Arthrosis sendi bahu (sendi AC) - Latihan

Latihan harus dilakukan kesakitan-sesuai. Sekiranya pergerakan sangat menyakitkan, tidak disarankan untuk memaksa sendi digerakkan ke arah ini, kerana rawan mungkin sudah haus ke titik di mana tulang pada tulang digerakkan, dan pergerakan yang menyakitkan boleh menyebabkan beban dan keradangan yang berlebihan.

3 latihan sederhana untuk rumah

  • Lingkaran bahu dan leher
  • Penambahan Bahu
  • Sokongan fisiologi

Latihan untuk arthrosis sendi acromioclavicular

Pemanasan dan persiapan Lingkaran bahu Lengan tergantung di badan, keseluruhannya tali pinggang bahu diangkat dan digerakkan secara longgar beberapa kali (lebih kurang 15) ke hadapan dan kemudian ke belakang. Latihan boleh dilakukan secara selari di kedua-dua lengan dalam arah yang sama atau berlawanan arah, tetapi boleh juga dilakukan secara terpisah pada satu lengan sahaja.

Menggerakkan lengan ke semua arah (mengangkat, merebak, dan lain-lain) juga dapat menyiapkan sendi dengan lembut. Menguatkan latihan kaudal disarankan untuk melegakan pemadam pemutar, yang sering dijengkelkan oleh lampiran tulang artritis.

Latihan memaki adalah latihan di mana ketegangan otot digunakan untuk memperbesar ruang subakromial - iaitu ruang di bawah ACG di mana tendon daripada pemadam pemutar lari. The kepala bahu ditarik ke bawah (caudally) di soket oleh ketegangan otot dan tendon daripada pemadam pemutar diberi lebih banyak ruang. Latihan 1 Untuk melakukan ini, lengan diangkat dan diletakkan di tempat yang masih selesa, kesakitan-kedudukan bebas di permukaan yang kukuh dan stabil di sebelah badan.

. lengan berbaring rata di atas alas. Sekarang cuba tekan lengan ke bawah ke pad. Otot di sisi dinding batang harus dirasakan.

Tidak ada pergerakan yang berlaku. Ketegangan ditahan selama kira-kira 10 saat dan kemudian dilepaskan. Latihan boleh dilakukan 10-15 kali berturut-turut dan harus dilakukan beberapa kali sehari.

Latihan ke-2 Program latihan juga harus merangkumi sokongan fisiologi, di mana pesakit belajar untuk tidak memberi tekanan lebih banyak pada dirinya sendi bahu ketika menyokong dirinya dengan lengannya, tetapi untuk menstabilkan dirinya dengan bantuan ototnya. Berdiri kira-kira setengah meter di hadapan dinding. Sekarang sokong diri anda ke dinding dengan tangan anda, seperti push-up, dan tarik bilah bahu bersama-sama.

Siku sendi sedikit bengkok. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 15 saat. Pergerakan goyang kecil memberi rangsangan tambahan kepada otot penstabil.

Anda juga boleh melakukan latihan ini sambil berbaring (lihat penekanan pada lengan bawah). Pegang kedudukan ini dan jika perlu gerakkan badan ke depan dan ke belakang di atas jari kaki yang besar. Latihan yang khusus untuk sukan tertentu harus disesuaikan dengan pesakit oleh ahli terapi. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

  • Pengurangan Bahu - senaman
  • Latihan untuk arthrosis bahu
  • Latihan untuk manset rotator