TEP bahu

Istilah bahu TEP bermaksud endoprosthesis total bahu dan dengan demikian menggambarkan penggantian lengkap kedua-dua pasangan sendi dari sendi bahu. TEP bahu biasanya diperlukan apabila kedua-dua pasangan sendi terjejas oleh perubahan degeneratif yang teruk. Dalam kebanyakan kes, degenerasi sendi ini disebabkan oleh arthrosis daripada sendi bahu, tetapi juga boleh disebabkan oleh penyakit reumatik atau kecederaan traumatik pada bahu. Melalui operasi dan fisioterapi seterusnya, kesakitan dapat dikurangkan dengan ketara dan fungsi sendi dapat kembali meningkat dengan ketara.

Apa yang dilakukan semasa operasi?

TEP bahu digunakan di bawah anestesia am, biasanya bahu dibius secara tempatan terlebih dahulu, yang bermaksud bahawa kurang ubat yang diperlukan untuk anestesia umum. Pertama, struktur yang sihat seperti otot, tendon dan ligamen disiapkan di sisi, dan kemudian kedua sendi kepala dan soket dikeluarkan. Terdapat pelbagai pilihan untuk reka bentuk penggantian sendi, bergantung pada keadaan otot-otot yang mengelilingi bahu dan tulang di mana TEP bahu harus berlabuh.

Jika pemadam pemutar berada dalam keadaan yang agak miskin keadaan, Sebuah prostesis bahu songsang boleh digunakan, di mana bahagian cembung dan cekung pada sendi saling bertukar. Ini menjamin kestabilan yang lebih baik dan digunakan terutamanya untuk pesakit usia lanjut. TEP bahu memberikan hasil yang lebih baik dari segi kebebasan bergerak.

Sendirian kepala boleh diperbaiki di humerus dengan batang prostesis. Adalah mungkin untuk menyisipkan batang ini ke tulang, yang menjanjikan kestabilan yang lebih besar, tetapi menjadikannya lebih sukar untuk mengganti prostesis. Alternatif untuk prostesis poros adalah dengan meletakkan penutup logam pada humeral kepala.

Tempoh OP

Pembedahan berlangsung antara 1.5 dan 2.5 jam, setelah itu pesakit biasanya tinggal di bilik pemulihan di bawah pengawasan selama antara 1 hingga 3 jam dan kemudian biasanya dipindahkan ke wad biasa.