Sickle Foot: Punca, Gejala & Rawatan

Kaki yang disebut sabit atau adductus pes terdapat terutamanya pada bayi. Dalam kebanyakan kes, ini kepincangan kaki kemunduran dengan sendirinya atau dapat diperbaiki secara terapeutik.

Apakah kaki sabit?

Sickle foot juga dikenali sebagai pes adductus dan merupakan kecacatan kaki yang dianggap sebagai kecacatan kaki yang paling biasa di kalangan bayi. Kaki yang sakit ditunjukkan oleh orang yang terjejas kaki depan mempunyai sentuhan ke dalam. Kelengkungan ke dalam ini biasanya mempengaruhi kedua kaki pertengahan dan jari kaki. Bergantung pada penyebab kaki sabit, jari kaki juga boleh menyimpang ke dalam. Ini dipanggil hallux varus. Posisi tumit sering tidak terjejas di kaki sabit. Dalam banyak kes, kaki sabit mempengaruhi kedua-dua kaki. Sebagai peraturan, kaki sabit tidak disertai kesakitan atau sekatan dalam pergerakan orang yang terjejas. Kaki yang sakit pada amnya lebih kerap mempengaruhi kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Punca

Penyebab kaki sabit pada mulanya terletak pada peningkatan aktiviti otot-otot yang disebut penambah jari kaki (otot yang bertanggungjawab, antara lain, untuk melekatkan jari kaki ke kaki) atau otot tulang kering. Kaki yang sakit boleh menjadi kongenital atau diperoleh (dikembangkan selepas kelahiran). Yang lebih biasa adalah kaki sabit yang diperoleh, yang biasanya kurang parah daripada kaki sabit kongenital. Kaki sabit yang diperoleh sering menyembunyikan fakta bahawa bayi yang terkena sering berada dalam keadaan rawan, yang bermaksud bahawa jari kaki sering bergantung pada sokongan. Akhirnya, kaki sabit yang sudah kongenital dapat turun temurun atau diperoleh. Sickle foot turun temurun jika kedua ibu bapa bayi yang terkena mempunyai ciri keturunan yang sesuai. Kaki sabit kongenital yang diperoleh mungkin sering disebabkan oleh kesempitan relatif uterus.

Gejala, keluhan, dan tanda

Kaki yang sakit biasanya dapat dikesan dari luar. Kecacatan ditunjukkan oleh jari kaki dan kaki pertengahan dipusingkan ke dalam dan jari-jari kaki dipindahkan sebahagian atau sepenuhnya ke dalam. Tumit biasanya dibengkokkan ke dalam atau dihala ke hadapan. Kecacatan biasanya tidak mempengaruhi pergerakan kaki yang terkena. Kesakitan juga jarang berlaku dan hanya berlaku akibat sebarang kecacatan. Bentuk kongenital juga menunjukkan gaya berjalan yang diarahkan ke dalam. Kaki yang sakit boleh berlaku di satu atau kedua-dua belah pihak. Ia biasanya berlaku di kedua-dua belah pihak, walaupun keparahan gejala mungkin berbeza antara kaki. Kaki sabit kongenital sering disertai oleh kecacatan lain. Bayi yang terjejas kemudian, misalnya, mengalami cacat jari kaki besar atau metatarsus yang rata. Ini boleh membawa kepada kecacatan dan, akibatnya, keausan sendi yang berkaitan dengan kesakitan dan sekatan pergerakan selanjutnya. Oleh itu, kaki yang sakit dapat dikenali terutamanya oleh ciri luarannya. Bentuk kongenital berterusan sepanjang hayat, dengan biasanya tidak merosot kesihatan. Rawatan awal dapat menyelesaikan gejala dengan berkesan.

Diagnosis dan perkembangan

Kaki yang sakit biasanya didiagnosis berdasarkan kecacatan pada kaki atau kaki yang kelihatan. Sekiranya varus hallux telah dikembangkan, ini biasanya menunjukkan kaki sabit kongenital. Diagnosis kaki sabit juga disokong oleh fakta bahawa kaki diluruskan ketika membelai di tepi luar kaki. Sekiranya tahap perkembangan kaki sabit hendak ditentukan, a Sinar X peperiksaan sesuai. Sebilangan besar pesakit, kaki sabit mengalami kemunduran dengan sendirinya semasa perkembangan fizikal. Dalam kes yang selebihnya, prognosis untuk rawatan biasanya baik. Dalam beberapa kes yang tidak dirawat, kaki sabit boleh membawa sakit, osteoartritis dan pergerakan terhad dalam jangka masa panjang.

