Sindrom Tibialis posterior

Pengenalan - Apakah sindrom Tibialis posterior?

Sindrom tibialis posterior berasal dari otot posterior tibialis dengan nama yang sama. Ini terletak betul-betul di belakang tulang shin (tibia). Tendonnya bergerak di sepanjang tepi posterior di bahagian dalam buku lali dari kaki.

Dalam keadaan sihat, otot memastikan tumit lurus ketika berjalan, berlari dan berdiri. Ini mengelakkan tumit melengkung ke dalam (overpronation /pronation). Oleh kerana pelbagai sebab, otot dan tendon dapat rosak, yang disebut sindrom tibialis posterior.

Lengkungan membujur kaki tenggelam dan kaki rata yang diperoleh terbentuk. Wanita lebih kerap menderita sindrom tibialis posterior daripada lelaki, walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui. Diandaikan bahawa perubahan hormon pada wanita mempunyai pengaruh terhadap kestabilan otot, tendon dan ligamen.

Penyebab sindrom tibialis posterior

Sebabnya berlipat ganda. Selain penyakit reumatik, traumatik kecederaan sukan dan kemalangan yang melibatkan otot tibialis posterior dan tendonnya adalah penyebab utama. Pada masa yang sama, penyalahgunaan dan pembebanan kaki yang berterusan dan kronik menyebabkan gejala bertambah buruk.

Pesakit yang menderita kencing manis melitus, berat badan berlebihan, tekanan darah tinggi atau berpanjangan kortison penggunaan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini. Malposisi kaki yang tidak dirawat seperti kaki merpati pada kanak-kanak dan remaja boleh menyebabkan sindrom tibialis posterior pada orang dewasa kemudian. Bila berjogingkira-kira dua kali berat badan mempengaruhi otot, tendon dan ligamen.

Sekiranya seseorang atlet tidak mendapat rawatan kepincangan kaki (mis. kaki rata) atau ketidakseimbangan otot, berlebihan berjoging boleh mengakibatkan sindrom tibialis posterior. Oleh itu, apabila berjoging, penjagaan harus diambil untuk memilih yang betul berlari kasut. Pada masa yang sama, sol khas mesti dipakai jika perlu untuk mengelakkan beban berlebihan atau pemuatan sistem lokomotor yang salah (otot, tendon dan tulang).

Ini adalah gejala sindrom tibialis posterior

Gejala mungkin berbeza secara individu. Dalam kebanyakan kes, kesakitan berlaku pada bahagian dalam bahagian dalam buku lali, bebas dari beban, di mana kesakitan juga boleh memancar ke pergelangan kaki luar dan seluruh bahagian bawah kaki. Di samping itu, terdapat pembengkakan dan pemanasan semasa tendon M. tibialis posterior di bahagian dalam buku lali. Ramai pesakit juga menggambarkan kelemahan otot dan keletihan kaki yang terkena.