraf lateral plantar menyebabkan jari kaki 3-5 melekat pada jari kaki 2.