Sindrom Sakit Sakit: Punca, Gejala & Rawatan

Istilah sindrom sinus sakit digunakan untuk menggambarkan satu siri aritmia jantung, atau aritmia, yang disebabkan oleh kerosakan fungsi nod sinus. ini keadaan terutamanya mempengaruhi orang tua, dan ini adalah salah satu petunjuk yang paling biasa untuk penanaman a perentak jantung.

Apa itu sindrom sinus sakit?

Pada orang yang sihat, yang nod sinus tidak lebih dari sekumpulan sel khusus di ventrikel kanan daripada jantung yang menghantar isyarat elektrik secara berkala. Pada orang dengan sindrom sinus sakit, impuls elektrik ini dihantar pada selang waktu yang salah, mengakibatkan perlambatan atau percepatan jantung irama, atau gabungan kedua-duanya. Pada asasnya, istilah sindrom sinus sakit merangkumi sebilangan besar jantung penyakit yang, selain disfungsi sinus yang memberi nama mereka, juga boleh disebabkan oleh penyumbatan dalam pengaliran pengujaan melalui atria. Definisi sindrom sinus sakit yang diterima secara umum masih belum selesai. Walau bagaimanapun, istilah ini digunakan secara diagnostik untuk membenarkan petunjuk terapi dengan alat pacu jantung dan juga ketika a tachycardiasindrom brachycardia terdapat, bentuk khas sindrom sinus sakit yang dicirikan oleh kejadian irama sinus yang bergantian yang terlalu perlahan diikuti dengan sindrom terlalu cepat.

Punca

Penyebab sindrom sinus sakit tidak jarang idiopatik, iaitu, tanpa sebab yang diketahui. Sebagai contoh, kecederaan kecil pada nod sinus tisu boleh berlaku semasa hidup, yang menyebabkan pembentukan tisu parut, yang menyekat pengaliran pengujaan. Sindrom sinus yang sakit juga boleh menyebabkan penyebab mekanikal, seperti ketika terdapat peregangan Atrium kanan semasa pembedahan. Punca yang paling biasa adalah tekanan darah tinggi, yang memberi tekanan berterusan pada jantung dan tin membawa terlalu banyak disebabkan oleh penggunaan atria yang berlebihan. Selanjutnya, sindrom sinus sakit juga boleh berasal dari penyakit keradangan otot jantung; perkara yang sama berlaku untuk sejumlah penyakit jantung lain seperti injap mitral kecacatan dan penyakit jantung koronari. Walau bagaimanapun, selalunya sukar atau hampir mustahil untuk membuat kesimpulan dari sindrom sinus sakit yang didiagnosis.

Gejala, keluhan, dan tanda

Sindrom sinus yang sakit dapat menampakkan diri melalui pelbagai gejala, aduan, dan tanda-tanda. Pertama dan paling utama, gejala kardiovaskular berlaku: Palpitasi dan tekanan darah tinggi atau nadi rendah, juga aritmia jantung. Di samping itu, simptomnya serupa dengan gejala Sekatan AV, yang boleh membawa kepada masalah peredaran darah, pening, kejang dan menikam sakit dada. Dalam kes yang melampau, sindrom sinus yang sakit menyebabkan serangan jantung. Sindrom sinus yang sakit juga menyokong perkembangan kekurangan jantung, yang sangat mengurangkan daya tahan fizikal dan boleh mencetuskan penyakit sekunder seperti arteriosclerosis atau arteri tekanan darah tinggi. Mereka yang terkena mengalami peningkatan sesak nafas dan perasaan cemas. Kegelisahan batin adalah ciri, yang membawa kepada perasaan tidak enak badan yang semakin meningkat. Akibatnya, masalah psikologi sering timbul, misalnya, takut mati atau kemurungan. Yang aritmia jantung juga boleh mencetuskan gangguan visual. Ini ditunjukkan oleh pesakit yang melihat semuanya kabur atau berganda. Keluhan visual bersifat sementara dan berlaku terutamanya semasa aktiviti fizikal. Mereka hilang lagi selepas beberapa minit hingga beberapa jam. Walaupun begitu, mereka boleh memberi kesan negatif terhadap kualiti hidup dan kesejahteraan penghidap. Sekiranya sindrom sinus sakit dirawat tepat pada waktunya, akibat jangka panjang dan komplikasi serius dapat dielakkan. Tidak dirawat aritmia jantung boleh membawa maut.

