Latihan sederhana | Kurangkan tekanan - bantu melalui fisioterapi

Senaman sederhana

  • Latihan yang sangat berkesan untuk kelonggaran sedang berehat. Pesakit harus berhenti kerja selama 5 minit dan "menyerahkan diri". Masa ini penting untuk mengurangkan tekanan pada masa ini.

    Rehat selama 5 minit ini berfungsi paling baik dalam keadaan tekanan yang sangat besar, kerana ia membantu anda mendapatkan kembali kekuatan anda. Jauhkan diri dari meja atau tempat kerja anda untuk waktu yang singkat, tutup mata, duduk santai dan tarik nafas dalam-dalam. Tidak memikirkan apa-apa dan hanya menumpukan perhatian bernafas. Sekiranya anda berpeluang, berbaring telentang atau duduk bersila (biasa yoga kedudukan).

Pengurangan tekanan di pejabat - petua

Selalunya tekanan disebabkan oleh terlalu banyak tugas yang datang pada masa yang sama atau terlalu banyak kesan di sekitar tempat kerja. Postur yang betul di tempat kerja juga penting.

  • Sekiranya terdapat terlalu banyak tugas pada waktu yang sama, tugas tersebut harus diproses secara tersusun atau tugas harus diserahkan.

    Selalunya faktor tekanan meningkat selepas bekerja atau sebelum bercuti. Sama ada kerana kerja tidak selesai atau kerana sudah jelas sebelum bercuti bahawa akan ada lebih banyak kerja selepas percutian. Dalam situasi seperti ini, anda harus cuba mematikan dan sedar bahawa selepas percutian semuanya dapat diselesaikan satu demi satu.

  • Semasa bekerja, sebilangan kelonggaran dan melonggarkan senaman berguna untuk mengurangkan tekanan. Lingkaran bahu dan trapezius regangan harus dilakukan lebih kerap untuk mengelakkan ketegangan meningkat. 5 minit masa dan berehat, memikirkan apa-apa dan bernafas boleh juga mengurangkan tekanan di antara.
  • Semasa rehat makan tengah hari, baik meninggalkan bangunan sepenuhnya dan berjalan-jalan di alam semula jadi atau mengadakan "Power Nap" di mana badan dapat tumbuh semula dengan sangat baik.

Pengurangan tekanan melalui sukan

Sukan adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengatasi tekanan. Walau bagaimanapun, anda harus membezakan sedikit antara jenis orang anda. Sukan yang menyumbang sedikit sebanyak kelonggaran adalah yoga, Pilates, Tai Chi dan cahaya latihan berat.

Latihan kekuatan secara amnya sangat penting untuk mencapai nada otot yang baik dan untuk mengatasi postur badan yang lemah. Sukan seperti Zumba, aerobik, latihan kardio atau sukan berpasukan sangat sesuai untuk pesakit tekanan yang lebih tenang. Secara umum, bagaimanapun, seseorang tidak boleh membuat generalisasi tentang kemungkinannya, kerana penting bagi setiap orang untuk mencari sukan yang sesuai untuk dirinya sendiri, yang membuat anda sibuk dan juga dapat menyenangkan.

Muzik semasa bersukan biasanya dapat mengubah fikiran anda dan banyak orang dapat melupakan tekanan kehidupan seharian dengan lebih baik. Sekiranya sukan ini dilakukan secara berkala, sudah terbukti dapat mempromosikan kesejahteraan umum. Tetap pelan latihan untuk bersukan pada minggu bekerja memberi anda struktur dalam kehidupan seharian anda, yang anda perlukan terutama pada waktu tekanan. Kegembiraan pelajaran sukan tertentu atau orang yang anda temui selama ini menaikkan semangat anda.

  • Sekiranya anda sangat aktif dan agak gelisah anda harus memilih sukan yang lebih tenang.
  • Sekiranya anda sedikit lebih introspektif dan cenderung membuat tekanan lebih banyak pada diri sendiri, sukan yang benar-benar membuat anda kecewa disyorkan.