Arthrosis bahu (omarthrosis)

Bahu arthrosis, juga dikenal sebagai omarthrosis dalam terminologi teknikal, adalah penyakit progresif sendi bahu. Ini menyebabkan kemerosotan kualiti rawan dan untuk haus dan lusuh. The rawan juga dapat dipakai sepenuhnya, sehingga tulang pada tulang digerakkan, yang sangat menyakitkan dan sangat menyekat pergerakan sendi, bahkan mengerasnya.

Di bahu arthrosis, keradangan sendi akut berlaku berulang kali, sementara sendi membengkak dan dihangatkan. Pelbagai kaedah rawatan tersedia untuk mengelakkan gejala menjadi semakin teruk. Bahu arthrosis jarang dibandingkan dengan arthrosis tulang belakang atau sendi lutut.

Punca

Punca-punca arthrosis bahu boleh banyak dan pelbagai. Sekiranya satu penyebab pasti tidak dapat dikenal pasti, ia disebut sebagai penyebab utama arthrosis bahu. Walau bagaimanapun, jika penyebabnya dapat ditelusuri kembali ke pemicu, ia disebut sebagai arthrosis sekunder.

Sebab-sebab boleh menjadi keterlaluan, misalnya. Overload jangka panjang membawa kepada ketidakseimbangan antara beban dan kapasiti penanggung beban rawan. Ini boleh disebabkan, misalnya, oleh kecederaan pada alat sokongan bahu, seperti pemadam pemutar, atau ke ligamen dan kapsul sendi bahu semasa ketidakstabilan atau selepas keselesaan.

Penyakit sistemik seperti rematik juga boleh menyumbang kepada perkembangan arthrosis melalui keradangan sendi yang kerap. Keradangan yang disebabkan oleh jangkitan, misalnya oleh bakteria, boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang yang teruk pada tulang rawan. Kecederaan pada sendi bahu, seperti patah tulang atau campur tangan pembedahan, dapat mendorong perkembangan arthrosis. Terdapat banyak kemungkinan penyebab lain.

Gejala

Gejala arthrosis bahu dimanifestasikan oleh sekatan pergerakan sendi bahu. Terutama kembali lengan di belakang badan (putaran dalaman), tetapi juga mengangkat lengan di atas kepala sering dihalang. Pergerakan sendi boleh menyakitkan, tetapi arthrosis pada mulanya menampakkan dirinya sebagai permulaan kesakitan, iaitu pada awal pergerakan, dan kemudian kesakitan juga berlaku semasa pergerakan.

Sekiranya arthrosis maju, kesakitan pada waktu rehat juga berlaku. Sekiranya disebut arthrosis diaktifkan berlaku, apabila, misalnya, produk lelasan tulang rawan bergerak bebas di sendi dan menyebabkan radang akut di sana, sendi mungkin kelihatan kemerahan dan menghangatkan. Tisu di sekitarnya bengkak dan pergerakan sangat terhad.

Secara refleks, otot-otot di sekitar tegang dan rasa sakit boleh berlaku di seluruh bahu leher kawasan. Oleh kerana pesakit dengan arthrosis bahu cenderung menghindari penggunaan mekanisme pelindung, gejala overtrain dapat terjadi pada struktur sekitarnya. Dalam kes yang paling teruk, arthrosis boleh menyebabkan kekakuan bahu sepenuhnya, iaitu ketidakupayaan untuk bergerak.