Sakit Sindrom Peningkatan Bahu

Bahu sindrom impingement adalah kronik kesakitan sindrom bahu yang disebabkan oleh terperangkapnya struktur di bawah akromion. Kebanyakannya tendon otot supraspinatus dan bursa yang terletak di sana terjejas. The kesakitan berlaku terutamanya apabila lengan dibentangkan ke sisi antara 60° dan 120°, apabila bekerja di atas kepala atau di bawah beban yang lebih besar.

Dalam perjalanan penyakit selanjutnya, sekatan pergerakan juga mungkin berlaku. Dalam kebanyakan kes, terapi konservatif dengan fisioterapi dan terapi fizikal pada mulanya disyorkan. Bahu sindrom impingement juga boleh dirawat secara pembedahan, bertujuan untuk meluaskan ruang sempit di bawah akromion sekali lagi. Walau apa pun, terapi aktif adalah komponen yang sangat penting dalam rawatan kesakitan dan batasan fungsi. Maklumat komprehensif mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel: Sindrom Kesan Bahu

Punca kesakitan

Punca sakit di bahu sindrom impingement biasanya merupakan pemenjaraan dan geseran berterusan tendon otot supraspinatus di bawah akromion. Bursa yang terletak di sana juga boleh terjejas dan jengkel. Strukturnya sensitif terhadap kesakitan dan boleh menjadi tidak fleksibel dan membentuk mendapan seperti kalsifikasi apabila sentiasa ditekan dan digosok.

Ini membawa kepada penyempitan lagi ruang di bawah acromion, yang seterusnya boleh menyebabkan kesakitan dan menyekat pergerakan. Otot supraspinatus amat tertekan semasa kerja overhed dan sukan di mana lengan digunakan di atas kepala, seperti berenang, tenis, bola baling atau bola keranjang. Aktiviti dan sukan ini meningkatkan risiko pembangunan sindrom hentakan bahu jika ketegangan itu berterusan. Sindrom pelanggaran bahu lazimnya berlaku pada usia pertengahan dan tua, kerana struktur otot dan tendon kehilangan keanjalan dan cenderung mengalami perubahan struktur. Artikel ini juga mungkin menarik minat anda: Bahu berkalsifikasi

Gejala

Gejala yang paling penting bagi sindrom hentakan bahu adalah kesakitan, yang biasanya meningkat apabila penyakit itu berlanjutan. Kesakitan biasa berlaku terutamanya dalam kes berikut: Terutama tipikal dalam sindrom kecederaan bahu ialah sakit apabila lengan dihamparkan ke sisi antara 60° dan 120°, yang hilang apabila lengan diangkat lebih jauh. Jika sindrom kesakitan berterusan untuk beberapa lama, postur yang melegakan sering digunakan dan sendi digerakkan kurang ke semua arah. Ini juga boleh mengakibatkan sekatan pergerakan bahu, terutamanya semasa putaran luaran and penculikan.

  • Kerja atas kepala
  • Apabila mengangkat beban berat
  • Apabila melebarkan lengan