Kesan sampingan | Aciclovir

Kesan-kesan sampingan

Aciclovir secara amnya bertoleransi. Walaupun begitu, kesan sampingan mungkin berlaku baik dengan penggunaan jangka pendek dan penggunaan ubat jangka panjang yang telah diperlukan. Kesan sampingan yang lebih kerap apabila menggunakan salap di kawasan kulit termasuk kemerahan dan kerengsaan kulit, kerak kulit kering dan gatal-gatal atau membakar.

Apabila menggunakan Aciclovir sebagai infus atau sebagai tablet, gatal-gatal, gatal-gatal (ruam kulit), loya, muntah, sakit perut, cirit-birit, sakit kepala, malaise dan keletihan juga mungkin berlaku. Dalam beberapa kes, darah perubahan kiraan juga diperhatikan semasa rawatan asiklovir berpanjangan, tetapi ini menurun lagi setelah ubat dihentikan. Ini termasuk anemia, pengurangan bilangan platelet dan putih berkurang darah sel-sel.

Sangat jarang tinggi demam dan reaksi keradangan, buah pinggang kesakitan, bernafas kesukaran, hati keradangan dengan mengiringi jaundis (hepatitis) dan kesan sampingan neurologi seperti gangguan pertuturan atau kiprah, gegaran, khayalan dan psikosis diperhatikan semasa mengambil asiklovir. Beberapa kesan sampingan menjadikannya segera berhenti mengambil ubat. Sekiranya terdapat gatal-gatal atau reaksi kulit yang sedikit, terutamanya jika rawatan telah dilakukan untuk beberapa waktu, mungkin dipertimbangkan apakah pengambilan asiklovir masih dapat dihentikan untuk mencapai kejayaan terakhir dan bertahan lama.

Dos

Terdapat dos asiklovir yang berbeza bergantung pada sebab pengambilannya. Di samping itu, dos yang akan digunakan bergantung pada usia, tinggi badan, berat badan dan penyakit sebelumnya pesakit. Aciclovir boleh didapati dalam bentuk tablet, sebagai infus dan sebagai salap.

Dosnya berbeza antara 200 mg dan 800 mg. Dalam kes herpes penyakit muka atau kawasan genital, rawatan dalam bentuk krim dengan dos 200 mg asiklovir dapat dimulakan. Sekiranya penggunaan krim tidak lagi mencukupi, adalah mungkin untuk beralih ke pengambilan tablet.

Untuk setiap dos dalam bentuk tablet, air yang mencukupi harus diminum sepanjang hari. Untuk rawatan a herpes penyakit di kawasan muka dan alat kelamin, tablet dengan dos 200 mg asiklovir, diambil setiap jam keempat, iaitu lima kali sehari, sesuai untuk orang dewasa yang sihat. Pengambilan individu juga boleh diubah menjadi, misalnya, dos 400mg yang diambil dua kali sehari.

Dos ini juga boleh diambil oleh pesakit yang sering menderita teruk herpes untuk mengelakkan berulang. Kanak-kanak dari usia dua tahun boleh menerima dos yang sama. Kanak-kanak yang lebih muda biasanya diberi separuh dos.

Orang yang mempunyai kelemahan kongenital sistem imun atau kelemahan yang disebabkan oleh ubat lain mengambil dos 200mg setiap hari pada selang enam jam sebagai langkah pencegahan. Sekiranya sistem imun terjejas teruk, seperti selepas a hati transplantasi, dos tunggal boleh dua kali ganda menjadi 400mg. Sekiranya berlaku jangkitan dengan Herpes zoster Virus, yang bertanggungjawab untuk sirap, dos 800mg digunakan secara konsisten lima kali sehari secara berkala dalam jangka masa satu minggu.

Dalam kes berulang sirap, rawatan jangka panjang dengan Aciclovir dapat dipertimbangkan untuk mencegah penyakit sekunder seperti kerosakan saraf. Di sini, Aciclovir digunakan sebagai tablet dalam dos 3x 500 mg selama beberapa bulan. Pada usia tua dan di hadapan buah pinggang penyakit, dos mesti dikurangkan dalam beberapa kes.

Perkara ini harus selalu dibincangkan dengan doktor yang merawat. Sekiranya Aciclovir digunakan sebagai infus, dos 5-10 mg per kilogram berat badan pesakit diberikan ke dalam vena tiga kali sehari. Semua dos yang digunakan untuk merawat penyakit akut harus diberikan selama kira-kira lima hari. Aplikasi ini serupa dengan pengambilan antibiotik. Oleh itu, adalah mustahak untuk memastikan bahawa asiklovir diambil hingga akhir, walaupun selepas gejala reda (misalnya jika sirap).