Shunt: Rawatan, Kesan & Risiko

Shunt adalah hubungan antara rongga atau kapal yang sebenarnya terpisah antara satu sama lain. Sambungan ini boleh berlaku secara semula jadi, misalnya disebabkan oleh kerosakan, atau boleh dibuat secara buatan, misalnya untuk menyokong rawatan perubatan.

Apa itu shunt?

Oleh itu, doktor bermaksud hubungan antara kapal atau organ berongga yang secara semula jadi terpisah antara satu sama lain. Contohnya, urat dan arteri dapat dihubungkan dengan cara ini. Doktor memahami bahawa shunt adalah litar pintas yang disebut, iaitu hubungan antara kapal atau organ berongga yang secara semula jadi terpisah antara satu sama lain. Contohnya, urat dan arteri dapat disambungkan dengan cara ini untuk meningkat darah mengalir dan dengan itu memberikan perkhidmatan yang tidak mungkin dilakukan melalui saluran darah semula jadi sahaja. Sebilangan pelanggaran berlaku secara semula jadi (contohnya, pada peringkat embrio atau disebabkan oleh kecacatan); namun, mereka biasanya diletakkan secara buatan. Dalam kes terakhir, mereka adalah sebahagian daripada rawatan perubatan di mana perlu untuk mencapai aliran efektif cecair badan. Yang paling terkenal adalah shunt yang diletakkan di lengan in dialisis pesakit.

Bentuk, jenis, dan gaya

Shunt dalam perubatan pada dasarnya dibahagikan kepada shunt yang berlaku secara semula jadi dan buatan. Shunt yang berlaku secara semula jadi berlaku, sebagai contoh, akibat daripada kerosakan (malformasi). Janin juga mempunyai tiga shunt pada tahap embrio yang menutup sendiri setelah kelahiran. Ini adalah shunt hepatik, shunt atrial dan shunt aorta. Mereka digunakan untuk oksigen pengambilan oleh janin, yang belum dapat menerimanya bernafas. Sekiranya kerosakan ini tidak ditutup sepenuhnya, jantung kecacatan boleh berkembang. Pergeseran buatan dibuat menjadi perlu apabila aliran berterusan cecair badan seperti darah antara dua rongga / kapal mesti dipastikan. Mereka dimasukkan secara pembedahan ke kawasan badan yang terjejas dan dapat melayani tujuan tertentu yang berbeza.

Struktur, penggunaan, dan cara operasi

Shunt buatan adalah tiub yang ditanam ke dalam badan. Ini memerlukan prosedur pembedahan, yang mungkin lebih rumit bergantung pada kedudukannya. Selalunya, pemalsuan tiruan seperti itu menghubungkan urat dan arteri, sehingga memungkinkan berlanjutan darah aliran. Ini perlu, sebagai contoh, jika dialisis hendaklah dilakukan dengan kerap. Shunt seperti itu mesti mempunyai diameter tertentu yang seluas mungkin dan juga mesti panjang untuk membolehkannya tusuk dengan dua jarum. Ia dimasukkan sedekat mungkin di bawah kulit supaya tusukan dapat dibuat tanpa kesukaran. Semasa meletakkan shunt, sangat penting untuk memperhatikan kebersihan, kerana ia terletak di dalam badan (misalnya, di bawah kulit) dan mana-mana kuman boleh menyebabkan kerosakan serius pada kesihatan. Sekiranya, misalnya, shunt diletakkan di lengan kerana biasa dialisis harus dilakukan, biasanya memerlukan sedikit masa untuk pesakit membiasakan diri dengan benda asing. Selama shunt berada di dalam badan dan digunakan, ia mesti dipantau berulang kali untuk menentukan apakah ia menjalankan fungsinya secara optimum.

Faedah perubatan dan kesihatan

Fungsi utama shunt semulajadi yang terdapat di dalam badan a janin adalah untuk menyediakan oksigen kepada embrio. Kerana paru-paru runtuh pada ketika ini dan tidak ada yang biasa bernafas, shunt menyediakan yang diperlukan oksigen kepada organisma yang sedang tumbuh. Shunts buatan, seperti yang disebutkan sebelumnya, biasanya digunakan ketika pasien mengalami kekurangan buah pinggang dan oleh itu memerlukan dialisis biasa. Dalam kes-kes ini, shunt sangat penting kerana satu-satunya cara untuk menyediakan aliran darah yang diperlukan. Dalam kebanyakan kes, ia dimasukkan ke dalam lengan; jika ini tidak mungkin, ia juga boleh terletak di leher. Walau bagaimanapun, ini biasanya bermaksud pembatasan pergerakan pesakit dan biasanya dianggap lebih tidak selesa. Apa yang disebut suntikan serebrum mempunyai tugas yang tidak kurang pentingnya untuk mengalihkan cecair serebrospinal yang berlebihan melalui tiub ke rongga perut, sehingga dapat mengurangkan tekanan intrakranial. Shunt juga boleh ditempatkan dalam keadaan beberapa kongenital jantung kecacatan untuk menghubungkan arteri dan vena peredaran dan dengan itu meningkatkan bekalan oksigen dengan ketara.