Silikosis: Punca, Tanda, Pencegahan

Pneumokoniosis: Penerangan

Doktor merujuk kepada pneumokoniosis (pneuma Yunani = udara, konis = habuk) sebagai pneumoconiosis. Pneumokoniosis berlaku apabila tisu paru-paru diubah secara patologi oleh habuk bukan organik (mineral atau logam) yang disedut. Jika tisu penghubung paru-paru parut dan mengeras, pakar bercakap tentang fibrosis.

Banyak kumpulan pekerjaan terdedah kepada habuk berbahaya. Oleh itu, paru-paru debu adalah salah satu penyakit pekerjaan yang paling biasa. Bergantung pada jenis habuk yang disedut, perbezaan dibuat antara penyakit paru-paru habuk benigna dan malignan, yang berbeza dari segi bahayanya.

Paru-paru debu benigna

Sesetengah habuk hanya dimendapkan dalam tisu paru-paru, tetapi pada mulanya tidak mencetuskan tindak balas keradangan. Berbeza dengan habuk malignan, fungsi paru-paru pneumokoniosis jinak hanya merosot dari semasa ke semasa dalam kes individu.

Habuk jinak

Penyakit paru-paru debu

Jelaga, grafit, habuk arang batu

antrakosis

Debu besi

Siderosis, pneumoconiosis pengimpal

Debu barium

barytosis

Habuk timah

stannose

Kaolin (tanah liat putih untuk pengeluaran porselin)

Silikatosa (aluminosa)

Antimoni (mineral cth. untuk aloi plumbum)

antimonose

Talk (magnesium silikat hidrous, cth. sebagai komponen utama batu sabun)

talcose

Pneumokoniosis malignan

Debu ganas selalunya membawa kepada perubahan paru-paru yang berbahaya. Tisu paru-paru menjadi semakin parut, yang boleh menyekat pengambilan oksigen dengan ketara. Apabila penyakit itu berlanjutan, tisu paru-paru mengeras akibat fibrosis.

Habuk ganas

Penyakit paru-paru debu

Debu kuarza (kristobalit, tridimit)

asbestos

berilium

Berilliosis

Logam keras (tungsten, titanium, kromium, molibdenum)

Pneumokoniosis logam keras

Habuk palam pergigian bercampur

Pneumokoniosis juruteknik pergigian

aluminium

Aluminosa

Habuk (disebabkan oleh habuk tak organik) berbeza dengan penyakit paru-paru yang disebabkan oleh bahan organik (seperti najis burung, acuan bijirin). Ini termasuk dalam istilah alveolitis alergik eksogen. Ini adalah keradangan alveoli akibat tindak balas alahan terhadap protein haiwan yang disedut atau spora kulat. Peladang (paru-paru petani) atau penternak burung (paru-paru penternak burung) biasanya terjejas.

Paru-paru debu: kekerapan

Silikosis

Silikosis adalah salah satu penyakit pekerjaan yang paling biasa pada paru-paru dan kebanyakannya ditemui pada pelombong. Anda boleh membaca semua yang anda perlu tahu tentang perkembangan, kursus, rawatan dan prognosis bentuk pneumokoniosis ini dalam artikel Silikosis!

Asbestosis

Satu lagi jenis pneumokoniosis yang terkenal adalah disebabkan oleh penyedutan gentian asbestos, yang digunakan secara besar-besaran untuk bahan penebat kalis api, pelapisan fasad dan pakaian pelindung kalis api - sehingga kesan merosakkan paru-paru dan karsinogeniknya ditemui. Baca lebih lanjut mengenai asbestosis!

Paru-paru debu: gejala

Tanda-tanda paru-paru debu boleh sangat berbeza. Pesakit biasanya tidak mempunyai simptom, terutamanya apabila habuk benigna termendap di dalam paru-paru. Hanya selepas bertahun-tahun batuk dan sesak nafas berlaku semasa melakukan senaman fizikal. Jika tisu paru-paru telah berubah akibat terhidu bahan toksik, gejala pneumokoniosis bergantung kepada tahap keradangan atau fibrosis. Gejala biasa ialah

 • bronkitis
 • Batuk kering yang boleh bertahan selama bertahun-tahun
 • Kelemahan dan penurunan berat badan
 • radang paru-paru
 • sesak nafas

Paru-paru debu: punca dan faktor risiko

Mereka yang terjejas biasanya terdedah kepada habuk berbahaya selama bertahun-tahun - selalunya di tempat kerja. Aktiviti penting atau bidang pekerjaan yang meningkatkan risiko paru-paru debu adalah, sebagai contoh

debu

Aktiviti atau pekerjaan yang berisiko

Jelaga, grafit, habuk arang batu

Perlombongan (terutamanya arang batu keras), penduduk bandar perindustrian lebih berisiko daripada penduduk luar bandar

