Sindrom Frey: Punca, Gejala & Rawatan

Sindrom Frey adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan peluh tidak normal yang dicetuskan di wajah dan leher kawasan semasa pengambilan makanan atau dengan pelbagai rangsangan seperti mengunyah atau mencicipi.

Apa itu sindrom Frey?

Sindrom Frey (Peluh Gustatory, sindrom Auriculotemporal) adalah peluh yang sangat ketara di leher dan kepala kawasan yang berlaku disebabkan oleh rangsangan gustatory. Ia dinamakan sempena pakar neurologi, Lucja Frey-Gottesmann, yang menjelaskan sindrom ini dengan lebih terperinci pada tahun 1923. Lucja Frey mempelajari seorang lelaki yang mengalami peluh semasa makan setelah luka, yang berlaku terutamanya di kawasan kelenjar parotid. Namun, ada keterangan sebelumnya tentang Baillarger, jadi keadaan sering disebut sindrom Frey-Baillarger. Sindrom Frey telah dijelaskan atau dikaji beberapa kali selama bertahun-tahun. Kajian yang lebih besar berasal dari Laage-Hellmann, di mana mereka juga menangani jangka masa antara kejadian dan trauma yang dialami. Secara keseluruhan, dua bentuk peluh bernafas dapat dibezakan:

  • Berpeluh banyak disebabkan oleh sebab kongenital atau fisiologi. Petunjuk ini biasanya berpeluh simetris yang berlaku di kedua pipi terutamanya selepas makanan pedas.
  • Berpeluh yang tidak normal kerana sebab yang berkaitan dengan penyakit. Ciri khas ini adalah jalan yang tidak rata di seluruh kawasan muka.

Punca

Salah satu kemungkinan penyebab gejala Frey adalah pembedahan membuang kelenjar parotid (parotis), walaupun sindrom biasanya tidak muncul sehingga beberapa bulan kemudian. Pembedahan ini boleh mempengaruhi serat saraf, menyebabkan hubungan silang yang tidak betul dan mencegah rangsangan diarahkan ke lokasi yang betul. Selepas pembedahan, kawasan berpeluh dijumpai terutamanya di kawasan yang disediakan oleh saraf auricularis magnus dan saraf auriculotemporal. Gejala Frey juga boleh berkembang selepas itu keradangan kelenjar parotid atau submandibular atau selepas kecederaan. Punca lain adalah trauma kelenjar tempatan, yang boleh berlaku disebabkan oleh patah sendi temporomandibular. Penyingkiran serviks limfa simpul juga boleh mencetuskan peluh bernafas dalam keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, gangguan saraf pusat seperti encephalitis atau atrofi serebrum juga dianggap sebagai pencetus sindrom Frey.

Gejala, keluhan, dan tanda

Individu yang terjejas mengalami peluh wajah yang banyak yang berlaku dalam beberapa minit selepas rangsangan gustatory. Gejala lain termasuk kemerahan dan pembengkakan kulit dan membakar atau sensasi kesemutan di kawasan yang terjejas.

Diagnosa

Untuk menentukan sejauh mana peluh berlaku, doktor melakukan Minor yodium-perujian kanji. The yodium-kekuatan ujian menggunakan larutan alkohol yang mengandungi 10 peratus minyak kastor dan 1.5 peratus yodium. Yang kulit dilumurkan dengan penyelesaian ini di rantau kelenjar parotid dan disapu dengan kanji serbuk. Rangsangan gustatory kemudiannya dibuat untuk menentukan kawasan mana yang sangat dipengaruhi oleh peluh dengan menggunakan warna biru.

Rawatan dan terapi

Sindrom Frey dirawat dengan ubat dan pembedahan. Salah satu pilihan untuk rawatan adalah memotong serat saraf sekretori untuk mengelakkannya tumbuh ke dalam kelenjar peluh. Pendekatan lain adalah untuk memisahkan serat saraf dari kelenjar peluh dengan memasukkan bahan atau otot alloplastik. Sebagai tambahan, penyelesaian untuk permohonan ke kulit juga ditetapkan, termasuk, sebagai contoh, scopolamine. Walau bagaimanapun, ini hanya berkesan untuk waktu yang singkat dan mesti digunakan semula berulang kali ke kawasan yang terjejas. Ia juga disarankan untuk digunakan deodoran yang mengandungi aluminium klorida. aluminium klorida adalah bahan antiperspirant yang terkandung dalam banyak yang tersedia secara komersial deodoran. Walau bagaimanapun kepekatan garamnya jauh lebih tinggi dari segi perubatan deodoran, yang juga menjadikannya lebih berkesan daripada deodoran biasa. aluminium garam menembusi saluran peluh, di mana ia bergabung dengan keratin dan menyekat saluran kelenjar. Berkesan terapi juga merupakan suntikan toksin botulinum. Toksin Botulinum adalah bahan protein yang pengeluarannya dilakukan oleh bakteria.The bakteria merembeskan toksin, yang menghentikan penghantaran pengujaan dari sel saraf ke otot. Toksin terikat pada ujung saraf periferal, yang digunakan asetilkolina sebagai neurotransmitter (pemancar). Asetilkolina juga mengaktifkan kelenjar peluh. Apabila toksin botulinum disuntik, penyumbatan penghantaran isyarat berlaku dan rembesan kelenjar peluh berkurang. Botulinum toxin terdiri daripada dua rantai, yang panjangnya berbeza dan dihubungkan oleh disulfida jambatan. Rantai panjang bertanggungjawab menyerap toksin ke ujung saraf, dan rantai pendek adalah toksin sebenarnya. Untuk suntikan, kawasan kulit ditandakan mengikut iodin-kekuatan ujian dan dibahagikan kepada kawasan seluas 2 × 2 cm. Kawasan kulit yang akan dirawat dianestesi atau di es terlebih dahulu dengan salap sehingga pesakit tidak merasakan apa-apa kesakitan. Kemudian 2.5 IU toksin botulinum dalam larutan 0.1 ml disuntikkan ke setiap kawasan. Jumlah dos dari 100 IU tidak boleh melebihi. Dalam beberapa hari suntikan mula berfungsi dan berlangsung sekitar satu tahun. Akibatnya, gejala muncul dalam bentuk yang sangat lemah.

pencegahan

Sindrom Frey menunjukkan penurunan kualiti hidup bagi sesiapa yang terjejas. Pelbagai teknik kini telah dikembangkan dalam pembedahan untuk mencegah sindrom tersebut. Sebagai contoh, cantuman lemak kulit terbentuk semasa pembedahan, dan implan juga digunakan untuk mencegah sindrom Frey daripada berlaku.