Kesan sampingan | Adumbran

Kesan-kesan sampingan

Mengambil adumbran lebih dari satu minggu mempunyai risiko kebergantungan yang tinggi. Kerana kualiti tidur yang berkurang, pelbagai kesan sampingan mungkin berlaku, misalnya: terutamanya masa reaksi yang berpanjangan dapat mempengaruhi kemampuan memandu dan mengoperasikan mesin. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini dapat dikurangkan dengan jangka waktu tidur sekurang-kurangnya tujuh jam.

Kesan sampingan lain boleh merangkumi pening, yang digabungkan dengan otot sesekali kelonggaran boleh mengakibatkan ketidakamanan pergerakan. Kesan sampingan yang paling kerap berlaku disenaraikan, tetapi tidak ada tuntutan kelengkapan. Maklumat lebih terperinci boleh didapati di sisipan pakej. - Pening kepala

  • Keletihan
  • Gangguan kepekatan

Interaksi

Sejak adumbran ia sudah mempunyai kesan penghambatan pada otak aktiviti, pengambilan ubat selari yang juga mempunyai kesan pengurangan aktiviti hanya mungkin dilakukan dengan berunding terlebih dahulu dengan doktor dan dengan berhati-hati. Ubat-ubatan ini merangkumi Selanjutnya, interaksi dengan ubat-ubatan hipertensi tertentu dan juga ubat-ubatan untuk rawatan kencing manis mellitus (diabetes) telah ditetapkan. - ubat psikotropik,

  • Ubat untuk rawatan epilepsi,
  • Analgesik kuat (opiat) dan beberapa ubat melawan
  • Alahan (ubat penenang antihistamin).

Bagaimana Adumbran berfungsi?

Tahap aktiviti otak dipengaruhi oleh zat utusan. Ada yang meningkatkan tahap kewaspadaan dan aktiviti otak dan mereka yang melemahkannya. Sebagai ahli keluarga benzodiazepin, oxazephan meningkatkan tindakan penghambatan neurotransmitter GABA di otak dan dengan itu mempunyai kesan penindasan aktiviti.

Kesannya berlangsung selama lapan hingga sepuluh jam. Adumbran menggunakan kesan oxazephan yang menenangkan atau merangsang tidur ini. Kelemahannya adalah bahawa lebih mudah untuk tidur dan tidur sepanjang malam, tetapi kualiti tidur menurun.

Namun, dengan tidur yang cukup, prestasi pada siang hari hampir tidak terjejas. Masalah yang jauh lebih besar adalah potensi ketagihan adumbran. Setelah satu minggu mengambilnya, tubuh mengalami ketagihan.

Pengeluaran mesti berlaku secara beransur-ansur, kerana gejala-gejala itu muncul kembali sementara akibat penarikan secara tiba-tiba (fenomena reboud). Adumbran diambil dalam bentuk tablet dan kemudian diserap melalui saluran gastrousus. Kesannya bermula agak lewat berbanding dengan ubat lain dalam kumpulan yang sama.

Permulaan tindakan mungkin sedikit berbeza bagi setiap orang. Biasanya kesan pertama dirasakan setelah kira-kira 30 minit. Kesan maksimum dicapai setelah kira-kira satu hingga tiga jam. Tempoh keseluruhan kesan Adumbran adalah antara lapan hingga dua belas jam.

Alternatif untuk Adumbran

Sebagai alternatif untuk adumbran, pelbagai ubat dan bahan tumbuhan sesuai. Tahap gejala harus selalu diputuskan bersama dengan doktor. Sekiranya terdapat kegelisahan sederhana atau gangguan tidur ringan, bahan tumbuhan seperti valerian or Wort St. John juga telah terbukti mempunyai kesan yang baik. Untuk gejala yang lebih teruk, ubat lain dalam kumpulan benzodiazepin boleh digunakan sebagai alternatif untuk adumbran. Sebaliknya, beberapa antidepresan boleh digunakan, terutamanya untuk gangguan kecemasan.