Ketidakstabilan bahu | Ketidakstabilan bahu - pemulihan secara konservatif

Ketidakstabilan bahu

Ketidakstabilan bahu bermaksud bahawa sendi bahu tidak stabil. The humerus oleh itu boleh bergerak terlalu banyak pada sendi. Dalam beberapa kes, ini sebenarnya boleh menyebabkan humerus untuk keluar dari sendi kepala (kemewahan).

Sekiranya ketidakstabilan bahu yang ada tidak dapat diubati, arthrosis dalam sendi bahu boleh berkembang di kemudian hari. Ketidakstabilan bahu biasanya berlaku akibat kecederaan atau trauma pada sendi bahu. Bahu terdiri daripada 3 tulang, skapula, yang humerus dan juga tulang selangka. 4 otot besar menghubungkan skapula dan humerus, dan juga memastikan bahawa humerus tetap kuat pada sendi. The kapsul sendi itu sendiri terdiri daripada ligamen dan tisu longgar, yang membolehkan sendi bahu bebas bergerak tanpa had.

Gejala

Salah satu gejala ketidakstabilan bahu adalah bahawa bahu dapat dilepaskan dengan mudah, iaitu tergelincir keluar dari sendi kepala. Ramai pesakit menggambarkan bahunya merasa terlalu longgar, terutama ketika tangan diangkat di atas kepala. Kesakitan adalah simptom apabila bahu hanya separuh tergelincir keluar dari sendi kerana pergerakan tertentu, iaitu hanya bergerak terlalu banyak.

Mengelakkan pergerakan ini sering menyebabkan perkembangan postur yang tidak betul, yang kemudian menyebabkan gejala sekunder yang lebih jauh. Sekiranya bahu menjadi tidak stabil sehingga tergelincir keluar dari kepala sendi walaupun dengan pergerakan yang sederhana, ini boleh menjadi sangat menyakitkan bagi orang yang terkena dan boleh menyebabkan kerosakan serius pada saraf di sekitar sendi bahu. Artikel Fisioterapi setelah dislokasi bahu mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.

Punca

Penyebab ketidakstabilan bahu hampir selalu berlaku kerana kecederaan sebelumnya. Seperti yang telah disebutkan di awal, ligamen dan tendon pada sendi bahu bertanggungjawab terutamanya untuk memastikan pergerakan dapat dikawal dan lancar serta humerus stabil di kepala sendi. Sekiranya ligamen ini dan tendon terlalu kuat atau terkoyak akibat kemalangan atau pergerakan yang terlalu pantas, ini boleh menyebabkan ketidakstabilan bahu kekal.

Walaupun bahu kelihatan baik kembali setelah kecederaan akut sembuh dan tidak ada kerosakan yang jelas, ligamen dan tendon mungkin terlalu mudah bergerak kerana ketegangan, seperti tali getah yang usang. Ini memungkinkan terlalu banyak kebebasan bergerak untuk humerus pada sendi, yang mengakibatkan perasaan longgar yang khas dan, dalam keadaan terburuk, bahu terkehel. Dalam kes yang jarang berlaku, penyebab tidak traumatik juga mungkin berlaku, misalnya, jika orang yang terkena mempunyai ligamen lemah secara genetik yang dapat membuat sendi bahu tidak stabil walaupun melalui kerja seharian. Pembezaan memainkan peranan penting dalam pemilihan kaedah rawatan, jadi penting untuk membincangkan sejarah penyakit ini dengan doktor anda sekiranya terdapat masalah.