Sinusitis: Terapi Pembedahan

Dalam rhinosinusitis kronik (CRS), campur tangan pembedahan ditunjukkan apabila peningkatan gejala tidak dapat dicapai dengan langkah-langkah konservatif.

Dalam kes penyakit yang teruk, tusuk daripada sinus rahang atas diikuti dengan pengairan mungkin diperlukan.

Kanak-kanak yang mempunyai rhinosinusitis kronik (CRS) tetapi tidak lagi bertindak balas terhadap farmakoterapi mendapat manfaat daripada pelebaran kateter sinus (SBCD) dengan cara yang sama seperti orang dewasa. Keberkesanan pelebaran belon sinus jauh lebih besar daripada farmakoterapi sahaja, tidak kira sama ada adenotomi (penghapusan pertumbuhan adenoid yang disebut; ini adalah adenoid hiperplastik) dilakukan pada masa yang sama.

Pembedahan sinus endoskopi berfungsi (FESS) juga telah dilakukan pada kanak-kanak. Ia sesuai untuk CRScNP (rhinosinusitis kronik dengan hidung (cum) polip), polip hidung dalam konteks Sistik Fibrosis atau kulat alahan sinusitis. Dalam kes badan asing di sinus rahang atas (serpihan akar, pengisian akar bahan) atau dalam hal a mulut-Sambungan antum (sambungan antara sinus rahang atas dan kaviti oral, campur tangan pembedahan juga mesti dilakukan.

Kriteria minimum untuk orang dewasa dengan rhinosinusitis akut berulang untuk pembedahan sinus:

  • Sekurang-kurangnya satu episod sinusitis mesti dibuktikan secara objektif (dengan mengira tomografi atau endoskopi)
  • Manfaat yang diharapkan dan risiko campur tangan yang berpotensi mesti dibincangkan dengan pesakit. Catatan: contohnya, komplikasi serius 0.25% kepada pesakit otak atau mata. Keutamaan pesakit adalah menentukan (membuat keputusan partisipatif; membuat keputusan bersama)
  • Salah satu daripada dua kriteria lain mesti dipenuhi oleh pesakit:
    • Percubaan rawatan yang tidak berjaya dengan steroid topikal (kortikosteroid dalam aplikasi topikal) atau.
    • Sinusitis episod mengehadkan produktiviti mereka.