Debu besi

Kerja mengimpal

Debu barium sulfat

Pengekstrakan barit (mineral boleh degradasi), teknologi penggerudian dalam (barium sebagai cecair penggerudian), penggunaan dalam industri automotif dalam plastik dan tikar penebat dan sebagai komponen konkrit berat

Habuk timah

terutamanya dalam industri kaca

kaolin

Pengekstrakan tanah liat putih, pengeluaran porselin

antimoni

Perlombongan (pengekstrakan antimoni, lombong bijih); pengeluaran penebat kabel, bahan binaan (cth. kerajang), peralatan elektrik, tekstil dan plastik kalis api; kalis api untuk cat

Talk (magnesium silikat hidrous, cth. sebagai komponen utama batu sabun)

Industri tayar

Debu kuarza (kristobalit, tridimit)

Industri kerikil dan pasir, letupan pasir, pengeluaran simen, perlombongan bijih dan arang batu

asbestos

Pemprosesan bahan penebat, simen asbestos, bahan refraktori; tetulang plastik; kerja pembinaan

berilium

Logam keras (tungsten, titanium, kromium, molibdenum)

terutamanya kerja logam keras seperti pengisaran, pensinteran, tuangan (cth. pembuatan alat)

Habuk pemotong gigi

teknologi pergigian

aluminium

Kejuruteraan mekanikal, industri pembungkusan, industri pembinaan; kereta api, kereta, pembinaan pesawat; pengeluaran konkrit berudara, industri cat dan varnis; roket dan bahan letupan; bahaya khususnya semasa kerja kimpalan aluminium dan pengeluaran serbuk aluminium

Faktor penentu untuk perkembangan paru-paru debu ialah

 • tempoh pendedahan kepada habuk
 • jumlah habuk yang disedut
 • saiz zarah debu: Zarah debu yang lebih besar dikekalkan dalam nasofaring. Sebaliknya, zarah dengan diameter kurang daripada 2.5 mikrometer boleh menembusi ke dalam alveoli dan dimendapkan di sana.

Paru-paru debu: pemeriksaan dan diagnosis

Doktor yang bertanggungjawab untuk penyakit paru-paru ialah pakar pulmonologi atau pakar perubatan pekerjaan. Pertama sekali, doktor akan bertanya beberapa soalan tentang tempat kerja dan simptom anda untuk menentukan sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan yang mungkin termasuk:

 • Berapa lama anda mengalami simptom anda (cth. batuk, sesak nafas)?
 • Adakah anda mempunyai kahak apabila anda batuk?
 • Adakah anda mengalami kesukaran bernafas?
 • Adakah anda berasa letih dan letih yang luar biasa?
 • Adakah anda telah menurunkan berat badan?
 • Apakah profesion yang anda miliki sebelum pekerjaan anda sekarang?
 • Adakah anda kerap menghirup habuk?
 • Adakah terdapat sebarang langkah perlindungan khas di tempat kerja anda, seperti memakai topeng pelindung atau cermin mata, dan adakah anda mematuhinya?
 • Adakah pengukuran zarah telah dijalankan di tempat kerja anda?

Pemeriksaan fizikal dan X-ray

Pemeriksaan fizikal am berikutan perundingan dengan doktor. Mendengar dan mengetuk paru-paru (auskultasi dan perkusi) adalah bahagian penting dalam hal ini.

Paru-paru anda kemudiannya di-x-ray (x-ray dada): Kawasan paru-paru yang meradang kelihatan sebagai kawasan keputihan pada X-ray akibat peningkatan pengumpulan cecair. Dalam kes yang teruk, sejumlah besar cecair terkumpul di dalam paru-paru. Doktor merujuk kepada ini sebagai edema pulmonari toksik.

Ujian fungsi paru-paru

Analisis gas darah dan spiroergometri

Untuk mengetahui kesan penyakit paru-paru kongestif pada bekalan oksigen anda, doktor akan mengambil sampel darah untuk analisis gas darah. Ini melibatkan mengukur paras oksigen dan karbon dioksida dalam darah anda. Dalam kes pneumokoniosis yang teruk, oksigen dikurangkan dan karbon dioksida meningkat, kerana pertukaran kedua-dua gas dalam paru-paru yang berpenyakit hanya mungkin pada tahap yang terhad.

Memandangkan gangguan pertukaran gas pada permulaan penyakit ini amat ketara semasa melakukan senaman fizikal, spiroergometri (pada ergometer basikal) juga dijalankan untuk menentukan nilai gas darah - pemeriksaan yang sangat bermaklumat yang juga digunakan untuk pendapat pakar untuk menilai kardio- prestasi pulmonari.

