Sistem kardiovaskular

Sinonim

Peredaran darah, peredaran badan besar, peredaran badan kecil Perubatan: Peredaran kardio-paru

definisi

Sistem kardiovaskular dapat dibayangkan sebagai komposisi dua bahagian individu (kecil dan besar peredaran badan), yang dihubungkan secara bersiri. Mereka dihubungkan oleh jantung. Sistem peredaran darah yang besar membekalkan tubuh dengan nutrien dan bermula di sebelah kiri jantung dengan outlet di Atrium kanan. Peredaran kecil bergerak dari kanan jantung melalui paru-paru untuk pertukaran gas dan mengalir ke atrium kiri.

Struktur sistem kardiovaskular

Sistem kardiovaskular terdiri daripada darah kapal dan jantung sebagai pam otot ( tugas hati, yang membenarkan darah untuk beredar ke seluruh badan dan membekalkan tisu dengan oksigen dan nutrien. Organ dan tisu badan mengambil oksigen. Oleh itu, baru, kaya oksigen darah mesti sentiasa dibekalkan.

Untuk tujuan ini, darah "terpakai" diangkut melalui vena kembali ke jantung. Urat-urat yang lebih kecil dari bahagian ekstrem dan organ bersatu di bahagian perut dan bahagian atas dada vena kava (vena cava unggul dan rendah diri). Ini terbuka dari atas dan bawah ke dalam Atrium kanan dari hati.

Dari sana, darah melewati injap ke ventrikel kanan dan kemudian dikeluarkan melalui injap lain ke paru-paru kanan dan kiri. Di sana darah diperkaya dengan oksigen lagi. Darah kemudian mengalir dari paru-paru ke atrium kiri jantung, melalui injap ke ventrikel kiri dan kemudian melalui utama besar arteri (aorta) kembali ke peredaran besar.

Dari sana, ia disebarkan ke seluruh badan melalui arteri dan menyampaikan oksigen dan nutrien ke semua organ dan kaki. Bergantung pada keadaan persekitaran (panas, sejuk, senaman, rehat) jantung mengubah frekuensi degupannya. Darah kapal boleh berkembang atau berkontrak.

Sekiranya sejuk di luar, darah kapal di bahagian ekstremitas, sehingga darah kurang mengalir ke sana dan badan tidak menyejuk dengan cepat (pemusatan). Sebaliknya, ketika panas, kapal melebar ketika badan berusaha melepaskan lebihan haba dan menjaga suhu badan inti tetap. Berpeluh juga memenuhi tujuan ini.

Semasa latihan fizikal, kapal juga melebar, terutama kapal di otot, kerana ini memerlukan lebih banyak oksigen semasa latihan. Oleh itu, jumlah darah diedarkan di kawasan penampang yang lebih besar. Jantung sekarang mesti berdegup lebih cepat untuk mengedarkan jumlah yang mencukupi dalam sistem vaskular.

Pada atlet, jantung bertambah besar dari masa ke masa sebagai hasil latihan. Akibatnya, ia dapat mengeluarkan lebih banyak volume per rentak, sehingga memerlukan frekuensi rentak yang lebih rendah pada waktu rehat dan dalam tekanan. Ini menjelaskan keadaan rehat yang jauh lebih rendah kadar jantung atlet.

Secara keseluruhan, sistem kardiovaskular sangat kompleks dan terdiri daripada saluran terkecil (kapilari) ke arteri dan urat besar yang membawa darah ke dan dari jantung. Pengaturan sistem kardiovaskular juga sangat kompleks dan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan fleksibel pada keadaan yang berbeza pada orang yang sihat. Arteri adalah saluran yang menjauh dari jantung, urat adalah saluran yang mengalir ke arah jantung.

Sekiranya urat - terutama yang terdapat di permukaan kaki - tidak lagi dapat mengangkut darah ke jantung dengan cepat, urat varikos (varises) berkembang. Dengan melambatkan aliran darah dalam vena, darah beku (trombus) boleh terbentuk, yang menyebabkan gambaran klinikal trombosis. Sekiranya sedemikian darah beku terlepas dan dibawa ke paru-paru dengan aliran darah, paru-paru yang mengancam nyawa embolisme boleh berkembang.