Sindrom Peningkatan Bahu

Bahu itu sindrom impingement menampakkan dirinya melalui sejumlah ciri aduan kronik, terutamanya yang sering berlaku kesakitan berlaku apabila bahu diculik antara 60 ° dan 120 °. Aduan ini biasanya disebabkan oleh kenyataan bahawa ruang antara kepala bahu dan akromion telah menjadi terlalu sempit dan tendon otot supraspinatus terperangkap di bawahnya ketika lengan diculik. Oleh kerana perubahan yang berkaitan dengan usia dan keausan, tendon ini boleh menjadi rapuh dan tersimpan kalsium, yang boleh menyebabkannya akhirnya terkoyak dalam keadaan tertekan. Dalam kebanyakan kes, bahu sindrom impingement bermula dengan kesakitan ketika berada di bawah tekanan yang berat, dan kemudian rasa sakit dapat berehat.

Rawatan

Rawatan bergantung pada jangka masa dan intensiti aduan, batasan yang dihasilkan dan keperluan individu dalam kehidupan seharian. Pada asasnya, pilihan rawatan boleh dibahagikan kepada terapi konservatif dan terapi operasi.

  • Terapi konservatif, yang bermaksud bahawa pembedahan tidak dilakukan, dapat merangkumi fisioterapi dan terapi fizikal, tetapi juga kesakitan ubat atau aplikasi tempatan kortison di bawah akromion menggunakan kortison suntikan.
  • Sekiranya kemungkinan terapi konservatif habis dan gejala berterusan dan menjadi semakin parah, terapi pembedahan boleh dipertimbangkan.

Kesakitan

Kesakitan adalah salah satu gejala yang paling penting untuk mendiagnosis bahu sindrom impingement. Kesakitan sangat kerap berlaku ketika lengan tersebar antara 60 ° dan 120 °, kerana jarak antara akromion dan kelucuan kepala sangat sempit di kawasan ini dan tendon terletak di sana boleh mengalami tekanan. Pada mulanya, rasa sakit biasanya berlaku hanya semasa atau setelah beban bahu yang lebih teruk, dan kemudian sakit mungkin berlaku ketika rehat.

Kesakitan hanya dapat dihilangkan dengan mengurangkan mampatan di bawah akromion. Ini boleh dicapai dengan terapi manual, fisioterapi atau pembedahan, misalnya. Dalam terapi fizikal, urut, penggunaan haba atau electrotherapy dapat membantu melegakan kesakitan. Selain itu, ubat penahan sakit anti-radang boleh digunakan, tetapi ini tidak boleh dilihat sebagai terapi jangka panjang, kerana boleh memberi kesan negatif pada lapisan pelindung perut lapisan, sebagai contoh.