Kesan sampingan dari diet | Menurunkan berat badan menggunakan tablet atau kapsul

Kesan sampingan dari diet

Sebilangan besar kapsul atau tablet yang seharusnya dapat membantu menurunkan berat badan tidak berkesan. Tablet atau kapsul herba sahaja tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap penurunan berat badan. Kesan sampingan boleh merangkumi masalah pencernaan dan ketidakselesaan fizikal.

Ubat-ubatan yang diresepkan secara khusus boleh mempunyai kesan sampingan yang serius dari bahagian yang mengancam nyawa. Diuretik, misalnya, menyebabkan kehilangan air yang teruk, yang juga penting untuk membuang air besar elektrolit. Ini boleh menyebabkan aritmia jantung.

Pengikat lemak berinteraksi dengan penyerapan lemak makanan dan boleh menyebabkan cirit-birit yang teruk. Penekan selera makan sangat berbahaya. Mereka mempunyai kesan kuat pada sistem kardiovaskular.

Dalam beberapa kes, mereka boleh menyebabkan pening, tekanan darah tinggi, gangguan irama atau fibrilasi ventrikel. Jadi tablet atau kapsul yang seharusnya dapat membantu menurunkan berat badan anda bukan sahaja memerlukan banyak wang, malah boleh membahayakan. Mereka yang mengekalkan defisit kalori sederhana dan memperhatikan pengambilan semua makro dan mikronutrien penting, sebaliknya, bukan sahaja akan merasa lebih sihat dan segar, tetapi juga akan menurunkan berat badan secara sederhana tetapi dalam jangka masa panjang.

Berapa banyak / bolehkah saya menurunkan berat badan dengan bentuk diet tablet / kapsul?

Mereka yang mengambil tablet atau kapsul sahaja dan mengekalkannya seperti biasa diet tidak akan dapat menurunkan berat badan. Dengan julap or diuretik, paling banyak kehilangan kandungan usus atau air dapat direkodkan. Kesan serupa berlaku jika anda mengurangkan pengambilan karbohidrat secara radikal sebagai sebahagian daripada karbohidrat rendah diet.

Mayat pergi ke kedai glikogen di hati dan otot dan kehilangan air. Defisit kalori yang sederhana menyebabkan penurunan berat badan yang rendah tetapi jangka panjang, kali ini disebabkan secara beransur-ansur membakar simpanan lemak. Bergantung pada berat awal dan ukuran defisit, setengah kilo hingga satu kilo seminggu dapat hilang.

Bagaimana saya dapat mengelakkan kesan yoyo dengan diet ini?

Kesan yo-yo selalu berlaku apabila tabiat lama dikembalikan setelah diet atau perubahan diet. Walaupun jumlah perolehan badan berkurang sedikit, selepas diet, jumlah makanan yang dimakan sekali lagi lebih tinggi daripada penggunaan tenaga. Lebihan disimpan secara semula jadi dalam pembalut lemak. Untuk mengelakkan kesan yo-yo, selepas diet, penjagaan harus terus diambil agar tidak memakan lebih banyak kalori daripada yang sebenarnya digunakan oleh badan. Peningkatan penggunaan dapat dicapai melalui senaman atau sukan, dan otot yang jengkel latihan berat malah meningkatkan penggunaan tenaga pada waktu rehat.

Penilaian perubatan mengenai diet

Kesan pil diet atau tablet dan kapsul lain belum lagi meyakinkan dalam kajian saintifik. Sekiranya demikian, hanya sokongan minimum untuk perubahan diet yang mungkin. Banyak persediaan, terutamanya ubat-ubatan preskripsi, boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius dan mengancam nyawa dalam keadaan tertentu.

Sebagai tambahan kepada janji-janji yang tidak masuk akal dari beberapa pil ajaib, ini boleh menyebabkan kerosakan serius kepada pengguna. Dari sudut perubatan, tablet atau kapsul untuk pengurangan berat badan yang sihat benar-benar berlebihan hingga berbahaya. Sesiapa yang ingin menurunkan berat badan secara sihat dan dalam jangka masa panjang dan ingin mengurangkan simpanan lemak yang berlebihan harus bergantung pada gabungan diet dan senaman yang seimbang. Sesiapa yang mempunyai kekurangan kalori sederhana yang memakan semua nutrien, terutamanya protein dan lemak sihat, mempunyai peluang yang jauh lebih baik untuk menghilangkan berat badan yang menjengkelkan dengan cara yang sihat dan mengekalkan kejayaan dalam jangka masa panjang.