Diagnosis dan perkembangan

Sindrom sinus sakit dapat didiagnosis apabila terdapat kelainan tertentu dalam penemuan ECG, seperti fibrilasi atrium dan gangguan irama jantung yang lain. Kaedah pilihan pertama diagnosis adalah ECG jangka panjang, yang membolehkan doktor melihat apakah bradycardia, tachycardia, atau bahkan asystole jelas pada ECG. Sebagai tambahan kepada langkah diagnostik ini, sebuah senaman ECG mungkin diperlukan untuk diagnosis untuk menentukan sama ada terdapat peningkatan kadar semasa aktiviti fizikal. Jangka panjang darah pengukuran tekanan atau kateterisasi jantung kadang-kadang mungkin diperlukan, tetapi mereka tetap luar biasa sebagai alat diagnostik untuk sindrom sinus sakit.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes sindrom sinus yang sakit, pesakit mengalami pelbagai gejala jantung. Dalam keadaan terburuk, ini boleh membawa hingga kematian orang yang terjejas atau mengurangkan jangka hayat dengan ketara. Pesakit menderita berdebar-debar dan juga nadi rendah. Ini boleh menyebabkan hilangnya kesedaran dan mungkin jatuh dan cedera. Selanjutnya, penyakit itu menyebabkan bernafas kesukaran dan kegelisahan dalaman umum. Orang yang terjejas merasa tidak sihat dan juga mengalami gangguan penglihatan yang teruk. Dalam kebanyakan kes, keluhan visual hanya sementara dan hilang lagi. Terutama semasa aktiviti fizikal, aduan boleh berlaku dan memberi kesan negatif terhadap kehidupan dan kualiti hidup pesakit setiap hari. Dalam kebanyakan kes, gaya hidup sihat mempunyai kesan yang sangat positif terhadap penyakit ini dan dapat membatasi banyak keluhan. Dalam kes yang teruk, bagaimanapun, penggunaan a perentak jantung adalah perlu untuk mengehadkan gejala sindrom sinus yang sakit. Ini dapat mengelakkan ketidakselesaan atau komplikasi. Pemeriksaan berkala lebih lanjut oleh doktor juga diperlukan dalam kes ini.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sindrom sinus yang sakit harus selalu dirawat oleh doktor. Hanya rawatan perubatan awal yang dapat mencegah simptom dan komplikasi selanjutnya yang boleh mengehadkan jangka hayat orang yang terkena. Dalam kes yang paling teruk, orang yang terkena menderita kegagalan jantung dan mati daripadanya. Seorang doktor harus berjumpa dengan sindrom sinus yang sakit sekiranya pesakit mengalami simptom jantung. Terdapat tekanan darah tinggi atau berdebar-debar, dan gejala ini berlaku walaupun tanpa tenaga dan tanpa sebab tertentu. Tambahan pula, teruk kejang or pening mungkin menunjukkan penyakit ini dan mengurangkan kualiti hidup orang yang terjejas. Sebilangan besar pesakit juga mengalami sesak nafas dan keluhan penglihatan yang teruk. Tidak jarang, kejang or pening juga menunjukkan sindrom sinus sakit dan juga harus diperiksa oleh doktor. Keterukan gejala boleh sangat berbeza dan sangat bergantung pada keparahan penyakit. Sebagai peraturan, sindrom sinus sakit didiagnosis dan dirawat oleh pakar kardiologi. Penyakit ini juga boleh mengurangkan jangka hayat orang yang terkena. Oleh kerana sindrom sinus yang sakit juga boleh menyebabkan gangguan psikologi atau kemurungan, pemeriksaan psikologi dan rawatan juga harus dilakukan.

Rawatan dan terapi

Kaedah rawatan lini pertama mesti membezakan antara kronik dan akut aritmia jantung. Sebagai contoh, dalam sindrom sinus sakit kronik dengan bradycardia, fasa di mana jantung berdegup dengan perlahan, implantasi a perentak jantung secara amnya disyorkan. Perentak jantung kemudian mengambil alih fungsi simpul sinus. Implantasi alat pacu jantung menghilangkan simptom dan dengan itu memberikan peningkatan yang signifikan dalam kualiti hidup pesakit. Sekiranya tachycardia, iaitu peningkatan aktiviti jantung yang berlebihan, berlaku semasa sindrom sinus sakit kronik, ia sering dapat dirawat dengan antiarrhythmic dadah dan alat pacu jantung hanya dapat dipertimbangkan selepas pemantauan perjalanan penyakit di bawah dadah pentadbiran. Jika bradycardia dan takikardia berlaku secara bergantian, implantasi alat pacu jantung tidak dapat dielakkan. Di samping itu, antiarrhythmic dadah mesti diambil untuk mengelakkan fasa takikardik walaupun selepas implantasi. Dalam kes bradikardia akut, intravena pentadbiran of atropin dilaksanakan. Sekiranya atrium membesar dan fibrilasi atrium berlaku, terapi biasanya dengan pentadbiran antikoagulan, dadah yang menghalang darah pembekuan, untuk mengelakkan komplikasi seperti strok.

