Pengurangan Bahu - senaman

Bahu dicirikan oleh pergerakan tinggi dan mempunyai struktur anatomi khas. Agar lengan atas untuk bergerak bebas, permukaan kepala of humerus jauh lebih besar daripada soketnya. Untuk memastikan bahawa kepala of humerus tetap tersambung ke soket dan penstabilan adalah mungkin sama sekali, terdapat banyak ligamen dan di atas semua otot di sekitar sendi. Otot-otot ini dipanggil manset rotator dan terutama ada untuk menjaga kepala of humerus di soket. Maklumat lengkap mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel: Sindrom Peningkatan Bahu

Latihan yang berkesan untuk meniru

1. senaman - “Biceps Curl"2. latihan -" Angkat Samping "3. latihan -" Putaran Luar "4. senaman -" Putaran Dalam "1) Memperkukuhkan pemadam pemutar Balut theraband di sekitar kedua tangan dengan lebar bahu, luruskan badan atas dan tarik bahu ke arah tulang belakang, siku dibengkokkan 90 °, lengan atas bersandar pada badan atas. Sekarang tarik theraband ke luar dengan kedua tangan secara serentak, berhati-hati agar tidak melepaskan lengan atas dari badan atas. Ulangi latihan sebanyak 15 kali dalam 3 ayat.

2) Menguatkan otot punggung dan bahu Memperbaiki theraband kira-kira pada tahap kepala anda dan bungkus kedua-dua hujung di jari anda sehingga Theraband diketatkan dengan siku bengkok. Kemudian meregangkan kedua siku, meregangkan lengan ke belakang dan tarik bilah bahu ke arah tulang belakang. Ulangi ini 15 kali dalam 3 set.

3) Mendayung Duduk di atas kerusi dan pasangkan sarung di hadapan anda pada paras siku, bungkus kedua-dua hujung gelang di sekitar tangan anda sehingga tegang dengan siku anda dibengkokkan. Kemudian tarik kedua bilah bahu ke arah tulang belakang dan tarik siku bengkok ke belakang, pastikan lengan atas dekat dengan bahagian atas badan. Untuk koleksi komprehensif "Latihan dengan Tali Bahu untuk Bahu", rujuk artikel ini "Biceps Curl - Posisi Permulaan "Berdiri sedikit bengkok dan lebar pinggul.

Ketegangan anda perut dan letakkan lengan atas anda dekat dengan badan anda. Lengan hampir diluruskan sepenuhnya pada posisi permulaan. Di kedua-dua belah tangan anda mempunyai berat badan, yang mana anda dapat menaikkan 3 kali setiap satu dengan 15 pengulangan.

Teruskan dengan latihan seterusnya: “Keriting bisep - kedudukan akhir "The pemadam pemutar memegang kepala humerus di soket. Ini amat penting semasa mengangkat lengan. Sekiranya kepala humerus tidak lagi dapat dipegang di soket ketika lengan diangkat, ia bergerak ke atas melawan akromion.

Dengan cara ini, struktur di antara dapat dimampatkan / dikekang. Struktur yang dimampatkan juga merangkumi otot-otot yang memusatkan kepala humerus. Ini menyebabkan kemacetan di sendi bahu struktur akan haus dan menyebabkan keradangan dengan menyertainya kesakitan. Ini dipanggil impingement bahu (sindrom bottleneck).