Tomografi komputer

Computed tomography (CT) menyediakan imej paru-paru yang lebih terperinci daripada pemeriksaan X-ray. Walau bagaimanapun, ia dikaitkan dengan pendedahan radiasi yang lebih besar untuk pesakit dan oleh itu biasanya hanya digunakan dalam kes khas - contohnya dalam kes yang disyaki kanser paru-paru (kemungkinan akibat paru-paru debu kuarza).

Biopsi paru-paru

Sampel tisu boleh diambil dari paru-paru dengan pelbagai cara, contohnya sebagai sebahagian daripada endoskopi paru-paru (bronkoskopi). Sampel itu kemudiannya diperiksa dengan lebih teliti di makmal. Dengan cara ini, hubungan antara pekerjaan/tempat kerja dan pneumoconiosis boleh diwujudkan tanpa keraguan.

Lavage bronchoalveolar

Sebagai sebahagian daripada bronkoskopi, lavage bronchoalveolar ("lavage paru-paru") juga boleh dijalankan bersama-sama dengan biopsi paru-paru. Untuk tujuan ini, larutan garam dititiskan ke dalam bronkus melalui bronkoskop (alat berbentuk tiub dengan sumber cahaya dan kamera di hujungnya) dimasukkan ke dalam paru-paru. Ini membolehkan sel dan bahan asing yang disedut (seperti gentian asbestos) dikeluarkan. Larutan pembilasan (dengan sel dan bahan asing) kemudiannya disedut melalui bronkoskop dan diperiksa secara terperinci.

Prosedur ini boleh digunakan untuk mengesahkan diagnosis asbestosis, contohnya. Di samping itu, lavage bronchoalveolar - serta spiroergometry - sesuai untuk pendapat pakar.

Paru-paru debu: rawatan

Sesetengah pesakit dengan pneumoconiosis ditetapkan apa yang dipanggil bronkodilator - ubat-ubatan yang meluaskan saluran pernafasan dengan mengurangkan ketegangan otot dalam bronkus. Ini boleh memudahkan pesakit bernafas.

Dalam kes yang sangat teruk, pesakit bergantung kepada bekalan oksigen yang berasingan (silinder oksigen). Mereka mungkin memerlukan paru-paru baru (pemindahan paru-paru).

Pemberian glukokortikoid (“kortison”) atau imunosupresan untuk radang pneumokoniosis atau fibrosis pulmonari telah terbukti tidak berkesan.

Pneumokoniosis: perkembangan penyakit dan prognosis

Perkembangan kebanyakan penyakit paru-paru debu boleh dicegah jika pesakit tidak lagi menyedut habuk berbahaya. Keradangan biasanya sembuh dalam tempoh beberapa minggu, dengan syarat mereka yang terjejas melindungi diri mereka dengan secukupnya daripada pendedahan habuk yang besar. Walau bagaimanapun, sebarang parut pada tisu paru-paru yang telah berlaku tidak boleh diterbalikkan.

Sekiranya pesakit terus terdedah kepada bahan pencemar selama bertahun-tahun, penyakit ini boleh menjadi lebih teruk dan membawa kepada fibrosis pulmonari yang teruk. Di samping itu, beberapa habuk (seperti habuk kuarza) boleh menyebabkan kanser.

Pneumokoniosis penyakit pekerjaan

Paru-paru debu: pencegahan

Untuk mengelakkan perkembangan pneumoconiosis atau menghentikan pneumoconiosis sedia ada daripada berkembang, anda harus mengikuti petua ini:

 • Elakkan daripada menyedut habuk.
 • Mematuhi langkah berjaga-jaga kesihatan dan keselamatan di tempat kerja.
 • Pastikan majikan anda menyediakan langkah perlindungan yang ditetapkan secara sah seperti pakaian khas, topeng pernafasan, cermin mata keselamatan atau peralatan pengudaraan dan pengekstrakan.
 • Mengambil bahagian dalam pemeriksaan kesihatan pekerjaan.
 • Ambil kesempatan daripada pemeriksaan perubatan pencegahan.
 • Berhenti merokok (merokok juga boleh merosakkan paru-paru dengan teruk dan seterusnya meningkatkan risiko kanser).

Jumpa doktor keluarga anda, doktor syarikat atau pakar paru-paru pada masa yang sesuai jika anda mengalami simptom. Jika paru-paru habuk dikesan pada peringkat awal, anda berpeluang mengambil langkah yang sesuai (menyesuaikan atau menukar tempat kerja anda, dsb.) untuk melindungi diri anda daripada pendedahan selanjutnya. Ini boleh menghalang atau sekurang-kurangnya melambatkan akibat serius penyakit paru-paru debu (seperti kanser paru-paru).