Sekiranya abses ditusuk / dibuka sendiri? | Abses oral

Sekiranya abses dicucuk / dibuka sendiri?

Dalam keadaan tidak harus a mulut abses dicucuk atau dibuka sendiri. Walaupun orang yang terkena anggapan itu hanya masalah kecil dan memerhatikan pelbagai langkah kebersihan, orang itu tidak mungkin dapat menilai dan mengawal risiko keradangan yang semakin teruk. Ini boleh menyebabkan komplikasi yang tidak dijangka dengan akibat yang tidak dapat dipulihkan.

Keradangan boleh mengembang dan merebak secara tidak terkawal. Ini dapat memanjangkan dan menyulitkan proses penyembuhan. Sekiranya perlu, lumpuh kekal wajah atau kerosakan tidak dapat dipulihkan lain boleh berlaku. Sebagai tambahan, darah keracunan boleh berkembang, yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. A mulut abses oleh itu harus selalu diperiksa dan dirawat oleh doktor.

Seberapa berbahaya abses di rongga mulut?

Sekiranya lisan abses tidak dirawat, boleh mengakibatkan komplikasi berbahaya. Bergantung pada tempat ia berada di mulut, abses boleh, misalnya, menyebabkan kehilangan gigi, kerosakan pada otot-otot mengunyah dan / atau mempengaruhi tertentu saraf dalam kaviti oral. Abses yang tidak dirawat juga dapat merosot menjadi mengancam nyawa darah keracunan. Walau bagaimanapun, sekiranya abses oral dirawat dengan secukupnya dan segera, risiko komplikasi sangat rendah. Ini mungkin menarik bagi anda: Rawatan sepsis

Rawatan dan terapi

Kemungkinan untuk rawatan abses adalah pada satu sisi penggunaan antibiotik dan sebaliknya campur tangan pembedahan. Hanya doktor yang dapat menilai ukuran yang harus diambil. Dalam beberapa kes, penggunaan salap penarik khusus untuk kawasan mulut sangat membantu.

Sekiranya abses dikesan cukup awal, selalunya hanya sayatan kecil di bawah anestetik tempatan yang diperlukan. Dalam kes yang sangat serius, anestetik tempatan tidak mencukupi, jadi ubat bius pendek disyorkan. Perkara ini dibincangkan secara lisan dan bertulis dengan pesakit.

Pada hari operasi, tidak ada keputusan penting yang harus dibuat, tidak ada mesin yang harus dikendalikan dan tidak ada kereta yang harus dipandu. Semasa prosedur, abses akan dibuka sehingga nanah boleh mengalir keluar. Sekiranya abses sudah lebih besar, mungkin perlu membuka kulit dari luar.

Sistem saliran biasanya diletakkan sedemikian rupa sehingga baru terbentuk nanah boleh mengalir secara langsung. Sebagai peraturan, rawatan susulan dengan antibiotik dan langkah-langkah untuk penyembuhan luka dijalankan. Pemeriksaan susulan secara berkala juga dilakukan.

Sekiranya terdapat penyakit yang mendasari, misalnya gigi, ini mesti dirawat. Ubat di rumah juga boleh digunakan untuk peringkat awal abses mulut. Untuk abses di mulut, ini boleh disarankan selain langkah-langkah lain.

Sebagai tambahan kepada penggunaan rawatan di rumah, beberapa orang yang terkena penyakit lebih suka mengambil ubat homeopati. Ini boleh memberi kesan positif selain terapi perubatan dan pembedahan. Penting bahawa rawatan homeopati dan penggunaan rawatan di rumah diselaraskan dengan doktor yang merawat.

Ubat di rumah juga boleh digunakan sekiranya tahap awal abses mulut. Untuk abses di mulut, ini mungkin disarankan selain langkah-langkah lain. Selain penggunaan rawatan di rumah, sebilangan pesakit lebih suka mengambil ubat homeopati.

