Kesan sampingan | Steroid anabolik

Kesan-kesan sampingan

Steroid anabolik diambil oleh banyak atlet kekuatan, tetapi hanya sedikit yang menyedari kesan sampingannya. Mengambil ubat ini sama sekali tidak berbahaya, tetapi berpotensi mengancam nyawa. Kesan sampingan dibahagikan kepada kumpulan yang berbeza.

Perbezaan dibuat antara kesan sampingan hormon, perubahan metabolik, kesan sampingan kulit, penyakit kardiovaskular, gangguan neuropsikiatrik dan kesan sampingan lain. Kesan sampingan hormon pada lelaki boleh: pengurangan ukuran buah zakar, permulaan ketidakupayaan untuk hamil, pembesaran kelenjar susu yang menyakitkan dan kemungkinan pembesaran prostat. Pada wanita, maskulinisasi dapat terjadi, yang ditunjukkan oleh pertumbuhan suara dan janggut yang lebih dalam.

Perubahan metabolik boleh menyebabkan kemerosotan profil lemak. Ini bermaksud bahawa kepekatan HDL dan LDL dalam badan berubah. LDL Pengangkutan kolesterol ke dalam badan dan mendepositkannya di dinding darah kapal, HDL Pengangkutan kolesterol keluar dari badan dan melepaskannya dari dinding darah kapal.

. HDL kepekatan menurun dan badan menyerap lebih banyak kolesterol daripada yang dikeluarkan. Selanjutnya, metabolisme glukosa dalam badan terganggu dan masalah boleh timbul. Kesan sampingan pada kulit juga boleh berlaku, yang dapat menyebabkan ruam, jerawat, keguguran rambut, rambut berminyak, jaundis atau reaksi tempatan di tempat suntikan.

. sistem kardiovaskular juga menderita doping penyalahgunaan. Tekanan darah tinggi boleh berlaku, yang boleh berkembang menjadi jantung menyerang atau strok. Terdapat juga risiko pembesaran jantung otot.

Selain keluhan fizikal, gangguan psikologi juga boleh berlaku. Keagresifan meningkat, seseorang lebih mudah marah, mendapat paranoia, kemurungan atau kegelisahan. Terutama perubahan antara ketakutan dan euforia adalah fenomena yang terkenal.

Kesan sampingan lain ialah penahan air, hati penyakit atau kanser. Menurut kajian mengenai kesan penyalahgunaan steroid pada generasi akan datang, kematian bayi perinatal serta kecacatan mental dan fizikal sering berlaku secara tidak seimbang di kalangan kanak-kanak berbanding dengan rata-rata orang Jerman. Kualiti kajian ini, bagaimanapun, harus dipersoalkan, kerana melibatkan sekumpulan orang ujian yang agak kecil.

Walau bagaimanapun, peningkatan risiko penyakit kanak-kanak tidak dapat dikecualikan. - Hati: Pengambilan Steroid anabolik, khususnya steroid alkilasi, menyebabkan kerosakan jangka panjang pada hati. Ini telah dibuktikan oleh kajian berkembar.

Selanjutnya, banyak kes hati anabolik kanser dikenali. - Darah nilai lipid: Nilai lipid darah menunjukkan peningkatan risiko arteriosclerosis. - Hormon kawalan badan sendiri testosteron diturunkan.

Ini membawa kepada kemunduran buah zakar dan kemerosotan kualiti air mani. - Pada lelaki, kepekatan organ seksual wanita estrogen meningkat. Pertumbuhan payudara wanita adalah hasilnya. - Pada atlet yang belum matang, fisura epifisis ditutup kerana pengambilan Steroid anabolik. - Pada wanita, maskulinisasi (androgenisasi) diperhatikan

  • Steroid anabolik juga dikaitkan dengan kesan genetik negatif.