pencegahan

Hampir tidak ada profilaksis langkah-langkah untuk mengelakkan berlakunya sindrom sinus sakit, kerana penyebabnya biasanya berbeza secara individu dan bahkan tidak dapat ditentukan dengan pasti. Pemeriksaan berkala darah tekanan dan kemungkinan rawatan tekanan darah tinggi cenderung menjadi salah satu daripada beberapa konkrit langkah-langkah untuk mencegah sindrom sakit sinus. Pada dasarnya, apa yang baik untuk jantung juga baik untuk mencegah sindrom sinus sakit. Ini bermakna melalui gaya hidup sihat, dengan senaman yang mencukupi dan seimbang diet, banyak yang telah dilakukan untuk mengekalkan jantung yang sihat dan berfungsi.

Susulan

Orang yang terjejas biasanya mempunyai sedikit pilihan untuk rawatan selepas sindrom sinus yang sakit, jadi pesakit harus berjumpa doktor lebih awal untuk mengelakkan timbulnya gejala dan komplikasi lain. Sebagai peraturan, penyembuhan diri tidak dapat terjadi, sehingga orang yang terkena bencana selalu bergantung pada rawatan perubatan. Semakin cepat doktor berunding, semakin baik perjalanan penyakit ini. Sebilangan besar mereka yang terjejas bergantung pada pengambilan pelbagai ubat kerana sindrom sinus yang sakit. Pengambilan yang kerap dan dos yang betul harus selalu diperhatikan, dan doktor harus selalu dihubungi terlebih dahulu sekiranya terdapat pertanyaan atau ketidakpastian. Doktor juga harus berjumpa sekiranya terdapat kesan sampingan. Dalam banyak kes, pertolongan rakan dan saudara juga sangat penting dalam kehidupan seharian untuk mengurangkan simptomnya. Juga, hubungan dengan pesakit lain dapat berguna dalam sindrom sinus yang sakit, kerana berkaitan dengan pertukaran maklumat, yang dapat mempermudah kehidupan orang yang terkena sehari-hari.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Pesakit dengan sindrom sinus yang sakit pasti harus memberi perhatian untuk melegakan jantung. Dalam kehidupan seharian, tekanan emosi dan fizikal harus dikurangkan ke tahap minimum. Kelebihan fizikal menyebabkan rangsangan aktiviti sistem kardiovaskular. Oleh itu, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa pergerakan fizikal tidak menyebabkan teruk tekanan. Sukan dan aktiviti profesional harus disesuaikan dengan spesifikasi organisma dan tidak boleh dilampaui. Sebaik sahaja penyelewengan pertama atau perubahan kesihatan menjadi jelas, rehat harus dilakukan. Organisma memerlukan masa untuk pertumbuhan semula yang mencukupi. Sekiranya isyarat fizikal tidak diperhatikan, komplikasi yang mengancam nyawa boleh timbul. Selain fizikal tekanan, beremosi faktor tekanan mesti juga diminimumkan. Konflik, rutin harian yang sibuk atau banyak perselisihan interpersonal boleh menjadi beban mental yang sangat besar. Relaksasi teknik membantu mengatasi dan memproses peristiwa kehidupan seharian dengan lebih baik. Di samping itu, teknik kognitif harus diterapkan ketika pemikiran melingkar berlaku dan orang yang terkena mengalami kegelisahan dalaman yang kuat. Pernafasan teknik dan batasan yang jelas dalam peristiwa sehari-hari dapat membantu dalam meredakan gejala. Dalam keadaan kegelisahan, proses kesedaran membantu mengurangkannya. Sejauh mana orang yang terlibat memerlukan pertolongan, dia harus mendapatkan kerjasama daripada ahli terapi.