Sindrom Reiter

Sinonim: Arthritis Reaktif, Penyakit Reiter, Polyarthritis Urethrica, Sindrom Urethro-konjunktivo-sinovial

definisi

Sindrom Reiter menggambarkan penyakit radang sendi yang boleh berlaku sebagai penyakit sekunder setelah keradangan saluran gastrointestinal atau saluran urogenital (saluran kencing). Sebenarnya, sindrom Reiter merangkumi tiga atau empat gejala utama dan dianggap sebagai bentuk reaktif khas artritis.

Punca

Sebelum sindrom Reiter berlaku, pesakit terlebih dahulu mengalami jangkitan kuman. Jangkitan ini boleh, misalnya, a jangkitan pada saluran kencing (uretritis), yang disebabkan oleh Neisseria gonorrhea, atau bukan gonorrhoeic jangkitan pada saluran kencing disebabkan oleh Chlamydia trachomatis, mycoplasmas atau ureaplasmas. Begitu juga, jangkitan gastrointestinal yang disebabkan oleh Yersinia, Salmonella, Shigella (disebut disentri), Campylobacter jejuni atau patogen enteritis juga boleh menjadi penyakit sebelumnya.

Di samping itu, kecenderungan genetik terdapat pada 60 - 80% kes. Ini bermaksud bahawa pesakit yang terkena mengalami perubahan sifat antigenik. Pesakit ini positif HLA-B27. Pada populasi normal gen ini sebenarnya hanya dinyatakan dalam 8%. Selepas jangkitan bakteria saluran gastrointestinal atau saluran kencing, penyakit reaktif dengan sindrom Reiter boleh berlaku selepas 2 - 6 minggu.

Diagnosa

Untuk membuat diagnosis, anamnesis dengan pertanyaan khusus setelah jangkitan saluran kencing atau saluran gastrointestinal pertama kali dilakukan. Selanjutnya, gejala khas (Reiter's triad) boleh menyebabkan diagnosis sindrom Reiter. Pemeriksaan makmal juga boleh dilakukan.

Dalam kebanyakan kes, parameter keradangan seperti meningkat darah kadar pemendapan (BSG) dan peningkatan Nilai CRP (C-reactive protein) dikesan. Walau bagaimanapun, ini sangat tidak spesifik. Pemeriksaan genetik boleh diatur, di mana pengesanan HLA-B27 dicari.

Dalam 80% kes ini positif. Selalunya sukar untuk mengesan patogen, kerana jangkitan akut biasanya terjadi beberapa minggu yang lalu dan dengan demikian tidak kuman terdapat dalam air kencing (dalam kes a jangkitan pada saluran kencing) atau najis (sekiranya berlaku jangkitan gastrousus). Dalam kes individu dan bergantung kepada kuman, ini masih dapat dibuktikan dengan prosedur tertentu.

Dalam diagnostik serologi, perjalanan jangkitan juga dapat ditentukan kemudian. Ini melibatkan pengesanan IgA dan IgG antibodi dalam darah. Titik selari seperti itu akan menunjukkan jangkitan yang ada, tetapi tidak selalu dijumpai atau dikesan di darah.

2-3% pesakit yang pernah mengalami jangkitan gastrointestinal atau saluran kencing sebelumnya, menunjukkan sindrom Reiter selepas itu. Bergantung pada literatur, pembahagian jantina antara lelaki dan wanita diberikan 1: 1, 3: 1 atau 20: 1. Sindrom Reiter berlaku terutamanya dalam jangka hayat antara usia 20 hingga 40 tahun.