Sendi Bahu: Fungsi, Anatomi, dan Gangguan

Apakah sendi bahu?

Sendi bahu (articulatio humeri, humeroscapular joint) membentuk bahu bersama-sama dengan sendi bahu, klavikula, skapula, otot, tendon, ligamen dan bursa. Ia adalah persimpangan lengan atas (humerus) dan bilah bahu. Tegasnya, kepala humerus dan soket skapula yang memanjang dan cekung bertemu pada ketika ini. Rongga glenoid ditutup dengan rawan, yang membentuk sempadan membonjol di pinggir luar (labrum glenoidale). Bibir rawan ini memastikan bahawa kondilus humerus yang agak besar boleh terletak dengan lebih stabil dalam rongga glenoid yang lebih kecil dan agak cetek. Sendi itu dikelilingi oleh kapsul sendi yang agak nipis.

Otot

Ligamen

Sebagai tambahan kepada otot ini, beberapa ligamen dan tendon yang menarik dari kepala humerus ke skapula menyokong proses pergerakan. Tiga struktur ligamen di bahagian hadapan (ligamentum glenohumeralia superius, medial dan inferius) dan satu ligamen di kawasan atas (ligamentum coracohumerale) memainkan peranan yang sangat penting di sini.

Bursa

Sebilangan bursa diletakkan di sekeliling sendi bahu. Bertindak sebagai penampan, ia menghalang tulang daripada bergesel dengan tulang apabila lengan digerakkan. Khususnya, bursa di bawah bumbung sendi bahu (bursa subacromialis) dan antara otot deltoid dan sendi bahu (bursa subdeltoidea) ditekankan.

Apakah fungsi sendi bahu?

Di manakah terletaknya sendi bahu?

Sendi bahu adalah persimpangan tulang lengan atas (humerus) dan bilah bahu.

Apakah masalah yang boleh disebabkan oleh sendi bahu?

Apabila bahu sakit, ia selalunya bukan disebabkan oleh sendi itu sendiri, tetapi kepada salah satu sendi aksesori, bursa, atau ligamen dan otot yang terlibat. Kapsul sendi juga boleh mencetuskan ketidakselesaan.

Contohnya, daya (seperti terjatuh atau kemalangan jalan raya) boleh menyebabkan lebam, meneran, ligamen atau kapsul koyak di bahu. Selain itu, sendi bahu boleh terkehel dan tulang yang terlibat boleh patah (patah bahu). Jika bibir rawan pada rongga glenoid terkoyak, pakar perubatan bercakap tentang lesi Bankart.

Penyakit penting lain yang menjejaskan sendi bahu termasuk:

  • Arthrosis sendi ricih (omarthrosis)
  • Sindrom impingement (tendon tersekat)
  • Bahu kaku (“bahu beku”)
  • Bahu berkalsifik (tendinosis calcarea)

Malformasi kongenital (anomali) atau malposisi boleh memberi kesan negatif ke atas fungsi sendi bahu.