Sinusitis: Ujian Diagnostik

Diagnosis akut sinusitis atau rhinosinusitis akut (ARS; keradangan serentak pada mukosa hidung ("Rhinitis") dan keradangan mukosa sinus paranasal ( "sinusitis“)) Pada mulanya dibuat secara klinikal berdasarkan gejala khas dan penemuan klinikal.

Pilihan diagnostik alat perubatan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, diagnostik makmal dan wajib diagnostik alat perubatan - untuk penjelasan diagnostik pembezaan / sekiranya berlaku komplikasi.

  • Rhinoskopi anterior (pemeriksaan segmen hidung anterior menggunakan spekulum hidung) atau endoskopi hidung (endoskopi hidung; rongga hidung endoskopi, iaitu pemeriksaan bahagian hidung anterior dan posterior) mungkin dengan biopsi (pengambilan sampel tisu) - jika rhinosinusitis kronik (CRS, keradangan serentak mukosa hidung ("Rhinitis") dan mukosa sinus paranasal) disyaki sebagai kaedah pilihan pertama; juga dalam kes rhinosinusitis akut berulang (ARS).
  • Sonografi (pemeriksaan ultrasound) sinus paranasal - jika disyaki rhinosinusitis kronik (CRS) (penilaian terhad, oleh itu jarang ditunjukkan) [penahan cecair pada sinus maksila dan frontal?]
  • Sinar X daripada sinus paranasal - juga pada rhinosinusitis biasanya tidak ditunjukkan [mungkin menunjukkan pembengkakan mukosa, tahap cairan dan bayangan total, ini terdapat pada bakteria dan 40-80% jangkitan virus !; radiografi konvensional: kira-kira 30% daripada sinusitis terlewat, terutamanya pada sinus etmoidal dan sphenoidal].
  • Tomografi yang dikira sinus paranasal (NNH-CT; prosedur pengimejan keratan (radiografi yang diambil dari arah yang berbeza dengan analisis berasaskan komputer)) atau tomografi isipadu digital (DVT; prosedur tomografi pencitraan tiga dimensi menggunakan sinar-X) - menunjukkan rhinosinusitis, tetapi biasanya tidak ditunjukkan. Petunjuk: untuk mengecualikan patologi lain (atau pertanyaan lebih lanjut dalam CRS) atau untuk perancangan pembedahan Catatan: Pada 18-45% kanak-kanak tanpa CRS, kelainan dijumpai di NNH-CT.
  • Pencitraan resonans magnetik sinus paranasal (NNH-MRI; pencitraan keratan rentas berbantukan komputer (menggunakan medan magnet, iaitu tanpa sinar-X)) - menunjukkan rhinosinusitis, tetapi biasanya tidak ditunjukkan; boleh juga digunakan sebagai pengecualian diagnostik pada pesakit dengan peningkatan kepekaan radiasi (contohnya, kanak-kanak) Petunjuk: Tumor / komplikasi intrakranial CRS.