Kesan sampingan dan interaksi Actimel | Actimel®

Kesan sampingan dan interaksi Actimel

Actimel® bukan alat perubatan dan oleh itu tidak mempunyai kesan sampingan atau interaksi yang terbukti. Kemungkinan interaksi Actimel® juga boleh dikaitkan dengan ramuan tenusu. Sebagai contoh, terdapat beberapa ubat, termasuk antibiotik, yang tidak diserap secukupnya dan oleh itu tidak dapat digabungkan dengan produk tenusu. Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai perkara ini; anda biasanya akan menemui maklumat ini dalam sisipan pakej.

Dos Actimel

Dos Actimel® yang disyorkan Danone adalah satu botol 100ml pada waktu pagi.

Berapakah kos Actimel®?

Actimel® boleh didapati di kaunter di banyak pasar raya. Terdapat saiz pek yang berbeza, dan selalunya pek yang lebih besar lebih murah per mililiter daripada "pek ekonomi". 8 botol Actimel® berharga kira-kira 3 Euro.

Actimel® dan alkohol - adakah serasi?

Tidak ada interaksi yang diketahui antara produk Actimel® atau yoghurt dan minuman beralkohol. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan produk yoghurt untuk menguatkan anda sistem imun atau untuk membantu pencernaan semula jadi, anda harus mendapatkan nasihat perubatan yang sihat diet. Ini juga akan berlaku menumpahkan menerangkan kemungkinan kesan negatif alkohol terhadap masalah ini. Ini mungkin menarik bagi anda: Akibat alkohol

Actimel® atau Yakult?

Yakult® adalah minuman yogurt probiotik Jepun, yang di banyak negara boleh didapati di kaunter pasar raya. Yakult® dan Actimel® sangat serupa dari segi ramuan dan mengandungi jenis asid laktik yang serupa bakteria. Dari sudut perubatan, kedua-dua produk tidak boleh lebih disukai daripada yang lain. Harus diingat bahawa Yakult® mengandungi lebih dari 14 gram gula per 100 ml (Actimel® 10.5g) - iaitu lebih daripada 100 ml Coca Cola.

Adakah laktosa Actimel® bebas?

Yogurt Actimel® secara semula jadi mengandungi gula susu, yang dikenali sebagai laktosa, dan oleh itu boleh menyebabkan masalah gastrointestinal dalam kes intoleransi laktosa. A laktosa- varian percuma tidak ada buat masa ini.

Berapa banyak kalori yang mengandungi Actimel®?

Actimel® kini mempunyai beberapa barisan produk dengan nilai pemakanan yang berbeza di pasaran. Actimel® klasik mempunyai 71kcal dan 10.5 gram gula setiap botol (100ml). Varian Actimel® dengan lemak 0.1% menjadi 28kcal dengan 3.3 gram gula. Angka-angka berbeza dengan rasa yang berbeza. Sebagai perbandingan: 100 gram yoghurt semula jadi dengan 1.5% lemak menjadi 47kkal dan 5.0 gram gula.

Adakah Actimel® dibenarkan semasa kehamilan?

Tidak ada kontraindikasi untuk Actimel® dan produk yoghurt probiotik lain di mengandung dan penyusuan.

Apa jenis Actimel® yang ada?

Actimel® tersedia dalam versi klasik dan versi yang lebih ringan dengan kandungan lemak hanya 0.1%. Kedua-dua jenis terdapat dalam pelbagai rasa seperti klasik, strawberi dan vanila.

Adakah Actimel® bebas gluten?

Actimel® bebas gluten.