Tanda-tanda Buruh: Cara Mengetahui Bila Ia Bermula

Kemungkinan pertanda kelahiran

Beberapa minggu sebelum kelahiran, bayi bertukar kedudukan dan badan wanita mula bersedia untuk kelahiran. Wanita hamil boleh merasakan perubahan ini dengan lebih atau kurang jelas: perut menurun, yang menjadikan pernafasan lebih mudah. Pada masa yang sama, bagaimanapun, tekanan bayi pada pundi kencing dan usus meningkatkan keinginan untuk membuang air kecil dan besar. Keletihan dan rasa berat, kehilangan tidur dan selera makan atau kegelisahan umum adalah petanda lebih lanjut. Tidak semua wanita menyedari perubahan ini. Sebaliknya, pecah ketuban, pelepasan palam lendir dan kontraksi adalah tanda yang boleh dikenali dan tipikal untuk semua wanita hamil.

Kelahiran: Tanda-tanda yang jelas

Tanda kelahiran yang jelas ialah keluarnya palam lendir yang menutup serviks semasa kehamilan. Satu hingga dua hari sebelum kelahiran, atau selewat-lewatnya pada hari kelahiran, ia tertanggal dan keluar dalam lendir, diikuti dengan sedikit pendarahan. Proses ini juga dipanggil lukisan.

Buruh menurun dan pramatang

Kontraksi tidak teratur bermula seawal minggu ke-20 kehamilan dan meningkat dengan ketara dalam keteraturan dan intensiti apabila kehamilan berlangsung. Kira-kira tiga hingga empat minggu sebelum kelahiran, apa yang dipanggil kontraksi menurun mula menjejaskan perubahan kedudukan bayi dan menurunkan perut. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kontraksi ini di sini.

Kontraksi pramatang yang kuat tetapi tidak teratur berkumpul sebagai tanda kelahiran, terutamanya dalam beberapa hari terakhir. Walaupun kontraksi ini kadang-kadang sangat menyakitkan, ia hanya menyebabkan kepala janin menekan kuat ke dalam salur masuk pelvis. Peralihan kepada sakit bersalin yang sebenar, juga dipanggil kontraksi pembukaan atau kontraksi serviks, adalah lancar.

Minggu ke-40: Tanda-tanda kelahiran

Kontraksi pembukaan yang dipanggil menentukan permulaan sebenar buruh. Mereka bertahan purata 30 hingga 60 saat setiap satu dan berlaku secara teratur setiap lima hingga 20 minit. Disebabkan oleh penguncupan berterusan dan pelbagai proses metabolik ini, serviks secara beransur-ansur mula terbuka. Kesakitan yang berkaitan dengan kontraksi pembukaan dirasakan sangat berbeza oleh wanita.

Bersalin menghampiri: Bila ke klinik selewat-lewatnya?

Palam lendir, ketuban pecah dan pengecutan adalah tanda-tanda yang jelas: Kelahiran sudah dekat, bayi sedang berjalan. Anda harus pergi ke hospital atau pusat kelahiran atau maklumkan kepada bidan tentang kelahiran di rumah yang akan datang jika kontraksi biasa datang pada selang masa sepuluh minit atau kurang dan bertahan lebih lama daripada setengah jam.