Bahu | Latihan pada lengan tikus

Bahu

. lengan tetikus juga boleh berlaku di bahu dan leher wilayah. Doktor bercakap mengenai bahu tikus. Perkara-perkara berikut biasanya disalahkan: terutamanya ketika bekerja dengan komputer selama berjam-jam, postur badan hampir tidak berubah dan menyakitkan ketegangan di bahu-leher rantau berlaku.

Tetapi faktor luaran, seperti meja kerja yang terlalu tinggi, kerusi pejabat yang terlalu rendah atau tekanan, turut menyumbang kepada perkembangan bahu yang berotot. Bahu kemudian tegang secara kekal; sukar untuk merehatkan mereka. Anda akan mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel yang disenaraikan di bawah:

  • Urutan pergerakan monoton
  • Kekurangan pergerakan
  • Postur yang tidak sihat
  • Tekanan - Adakah anda juga terjejas?
  • Kekurangan postur

pencegahan

. lengan tetikus adalah gambaran klinikal yang dapat dicegah dengan baik. Perkara yang paling penting ialah reka bentuk tempat kerja ergonomik oleh ahli terapi pekerjaan atau doktor pekerjaan yang berpengalaman. Ini termasuk nasihat mengenai kerusi pejabat ergonomik.

Pengguna harus dapat menyesuaikan ketinggian tempat duduk, kecondongan tempat duduk dan sandaran belakang dengan pelbagai cara. Hanya dengan cara ini pengguna dapat mengambil postur tegak. Kerusi juga harus disesuaikan dengan ketinggian meja, sehingga pengguna dapat meletakkan lengan bawahnya pada sudut tepat ke meja dan lututnya pada sudut tepat.

Papan kekunci dan tetikus komputer yang berbentuk ergonomik secara khusus mengurangkan ketegangan pada lengan, pergelangan tangan dan jari. Tetapi tetikus komputer terbaik tidak akan membantu jika ia digunakan dengan tidak betul. Pengguna tidak boleh melakukan terlalu banyak tekanan dan melepaskan tetikus komputer ketika tidak digunakan.

Pelapik gel tambahan boleh menyokong dan melegakan pergelangan tangan. Di samping itu, jeda pergerakan sangat penting dalam pencegahan a lengan tetikus. Selewat-lewatnya 30 minit, kedudukan duduk harus diubah dan, lebih baik, melegakan regangan latihan harus dilakukan.