Kesan sampingan pada jantung | Kesan sampingan Amitriptyline

Kesan sampingan pada jantung

Pesakit mengambil amitriptyline mesti menjangkakan peningkatan kesan buruk, terutamanya dalam 2 minggu pertama. Kesan sampingan dari amitriptyline yang mempengaruhi jantung sangat kerap. Di satu pihak, ia boleh menyebabkan kenaikan jantung kegagalan, itulah sebabnya pesakit dengan penyakit seperti ini disarankan untuk tidak mengambil amitriptyline.

Di samping itu, amitriptyline boleh menyebabkan kesan sampingan pada jantung, seperti degupan jantung yang lebih cepat (tachycardia) atau jantung berdebar (berdebar-debar). Perubahan ECG juga sering berlaku (iaitu pada setiap kesepuluh pesakit) ketika mengambil amitriptyline. Di samping itu, pesakit menjadi semakin pening setelah bangun, seperti sistem kardiovaskular boleh dipengaruhi oleh Armitriptyline.

Ini membawa kepada hipotensi ortostatik yang disebut, yang bermaksud bahawa darah tekanan sangat rendah. Ini boleh menyebabkan pesakit menjadi pening jika dia berdiri terlalu cepat, seperti otak tidak dapat dibekalkan dengan mencukupi darah untuk masa yang singkat. Sejak banyak kesan sampingan amitriptyline memberi kesan kepada jantung, adalah penting bahawa pesakit diperiksa secara berkala melalui ECG dan pesakit memberitahu doktor jika dia sering tersekat atau menyedari degupan jantung yang terlalu cepat. Secara amnya, amitriptilin sering (pada 1-10% daripada semua pesakit) menyebabkan kesan sampingan pada jantung, yang membawa kepada perubahan ECG. Di samping itu, yang disebut Sekatan AV boleh berlaku, mengakibatkan degupan jantung tidak teratur (aritmia jantung).

Tempoh kesan sampingan

Berapa lama kesan sampingan amitriptyline terakhir sangat sukar untuk dianggarkan. Namun, secara amnya, kesan sampingannya berlaku dalam dua minggu pertama, dan dengan demikian lebih ketara daripada yang sebenarnya antidepresan sifat amitriptyline. Ini disebabkan oleh fakta bahawa memerlukan sejumlah waktu sehingga utusan menjadi bahan serotonin dan noradrenalin hadir di otak dan darah dalam peningkatan kepekatan, yang seterusnya membawa kepada peningkatan mood dan kesan antidepresif.

. kesan sampingan amitriptyline, sebaliknya, mulakan lebih awal, kerana apa yang disebut kesan antikolinergik sudah berlaku setelah beberapa hari dan menyebabkan masalah kepekatan dan peningkatan keletihan. Tempoh kesan sampingan harus dihadkan pada 2-3 minggu pertama. Walaupun begitu, sebilangan pesakit mungkin mengalami kesan sampingan amitriptyline secara kekal. Penting di sini bahawa pesakit memutuskan sendiri apakah kesan antidepresif amitriptyline melebihi kesan sampingan dan sama ada ubat itu meningkatkan kualiti hidupnya. Berapa lama kesan sampingan pengambilan amitriptyline sangat bergantung pada dos, berat badan dan metabolisme individu pesakit.

Pengurangan libido

Secara amnya, amitriptyline ubat psikotropik adalah ubat dengan banyak kesan sampingan. Kesan sampingan saraf pusat amitriptilin yang agak biasa adalah penurunan libido. Ini bermaksud bahawa banyak pesakit hanya mempunyai keinginan seksual yang berkurang kerana pengambilan amitriptyline.

Dalam beberapa kes, ini boleh berlaku sehingga pesakit menjadi mati pucuk semasa mengambil ubat. Walau bagaimanapun, mati pucuk ini terhad kepada tempoh pengambilan amitriptyline. Sekiranya pesakit berhenti mengambil Amitriptyline, kesan sampingan seperti kehilangan libido dapat dibalikkan dan pesakit dapat merasakan keseronokan seksual lagi setelah beberapa saat.

Secara amnya, ramai pesakit lelaki khususnya takut akan kesan yang tidak diingini ini, tetapi harus diingat bahawa pesakit yang berada dalam fasa kemurungan juga tidak mempunyai keinginan seksual dan tidak dapat merasakan keinginan seksual (libido). Oleh itu, kehilangan libido sebagai kesan sampingan amitriptyline adalah kesan sampingan yang harus diterima oleh pesakit sekiranya ini bermakna mereka merasa lebih baik lagi dan dapat mengambil bahagian dengan lebih aktif dalam kehidupan. Pengurangan libido berlaku pada setiap pesakit ke-100 - ke-1000. Mati pucuk juga jarang berlaku.