Kesan sampingan perencat ACE | Perencat ACE

Kesan sampingan perencat ACE

Pada awal terapi penurunan yang kuat dalam darah tekanan dengan pening mungkin berlaku, itulah sebabnya disyorkan dos awal yang rendah. Sekiranya terdapat penurunan yang kuat darah tekanan, pesakit menerima cecair melalui vena (infus) dan bahagian atas badannya dibaringkan rata sementara kaki diposisikan tinggi sehingga lebih banyak darah dapat mengalir kembali ke bahagian atas badan. Kesan sampingan biasa dari ACE inhibitors kering mudah marah batuk dalam 10-15% pesakit.

Apabila mengambil ACE inhibitors, terdapat peningkatan dalam kalium, darah garam, kerana kurang aldosteron yang dihasilkan, yang bertanggungjawab untuk perkumuhan kalium. Ia juga boleh menyebabkan edema angioneurotic: pembengkakan bibir dan selaput lendir mulut. Kesan sampingan yang kurang kerap adalah reaksi kulit alergi, pengurangan sel darah merah (anemia) Atau sel darah putih (leukopenia).

Oleh kerana ubat tersebut dikeluarkan dari badan dengan air kencing melalui ginjal, kemungkinan fungsi ginjal merosot. Kesan sampingan ini berlaku terutamanya pada pesakit yang mempunyai buah pinggang kapal rosak oleh arteriosclerosis. Salah satu kesan sampingan utama ACE inhibitors mudah marah batuk.

Ini dapat dijelaskan oleh fungsi enzim penukaran angiotensin. Selain fungsi menukar angiotensin 1 ke angiotensin 2, ia juga mempunyai fungsi yang disebut kinase. Ini bermaksud bahawa enzim juga memecah tisu hormon, apa yang disebut kinin, seperti bradikinin dan bahan P. Tisu ini hormon memainkan peranan penting dalam keradangan.

Bersama dengan faktor endogen lain, mereka menyebabkan vasodilatasi. Ini penting dalam keadaan keradangan sehingga sel-sel imun dapat mengakses jaringan yang berpenyakit. Di samping itu, mereka juga memastikan kesakitan pemekaan.

Fungsi-fungsi ini biasanya diatur dengan baik oleh penukaran angiotensin enzim, kerana mereka merosakkan tisu hormon. Inhibitor ACE menghalang pemecahan bradikinin dan zat P. Ini bermaksud bahawa hormon tisu semakin banyak. Kelebihannya ialah, selain tekanan darah-kesan penurunan perencat ACE, vasodilasi berlaku.

Ini seterusnya menyebabkan pengurangan dalam tekanan darah. Kelemahannya ialah hormon tisu ini boleh mencetuskan gejala keradangan. Mereka boleh menjengkelkan ujung saraf dengan memekatkannya kesakitan.

Semasa rawatan dengan perencat ACE, mereka melakukan ini lebih baik di tekak. Di samping itu, meningkat kalium tahap yang disebabkan oleh perencat ACE dapat memperhebatkan proses ini. Hormon vaskular juga boleh menyebabkan edema.

Ini berlaku terutamanya di bahagian badan di mana terdapat banyak tisu spongy. Ini adalah perkara di leher kawasan. Di sinilah perencat ACE boleh menyebabkan edema.

Oleh itu, terdapat risiko angioedema yang mengancam nyawa. Oleh itu, kesan sampingan mudah marah batuk harus dipandang serius. Pada beberapa pesakit, batuk yang mudah tersinggung terjadi tepat pada awal terapi, sementara pada pasien lain tidak diperhatikan sampai beberapa minggu setelah bermulanya perawatan.

Sekiranya batuk yang mudah tersinggung diperhatikan, doktor harus dimaklumkan dengan segera. Situasi yang mengancam nyawa jarang berlaku, tetapi boleh berlaku. Ini dapat dielakkan dengan bertindak lebih awal.

Dalam kebanyakan kes, ini diikuti dengan beralih ke ubat lain untuk menurunkan tekanan darah, Yang dipanggil angiotensin 2 penyekat reseptor. Bersama, hyperlipidemia sepadan dengan peningkatan lipid darah. Ini berperanan dalam peningkatan tekanan darah dan juga dalam rawatan dengan ubat antihipertensi seperti ACE inhibitor.

Kedua-dua tekanan darah tinggi dan lipid darah tinggi meningkatkan risiko berkembang arteriosclerosis. Aterosklerosis seterusnya meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Ini adalah antara penyebab kematian yang paling biasa.

Pelbagai langkah dan ubat digunakan untuk mengurangkan faktor risiko ini. Walau bagaimanapun, beberapa langkah dan ubat mengurangkan satu faktor risiko sambil meningkatkan yang lain. Sebagai contoh, terdapat pelbagai ubat antihipertensi yang meningkatkan lipid darah - dengan kata lain, ia boleh menyebabkannya hyperlipidemia. Menurut pengetahuan semasa, perencat ACE tidak ada di antara mereka. Ini bermaksud bahawa risiko berkembang atau meningkat hyperlipidemia melalui ACE inhibitor lebih rendah daripada dengan ubat antihipertensi lain.