Komplikasi

Kaki sabit yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi dalam kes yang jarang berlaku. Oleh kerana malalignment kaki kekal, ada risiko bahawa kaki pertengahan akan mengeras. Di samping itu, sendi haus kaki, lutut, dan pinggul teruk, menyebabkan kerosakan pada sendi rawan. Ini disertai dengan kerosakan tulang - mengakibatkan osteoartritis dan dengan itu sekatan pergerakan kekal. Bagi kebanyakan mereka yang terjejas, gaya berjalan yang diubah juga merupakan kekurangan kosmetik yang dianggap tidak menyenangkan. Dalam jangka masa panjang, maloklusi dapat menyebabkan masalah psikologi seperti kompleks rendah diri atau memperburuk keadaan yang ada. Campur tangan pembedahan boleh menyebabkan komplikasi khas: Pendarahan, jangkitan dan kecederaan saraf. Terutama berisiko adalah sendi kapsul, yang boleh rosak semasa pembedahan. Ini mengakibatkan gangguan deria dan, dalam kes yang jarang berlaku, sekatan pergerakan kekal. Selepas operasi, penyembuhan luka gangguan dan keradangan mungkin berlaku. Kadang-kadang, kepincangan muncul semula, yang mesti dirawat semula secara pembedahan. Ditetapkan ubat penahan sakit dan anti-radang boleh menyebabkan ketidakselesaan gastrousus, sakit kepala, sakit otot, dan sakit di anggota badan, serta beberapa kesan sampingan lain dan interaksi. Reaksi alergi terhadap agen dan bahan yang digunakan juga tidak dapat dikesampingkan.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Kaki yang sakit mesti selalu dirawat oleh doktor. Dalam keadaan terburuk, ini boleh membawa kepada komplikasi dan sekatan yang ketara dalam kehidupan orang yang terjejas, yang boleh memberi kesan yang sangat negatif terhadap kualiti hidup. Atas sebab ini, kaki sabit harus dirawat pada tanda pertama. Penyembuhan diri tidak boleh berlaku dengan penyakit ini. Seorang doktor harus berjumpa sekiranya orang yang terkena mengalami kepincangan kaki yang jelas. Dalam kes ini, tumit tidak sepenuhnya ke hadapan, yang boleh menyebabkan kesakitan yang teruk di kaki. Sebagai peraturan, rasa sakit ini berlaku terutamanya semasa berjalan, walaupun ia juga boleh berlaku dalam bentuk rasa sakit ketika rehat. Sekiranya terdapat aduan ini, doktor harus segera berjumpa dengan doktor. Begitu juga sekatan yang kuat dalam pergerakan ke kaki sabit dan juga harus dikendalikan oleh doktor. Terutama pada kanak-kanak, ibu bapa mesti memperhatikan gejala penyakit ini dan kemudian berjumpa doktor. Biasanya, kaki sabit dapat didiagnosis dan dirawat oleh pakar ortopedik.

Rawatan dan terapi

Dalam banyak kes, kaki sabit tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, jika langkah terapi diperlukan, selalunya terdiri daripada pembetulan manual kaki sabit pada bayi; sekiranya hanya kaki depan dipengaruhi oleh kaki sabit, misalnya, menekan kaki yang terkena berulang kali ke kedudukan normal dapat membetulkan kaki sabit di sini. Pukulan berulang dari tepi luar kaki juga boleh menyumbang kepada penjajaran normal kaki sabit. Sokongan terapeutik juga dapat disediakan dengan cincin busa yang diletakkan di kaki bawah bayi yang terkena kaki sabit: Dengan bantuan gelang busa, kaki bayi dapat dicegah dari berbaring dengan tepi luarnya pada penyokong dalam posisi rawan. Langkah-langkah terapi yang lebih luas mungkin diperlukan jika, sebagai tambahan kepada kaki depan, bahagian tengah kaki juga dipengaruhi oleh kaki sabit. Dalam kes ini, sebagai contoh, plaster gips dilekatkan pada paha dalam jangka masa sekitar satu hingga tiga minggu, yang akhirnya digantikan oleh pelindung posisi yang disebut untuk dipakai pada waktu malam. Ketika kanak-kanak yang terjejas kemudian berjalan dan berdiri, sisipan kasut khas boleh digunakan untuk membetulkan kaki sabit. Dalam beberapa kes, pembedahan mungkin diperlukan untuk membetulkan kaki sabit.

