Silikon: Penilaian Keselamatan

Kumpulan Pakar Inggeris di vitamin and Mineral (EVM) terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2003 dan, di mana data yang mencukupi tersedia, tetapkan yang disebut Safe Upper Level (SUL) atau Level Guidance untuk setiap mikronutrien. SUL atau Tahap Panduan ini menunjukkan jumlah mikronutrien maksimum yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk silikon ialah 760 mg. Amaun maksimum yang selamat di atas adalah untuk elemen silikon dan bersamaan dengan kira-kira 1,500 mg silikon dioksida (silika).

Kesan buruk kerana tinggi silikon pengambilan melalui makanan konvensional tidak diketahui. Dalam kajian haiwan, tidak kesan buruk berlaku pada pengambilan 3 g silikon dioksida per kg berat badan setiap hari.

NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - yang tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan - ditetapkan oleh EVM pada kadar 2.5 g (2,500 mg) silikon dioksida per kg berat badan setiap hari berdasarkan kajian haiwan. Jumlah ini kira-kira 100 kali ganda maksimum harian selamat untuk silikon bagi seseorang yang beratnya 70 kg.

Kesan buruk daripada pengambilan silikon yang berlebihan

Pesakit mengambil magnesium trisilikat sebagai antasid (ubat yang digunakan untuk meneutralkan perut asid) didapati mempunyai nefrolithiasis (buah pinggang batu) sebagai kesan sampingan jangka panjang, yang dikaitkan dengan silikon yang terdapat dalam ubat.

Jangka panjang penyedutan habuk yang mengandungi silikon dalam jumlah besar menyebabkan silikosis (debu paru-paru penyakit) serta nefropati (buah pinggang penyakit) pada pekerja dalam industri seramik. Kesan buruk seperti itu tidak boleh berlaku melalui pengambilan silikon oral dari makanan.

Dalam kajian haiwan, 7.5 g (7,500 mg) silikon dioksida per kg berat badan sehari, yang dimakan lebih dari 21 bulan, menyebabkan gangguan pertumbuhan.

Kajian manusia yang signifikan mengenai keselamatan pengambilan silikon tinggi yang berterusan sayangnya kurang, tetapi hasil kajian pada haiwan menunjukkan bahawa jumlah silikon yang agak besar juga diterima pada manusia tanpa kesan sampingan yang tidak diingini.