Ketidakstabilan bahu - pemulihan secara konservatif

Sekiranya bahu digerakkan terlalu jauh, tendon dan ligamen menegangkan dan mencegah sendi bahu dari meluncur / melambung. Sekiranya daya yang dikenakan pada sendi dari luar lebih besar daripada daya tendon dan ligamen, sendi akan tergelincir dari tempat atau peregangan berlebihan. Dalam keadaan terburuk, ini boleh menyebabkan ketidakstabilan bahu kekal. Ketidakstabilan bahu dapat ditentukan oleh doktor berdasarkan sejarah perubatan dan pemeriksaan fisiologi.

Fisioterapi / rawatan

Fisioterapi memainkan peranan penting dalam rawatan ketidakstabilan bahu, baik sebagai kaedah konvensional dan sebagai rawatan sebelum atau selepas operasi. Kerana struktur khas dari sendi bahu, bagaimanapun, sangat mustahak untuk mengambil anamnesis yang tepat sebelum memulakan rawatan agar ketidakstabilan bahu tidak dipromosikan secara negatif oleh rawatan dalam keadaan terburuk. Dalam perundingan pesakit secara intensif, oleh itu ahli terapi akan berusaha untuk menentukan masalah yang tepat pada awalnya, dengan mengambil kira hasil klinikal.

Melalui soalan khusus dan pemeriksaan fisiologi, corak tertentu dalam jenis ketidakstabilan bahu biasanya dapat dikenal pasti, sehingga langkah-langkah terapi yang sesuai dapat disesuaikan secara individu. 3 penyebab atau corak klinikal ketidakstabilan bahu yang paling kerap adalah: TUBS = trauma, tidak arah (iaitu hanya dalam satu arah), lesi Bankart, pembedahan: Di sini penyebab ketidakstabilan bahu adalah kecederaan, contohnya jatuh ketika bermain ski atau kecederaan semasa melakukan pergerakan membaling. Semasa rawatan, adalah penting bahawa pesakit belajar untuk menyesuaikan pergerakannya supaya corak lama tidak menyebabkan kecederaan baru.

AMBRI = atraumatik, pelbagai arah (ke semua arah), dua hala (di dua sisi), pemulihan dan rendah diri (bahagian bawah kapsul): Di sini penyebab aduan tidak berdasarkan trauma. Masalahnya biasanya samar-samar, yang sebahagian besarnya disebabkan oleh ketegangan tisu penghubung. Melalui latihan khusus dan latihan yang meningkat secara perlahan, usaha dilakukan untuk menstabilkan tidak mencukupi tisu penghubung.

FI = ketidakstabilan fungsi: dalam bentuk ketidakstabilan bahu ini, masalah biasanya disebabkan oleh ketidakseimbangan otot. Dalam rawatan fisioterapeutik corak ini, penting untuk melatih keseluruhan rangkaian pergerakan sendi bahu. Secara umum, penyebab masalah atraumatik mempunyai peluang pemulihan yang lebih besar daripada yang trauma.

Disiplin dan kerjasama pesakit sangat menentukan kejayaan terapi.

  • TUBS = trauma, tidak terarah (iaitu hanya dalam satu arah), lesi Bankart, pembedahan (operasi): Di sini, penyebab ketidakstabilan bahu berpunca dari kecederaan, misalnya kejatuhan ketika bermain ski atau kecederaan semasa pergerakan lemparan. Semasa rawatan, adalah penting bahawa pesakit belajar untuk menyesuaikan pergerakannya supaya corak lama tidak menyebabkan kecederaan baru.
  • AMBRI = atraumatik, pelbagai arah (ke semua arah), dua hala (di dua sisi), pemulihan dan rendah diri (bahagian kapsul bawah): Di sini, penyebab aduan tidak berdasarkan trauma.

    Masalahnya biasanya samar-samar, yang sebahagian besarnya disebabkan oleh ketegangan tisu penghubung. Melalui latihan khusus dan latihan yang meningkat secara perlahan, usaha dilakukan untuk menstabilkan tisu penghubung yang tidak mencukupi.

  • FI = ketidakstabilan fungsi: dalam bentuk ketidakstabilan bahu ini, masalah biasanya disebabkan oleh ketidakseimbangan otot. Dalam rawatan fisioterapeutik corak ini, penting untuk melatih seluruh rantai pergerakan sendi bahu.