Silymarin (Ekstrak Buah Milk Thistle): Definisi, Metabolisme, Ketersediaan Bio

Silymarin adalah ekstrak buah dan berasal dari susu thistle (Silybum marianum). Tumbuhan perubatan ini tergolong dalam keluarga komposit (Asteraceae), subfamily Carduoideae. Dengan ketinggian batang dari 20 cm hingga 150 cm, ramuan tahunan hingga dua tahunan mudah dikenali dengan daunnya yang berwarna hijau-hijau dan bunga ungu. Thistle susu tumbuh dengan baik di tanah kering dan berbatu dan terdapat di Afrika Utara, Asia Kecil, selatan Rusia dan wilayah Mediterranean. Tumbuhan ini diusahakan dan ditanam di Austria, Hungary, Jerman, Argentina, Venezuela dan China. Buah coklat hitam dari susu thistle terdiri daripada 20% hingga 30% minyak kaya lemak dengan kandungan asid linoleat tinggi, 25% hingga 30% protein, 1.5% hingga 3% silymarin, serta fitosterol dan lendir. Kompleks silymarin yang dihasilkan terdiri daripada flavanolignans silybin (atau silibinin), silicristin, silidianin, isosilibin dan flavanonol taxifolin. Pada kadar 40% hingga 70%, silybin merupakan bahagian terbesar dan mempunyai aktiviti biologi tertinggi.

Metabolisme

Selepas pengambilan oral, silymarin diserap oleh 20% hingga 50%. Flavanolignan disatukan dengan sulfat dan asid glukuronat di hati dan kemudian masukkan plasma dan bile. Selepas 4 hingga 6 jam, plasma maksimum kepekatan mencapai 1.3 μg / ml hingga 1.7 µg / ml. 80% silymarin diekskresikan dalam bile dan kira-kira 10% memasuki peredaran enterohepatik (usus-hati peredaran).

bioavailabiliti

. bioavailabiliti silymarin rendah dan bergantung pada kepekatan serta kehadiran bahan-bahan lain (seperti flavonoid, derivatif fenolik, protein, tokoferol, dll.). Penambahan fosfatidilkolin atau ß-siklodekstrin menjadikan silymarin lebih mudah didapati secara bio.