pencegahan

Sekiranya kaki sabit turun temurun, perkembangannya biasanya tidak dapat dicegah. Untuk mengelakkan kaki sabit yang diperoleh, mungkin berguna untuk mengelakkan putaran kaki dalaman dengan bayi dalam keadaan rawan. Sekiranya tanda-tanda pertama kaki sabit muncul, mungkin disarankan untuk mendapatkan nasihat perubatan; jika perlu, langkah-langkah kaki sabit boleh diambil pada peringkat awal. Sekiranya bayi baru lahir didiagnosis dengan kaki sabit, rawatan tidak selalu diperlukan kerana pembetulan spontan sering berlaku semasa pertumbuhan. Sekiranya terapi bukan pembedahan seperti serpihan khas, bungkus atau kasut ortopedik tidak membawa kejayaan, kecacatan kedudukan dapat diperbaiki dengan pembedahan. Plaster gips juga digunakan untuk mengembalikan kaki ke kedudukan tengahnya. Dalam tindak lanjut sebelum dan pasca operasi, serpihan kedudukan stabil dimensi berfungsi sebagai pengganti gipsum yang selesa. Selepas pembedahan atau selepasnya plaster terapi, rawatan susulan intensif dengan prosedur fisioterapeutik diperlukan. Istimewa regangan dan latihan pengukuhan dilakukan untuk menstabilkan kedudukan kaki. Walaupun pada bayi, fisioterapi berguna untuk mencegah kemerosotan putaran lateral kaki depan.

Penjagaan selepas itu

Ahli fisioterapi merawat kecacatan kaki bayi dengan urutan mengurut yang menguatkan otot kaki dan menggerakkan jari kaki. Semasa penjagaan kaki sabit, ibu bapa dapat meneruskan kaki yang dipandu secara profesional regangan bersenam secara bebas di rumah. Pemeriksaan perubatan secara berkala diperlukan, terutama untuk kecacatan yang dirawat melalui pembedahan, tetapi juga untuk memastikan kejayaan konservatif terapi langkah-langkah. Sol kasut ortopedik berfungsi untuk mengekalkan kejayaan rawatan dalam jangka masa panjang. Kasut Antivarus juga digunakan sebagai langkah tambahan untuk rawatan selepas fisioterapeutik yang berjaya. Kos utama kasut penstabil ini ditanggung oleh kesihatan syarikat insurans, dengan syarat bahawa diagnosis ortopedik telah dibuat. Walaupun kaki sabit yang sedikit terasa, mesti diperiksa oleh doktor dalam apa jua keadaan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Pengalaman menunjukkan bahawa kaki sabit merosot dengan sendirinya ketika kanak-kanak itu tumbuh. Diagnosis perubatan tetap diperlukan - jika hanya untuk mendokumentasikan kemajuan individu langkah-langkah. Ibu bapa dapat menyokong proses penyembuhan dengan mengurut. Sebaiknya amalkan pergerakan tangan yang sesuai di bawah pengawasan terapi. Otot dibawa ke posisi ideal dengan lembut. Ketegangan kaki di pinggir dalaman sangat menentukan kejayaan. Untuk kanak-kanak yang lebih tua, latihan dengan bola sepak adalah bermanfaat. Terutama menendang dengan bahagian dalam menyokong proses penyembuhan dan memberikan banyak keseronokan. Kaki yang sakit adalah anomali yang serius. The keadaan oleh itu tidak boleh dilayan secara eksklusif oleh orang awam. Jika tidak, terdapat risiko kecacatan berjalan seumur hidup dengan sekatan profesional dan swasta yang dihasilkan. Remaja muda dapat disokong dengan urutan dan sesi senaman. Gabungan dari terapi dan langkah-langkah diri menjanjikan kejayaan terbaik. Sekiranya terdapat komplikasi, doktor cuba membetulkan kecacatan dengan plaster dan pembedahan. Sekiranya ini tidak berjaya sepenuhnya, kasut dengan sol sering harus digunakan. Titik kesakitan dan tekanan setelah jarak yang lebih jauh kemudian menjadi ciri kehidupan seharian.