Ini boleh memberi kesan positif selain terapi perubatan dan pembedahan. Penting bahawa rawatan homeopati dan penggunaan rawatan di rumah diselaraskan dengan doktor yang merawat. Sekiranya ini adalah tahap awal abses mulut, dalam beberapa kes, salap penarik boleh menjadi berkesan.

Salap ini semestinya menarik nanah bernanah keluar dari mulut kerana sifat khasnya. Ini melegakan tekanan dan abses dapat sembuh. Sekiranya abses mulut sudah lebih maju, rawatan dengan salap tarikan biasanya tidak mencukupi.

Dalam beberapa kes pengambilan antibiotik dalam bentuk tablet adalah dinasihatkan dan berkesan. Sebagai abses oral adalah jangkitan bakteria, antibiotik tertentu dapat membantu melawan dan membunuh bakteria. Pemilihan bahan aktif bergantung kepada patogen.

Selepas campur tangan pembedahan, antibiotik digunakan dengan pelbagai cara: sebagai infus, dalam bentuk tablet atau digunakan secara langsung ke kawasan yang terjejas dengan bantuan pembawa antibiotik. Pelbagai rawatan di rumah digunakan untuk menyokong rawatan abses. Untuk memudahkan pengosongan nanah, panaskan dalam bentuk lampu merah atau dengan bantuan kompres hangat.

Air suam, chamomile or bijaksana teh boleh digunakan untuk kompres. Pencuci mulut yang mengandungi garam laut, bijaksana or kalium karbonat juga boleh memberi kesan yang menenangkan. Untuk menyokong proses penyembuhan secara umum, minum Jelatang teh boleh membantu.

Dalam kes lain, penggunaan bawang adalah ubat rumah tangga yang telah dicuba dan diuji. Untuk tujuan ini, tajam bawang hendaklah dicincang menjadi kepingan kecil dan diletakkan pada abses mulut selama kira-kira 15 minit. Sekiranya bawang ditoleransi dengan baik, penggunaan yang lebih tinggi adalah disyorkan.

Sebilangan penulis mengesyorkan bawang putih untuk abses gusi. Ia juga disyorkan untuk penggunaan dalaman. Ini bermaksud bahawa seseorang harus makan banyak (dalam jumlah yang sesuai) bawang putih mungkin, kerana dapat mengaktifkan sistem imun.

Sebagai alternatif, bawang putih kapsul boleh digunakan sekiranya perlu. Untuk penggunaan bawang putih tempatan, cengkih bawang putih harus dihancurkan dan diletakkan di kawasan yang terkena selama 15 minit. Sekiranya boleh diterima, prosedur ini boleh diulang beberapa kali sehari.

Satu lagi ubat rumah tangga adalah minyak cengkih. Ia dikatakan mempunyai kesan menenangkan pada kesakitan disebabkan oleh abses mulut. Minyak dapat disapu dengan lembut ke kawasan yang menyakitkan dengan kain kapas bersih.

Campuran cengkih dan halia juga dapat digunakan untuk melegakan kesakitan. Peppermint dan ekstrak limau gedang juga dapat menyumbang kepada penyembuhan. Selain itu, larutan biji wijen dapat menghambat kesakitan di mulut.

Asas untuk rawatan yang berjaya tidak rokok dan sesuai kebersihan mulut. Pemilihan ubat dibuat secara individu dan mengikut simptomnya. Contohnya, Silcea, Mecurius solubilis, Ledum or Hepar sulfuris digunakan sekiranya terdapat abses di mulut.

Untuk rawatan diri, semua bahan aktif dalam potensi C12 disyorkan. Sebagai peraturan, 2 - 3 globula diambil hingga 4 kali sehari. Sekiranya boleh, makan dan minum harus dielakkan 15 minit sebelum dan selepas pengambilan. Globula tidak boleh ditelan secara langsung, tetapi dibiarkan meleleh di mulut.